Binnenkort

Opera in de media: week 33

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 (9 – 15 augustus 2014) onder meer aandacht voor twee rechtstreekse uitzendingen van opera’s uit Salzburg en Pesaro en uiteraard voor Cristina Deutekom.

Video

Cristina Deutekom (foto: Still uit de video van de Opera Hamburg 1971)
Cristina Deutekom (foto: Still uit de video van de Opera Hamburg 1971)

La fanciulla in Amsterdam
Op BravaNL eindigt de Italiaanse operaweek met een productie van De Nederlandse Opera uit december 2009. La fanciulla del West van Puccini werd toen geregisseerd door Nikolaus Lehnhoff. Dirigent Carlo Rizzi leidde het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nederlandse Opera. In de hoofdrollen zongen Eva-Maria Westbroek (Minnie), Lucio Gallo (Jack Rance), Zoran Todorovich (Dick Johnson) en Roman Sadnik (Nick).
BravaNL: zaterdag 9 augustus om 20.30 u.

Aida in Verona
De Aida die vorig jaar werd opgevoerd in de Arena van Verona – de locatie bij uitstek voor die opera van Verdi – is nog eens te zien bij Mezzo. De opvoering werd begeleid door het eigen orkest en het ballet van de Fondazione Arena di Verona onder leiding van Omer Meir Wellber. Het Spaanse collectief La Fura dels Baus verzorgde de regie. In de hoofdrollen: Giovanna Casolla (Amneris), Hui He (Aida) en Fabio Sartori (Radamès). De opname dateert van 11 en 14 juni 2013.
Mezzo: zaterdag 9 augustus om 20.30 u.

Eerbetoon aan Luis Mariano
Mariano Eusebio González y García werd in Frankrijk beroemd als operettezanger, maar onder de kortere naam Luis Mariano. Zijn doorbraak kwam met zijn rol in de operette La Belle de Cadix van Francis Lopez. Zijn grootste hit, Mexico, kwam ook uit een operette van Lopez, Le chanteur de Mexico. Op TV5 is in Le Grand Show een eerbetoon aan de zanger, die in 1970 overleed, te zien.
TV5: zaterdag 9 augustus om 21.00 u.

Il Trovatore op tv
Eén van de grote producties van de Salzburger Festspiele dit jaar is Il Trovatore van Verdi. Op maandag deze week is de opera live vanuit Salzburg op de radio, met beeld is er de uitzending op Arte, een paar dagen later. De zender vertoont een opname die ergens deze week gemaakt werd. In de hoofdrollen zingen Anna Netrebko en Plácido Domingo. Daniele Gatti staat voor de Wiener Philharmoniker.
Arte: vrijdag 15 augustus om 20.15 u.

Audio

Alice Coote (foto: IMG Artists)
Alice Coote (foto: IMG Artists)

Coote zingt Elgar
In Londen zijn de proms-concerten in volle gang. Niet zoveel opera als vorig jaar, maar hier en daar valt er zeker ook klassiek-vocale muziek te genieten. Bijvoorbeeld als Sir Mark Elder voor het Hallé Orchestra staat en mezzospraan Alice Coote de Sea Pictures van Elgar zingt.
BBC 3: zaterdag 9 augustus om 20.30 u.

Trovatore in Salzburg
Het grote Festspielhaus in Salzburg is de locatie voor een ‘starstudded’ uitvoering van de opera Il Trovatore van Verdi. In de gangen met de kleedkamers staan namen op de bordjes als Anna Netrebko, Plácido Domingo en Marie-Nicole Lemieux. De Wiener Philharmoniker begeleiden de zangers, onder dirigent Daniele Gatti. De opvoering is later in de week op tv te zien, maar wie er live bij wil zijn stemme af op Radio 4.
Radio 4: zaterdag 9 augustus om 19.00 u.

