Achtergrond

Cristina Deutekom (82) overleden

Operazangeres Cristina Deutekom is overleden. Ze was één van de grootste Nederlandse sopranen. De Amsterdamse, geboren als Stientje Engel, was voor een groot publiek hét symbool van een echte operazangeres, beroemd om haar hoge noten. Haar Königin der Nacht was wereldbefaamd. Cristina Deutekom is 82 jaar geworden.

Cristina Deutekom (foto: Robert Hoetink)
Cristina Deutekom (foto: Robert Hoetink)

De rol van Königin der Nacht uit Die Zauberflöte van Mozart betekende haar doorbraak in Nederland, in 1963. Ze zong die rol bij de toenmalige voorganger van wat nu De Nationale Opera is. Niet alleen op het podium bracht de rol haar bekendheid, ook de plaatopname met dirigent Georg Solti vergrootte haar roem. Haar debuut als Königin der Nacht in de Metropolitan Opera in New York volgde in 1969.

Niet zo lang geleden, in 2011, was Cristina Deutekom te gast in het programma De Tiende van Tijl. In een gesprek met de presentator vertelt ze hoe de Königin der Nacht de start van haar loopbaan betekende. “En toen werd ik beroemd”, zegt ze er met een grote glimlach achteraan.

Naast de sopraanrollen van Mozart, zoals Konstanze, Donna Anna en Fiordiligi werkte ze aan haar belcanto-repertoire. Ze zong in Armida, Norma, I puritani en Lucia di Lammermoor. Later kwamen er de Verdi-rollen bij, zoals Lady Macbeth, Elena en Odabella.

In 1986 nam Cristina Deutekom onverwacht afscheid van het operapodium. Na een carrière die haar over de hele wereld bracht en die tot samenwerking leidde met grote colllega’s als Plácido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti, stopte ze na een optreden in Bilbao. Geplande concerten in Nederland gingen niet door, maar een echt afscheid kwam er niet.

Cristina Deutekom combineerde het leven van een echte operadiva met de eenvoud van een Nederlandse, nuchtere vrouw die niet veel moest hebben van de luxe en het drama van het operaleven. Ze was ook daarom een graag geziene gast in tv-programma’s en talkshows. En dat ze het vak ook kon relativeren blijkt uit deze opname van onbekende datum, vermoedelijk uit een Nederlandse tv-show:

Haar tachtigste verjaardag, in 2011, was aanleiding voor een groot eerbetoon in het Amsterdamse Carré. Met optredens door Sylvia Lee, die twee aria’s zong waarmee Cristina Deutekom wereldfaam bereikte, en met medewerking van andere collega’s zoals Eva-Maria Westbroek. Lezer Hans van Verseveld vatte de avond in zijn verslag samen als “een prachtige, liefdevolle avond, waarin de warmte en genegenheid van het dolenthousiaste publiek voor ‘onze’ Cristina duidelijk voelbaar was. Een waarlijk GALA, zoals wij dat in onze streken zelden of nooit meemaken”.

Op Radio 4 zal de komende dagen veel aandacht zijn voor leven en werken van Cristina Deutekom. Er wordt gewerkt aan een speciale aflevering van het programma van Ernst Daniël Smid, op zondagavond 10 augustus om 18.00 uur.

Op de website van Radio 4 staat nu de opname online van een optreden van Cristina Deutekom in de Matinee op de vrije zaterdag van 11 oktober 1980 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze zong toen met onder anderen Lieuwe Visser en Hein Meens de opera Alzire van Verdi.

Hier vindt u het YouTube-portret ter gelegenheid van Cristina Deutekoms 80e verjaardag.

Vorig artikel

Foto's: Libretto in de maak

Volgend artikel

Operafront speelt 'live trailer' Così fan tutte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. kersten
  8 augustus 2014 at 21:40

  Adriaan van Liempt, Jan Derksen, Henk Smit, Hein Meens, Liewe Visser, om maar enkele zeer betreurden van een gouden era te noemen,
  en nu Cristina Deutekom. Allen van een klasse die even groot was als hun Hollandse nuchterheid.
  Cristina Deutekom, zeer velen zijn u zeer veel dank verschuldigd.

 2. kersten
  8 augustus 2014 at 22:37

  PS
  Uw ‘jodelcoloraturen’ had ik u al heel lang vergeven!

 3. chris horsmeier
  9 augustus 2014 at 15:28

  Wat heb ik toch van deze vrouw genoten en nod via cd.
  Een groots Sopraan niet altijd gewaardeerd in Nederland helaas maar wel in de rest van de wereld, ze heeft niet voor niets met alle grote der groten gezongen , Mario del Monaco, Richard Tucker, Nicolai Gedda,
  Placido Domingo,Carlo Bergonzi, Jose Carreras, ze heeft ze allemaal toch maar mooi gehad.. ook Pavarotti niet vergeten.
  Wat ben ik blij dat ik in de gelegenheid ben geweest haar debuut aan de Weense Staatsopera te hebben mogen mee maken wel tuurlijk de Koningin der Nacht. Verder ontzettend genoten van haar Lucia in Verona met luciano Pavarotti en hier bij de Ned. Opera. ook haar bijzondere succes volle partij in i Puritani overal ter wereld en gelukkig ook hier bij deOpera alleen een hele slechte regie helaas. erg genoten van haar Norma ook dat was eengeweldige sof hier met de rest van de bezetting helaas.
  Erg jammer dat we NOOIT een Abigaille Nabucco van haar hebben mogen aanschouwen terwijl er toch een geweldige bariton voor was Jan Derksen menhaar Lady Macbeth , Macbeth ZONDE!!!!!!.
  Ja we waren al jaren zonder haar maar wel bij haar met de cd s opnames.
  Hoop dat er diverse opnames van haar nu verschijnen.

  Inderdaad haar jodelen allang vergeven