Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Mumbai

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 20 het Royal Opera House in Mumbai.

Vanaf Hanoi maken we weer een flinke sprong westwaarts (zo'n 3500 kilometer) naar de grootste stad van India, Mumbai. In feite enkel en alleen om de voorgevel van het verder vervallen Royal Opera House te bezichtigen.

Het gebouw
Soms kan het predikaat operahuis behoorlijk misleidend zijn. Ooit werden er wel opera’s opgevoerd in het Royal Opera House in Mumbai, maar dat is lang geleden. Sterker nog, het gebouw staat al zo’n twee decennia te verpauperen.

Het operahuis werd gebouwd door de Britse kolonisten, begin twintigste eeuw. Het werd in 1911 geopend door de Britse koning George V, hoewel het toen nog niet helemaal af was. Het bouwwerk werd pas echt voltooid in 1912, en daarna werden er tot 1915 nog elementen bijgebouwd.

De architecten Maurice Bandmann en Jehangir Framji Karaka ontwierpen het gebouw in barokke stijl, met zowel Europese als Indiase invloeden. Opvallend is de voorgevel, waar gebeeldhouwde engelen, musici, artiesten en een op een stoeltje gezeten William Shakespeare de bezoeker welkom heten.

Het gezelschap
In de beginjaren was het Royal Opera House, het enige operahuis in het land, een gebouw voor de elite. Lokale amateurs en gezelschappen uit het thuisland voerden er opera’s en toneelwerken op.

Toen de ‘cinema’ oprukte in de jaren dertig, werd de focus verlegd. In 1935 werd de eerste film vertoond; in de decennia daarna volgden er nog veel meer, waaronder vele premières van Bollywood-films.

Het gebouw werd ook gebruikt voor modeshows. De Kathiawad-modeshow in 1993 was het laatste publieke evenement dat in het gebouw gehouden werd. Sindsdien staat het pand, eens de trots van het culturele leven in Mumbai, leeg.

Seizoen 2010/2011
Uiteraard is er momenteel geen voorstelling te bezoeken in het Royal Opera House. Maar er zijn plannen om het operahuis weer op te lappen. De Maharaja van Gondal heeft samen met het Mumbai Urban Heritage Conservation Committee (MUHCC) een project op touw gezet om het huis in haar oorspronkelijke staat te restaureren.

Architect Abha Narain Lambah kreeg in 2008 de eer om de restauratie te leiden en is begonnen met het dak en de balkons. Wie weet dat het in de toekomst weer tot operaproducties in Mumbai zal leiden.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi

Vorig artikel

C Major geeft complete Valencia-Ring uit

Volgend artikel

Reisopera speelt Donizetti's Don Pasquale

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.