Rossini in Pesaro
De tweede opera die rechtstreeks door Radio 4 wordt uitgezonden is van Rossini: Il barbiere di Siviglia wordt uitgevoerd door het Orchestra Teatro Comunale uit Bologna en het San Carlo Chorus onder leiding van Giacomo Sagripanti. De opvoering is in het kader van het Rossini Opera Festival in het Italiaanse Pesaro. Het gaat om een semi-geënsceneerde productie, met in de hoofdrollen Juan Francisco Gatell als de graaf, Paolo Bordogna als Bartolo en Chiara Amaru in de rol van Rosina. Alex Esposito zingt Basilio.
Radio 4: maandag 11 augustus om 20.00 u.

Weektip

Cristina Deutekom als Königin
De Hamburgse Opera vroeg in 1971 acteur Peter Ustinov om een nieuwe enscenering te maken van Mozarts Die Zauberflöte. Voor de opname werden de decors en de zangers verplaatst naar een tv-studio. De integrale versie staat online, met in de hoofdrollen naast Deutekom als Königin bekende namen als Nicolai Gedda in de rol van Tamino, Edith Mathis als Pamina en William Workman als Papageno. De ‘Sprecher’ was Dietrich Fischer-Dieskau. De entree van Cristina Deutekom is te vinden rond 1’.25”. Haar spreekstem is ingedubd, maar ze zingt de beroemde partij wel echt zelf.

Hieronder een opname:

Vorig artikel

Operafront speelt 'live trailer' Così fan tutte

Volgend artikel

NJO Zomer brengt Canciones del Alma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

21Reacties

 1. Leen Roetman
  9 augustus 2014 at 18:06

  Fijn dat er weer eens Il barbiere di Siviglia wordt uitgezonden… een te weinig bekende en uitgevoerde opera van Rossini.

 2. Leen Roetman
  9 augustus 2014 at 18:15

  Voor alle Wagner fans: “Tannhäuser” per Videostream live vom Grünen Hügel 12 augustus http://www.br.de/radio/br-klassik/themen/bayreuther-festspiele-richard-wagner100.html

 3. kersten
  9 augustus 2014 at 22:24

  Jawel, Leen Roetman. Zo had ik vanavond gekozen voor radio 4: Il Trovatore uit Salzburg. Vaak denk ik: hè nee, even niet weer die draaiorgelopera maar meestal ben ik al gauw na aanvang gevloerd. Zeker bij zo`n glanzende bezetting in topvorm als nu: Netrebko!!, Lemieux!, Meli!. Maar Domingo, voor mij dé tenor van de afgelopen halve eeuw, als graaf Luna? Voorbeeldig qua uitbeelding maar verder machteloos, krampachtig, soms op het amechtige af. We mogen dan momenteel niet verwend zijn met echte Verdibaritons, de `armoede`is waarachtig toch niet zo groot dat die een beroep op Domingo rechtvaardigt. Onbegrijpelijk. Maar politiek is niet mijn sterkste kant.

 4. Leen Roetman
  9 augustus 2014 at 23:10

  Goed om te horen, ik zal vrijdag 15/8 op Arte gaan kijken en luisteren.

  “Tannhäuser” live uit Bayreuth begint dinsdag om 16.00 uur en is te zien op http://www.br.de/radio/br-klassik/webconcert/webconcert102.html

 5. stefan caprasse
  11 augustus 2014 at 15:55

  Ik zal vrijdag ook kijken. Daarbij…”draaiorgelopera” ?! Zo hadden ze voor mij nog veel “draaiorgelopera’s” mogen schrijven !
  En “Il barbiere di Siviglia, een te weinig bekende en uitgevoerde opera van Rossini” – is dat ironisch bedoeld ?!

 6. kersten
  12 augustus 2014 at 09:06

  Stefan Caprasse: zeer populaire, zeg maar Joordaanopera`s – evenmin dépreciatief door mij bedoeld, hoor! – , zoals Il Trovatore, ‘Lucie Met Het Lamme Oor’, werden vroeger draaiorgelopera`s genoemd, welke term blijkens Google nog steeds wordt gebezigd. (Persoonlijk ben ik gek op draaiorgelmuziek, bezit diverse CD`s daarmee, helaas voor het overgrote deel gevuld met meezingdeuntjes. O, mocht toch nog eens de CD-versie verschijnen van de LP `De Arabier speelt Bach en andere componisten`, ouverture Wilhelm Tell!)

 7. stefan caprasse
  12 augustus 2014 at 11:09

  Sorry ik was niet op de hoogte van de betekenis van bepaalde (waarschijnlijk meer typisch Nederlandse dan Belgische) terminologieen…

 8. Leen Roetman
  12 augustus 2014 at 17:18

  Jammer jammer jammer … Tannhäuser is blijkbaar niet buiten Duitsland of Beieren als live-stream te zien. Ik had deze (naar het schijnt) gruwelijke enscenering graag eens gezien.
  Nog jammerder is dat Stefan Herheim’s enscenering van Parsifal voor Bayreuth definitief niet op Blu-Ray of DVD lijkt te worden uitgebracht (hoewel aanvankelijk wel aangekondigd.) Die heb ik destijds via Arte gezien en dat vond ik zeer intrigerende.
  Wat blijft zijn de muziek en de woorden van Wagner.

 9. stefan caprasse
  12 augustus 2014 at 18:19

  Ik heb die Tannhauser tweemaal ter plaatse gezien. Het decor is op zijn zachtst gezegt nogal… extravagant maar het…went. Er zijn zelfs (vind ik) enkele mooie beelden (oa de slotscene).
  Wat die Parsifal van Herheim betreft (ook tweemaal ter plaatde gezien), dat vind ik (persoonlijk) één van de prachtigste ensceneringen van de laatste jaren tout court (smaken verschillen natuurlijk). En inderdaad doodjammer dat ze niet op BluRay of DVD verschijnt. Het zal wel iets met auteursrechten te maken hebben want andere (en mindere) Bayreuther ensceneringen verschijnen wel… Maar vermits er een TV (en YouTube) opname van bestaat is het misschien niet uitgesloten dat ooit… Er verschijnen nu soms ook TV opnamen van lang geleden.

 10. Leen Roetman
  13 augustus 2014 at 08:13

  Tannhäuser blijkt nu toch in de Mediathek van de Bayerischer Rundfunk te bekijken! (‘Kunst werde Tat’)

 11. Olivier Keegel
  13 augustus 2014 at 10:26

  Leen, stel me even gerust: “Fijn dat er weer eens Il barbiere di Siviglia wordt uitgezonden… een te weinig bekende en uitgevoerde opera van Rossini.” – Dat was toch (in mijn ogen zeer geslaagd) sarcasme?

 12. stefan caprasse
  13 augustus 2014 at 11:26

  Zoals ik ook al vroeg…

 13. Leen Roetman
  13 augustus 2014 at 17:21

  @Olivier & stefan: ja, dat was ironisch bedoeld! Hoeveel opera’s heeft Rossinii gecomponeerd? Zo’n stuk of 40. Welke krijgen we altijd te horen? Juist, de Barbier uit Sevilla.

 14. stefan caprasse
  13 augustus 2014 at 20:16

  “Cenerentola” wordt ook geregeld gegeven, “Guillaume Tell” ook wel,
  “Il Turco” en “l’Italiana” ook en in België recentelijk nog “Otello” (!)en “La gazetta” (!!), maar akkoord, in verhouding wordt “Il barbiere” wel het vaakst gespeeld… En eveneens akkoord, er zijn opera’s, (niet alleen van Rossini trouwens!) die bijna of helemaal nooit aan bod komen…

 15. kersten
  13 augustus 2014 at 21:59

  …zoals Il barbiere di Siviglia van Paisiello, waaraan Leo Riemens de voorkeur gaf boven die van Rossini.

 16. kersten
  13 augustus 2014 at 22:25

  A propos, Stefan Caprasse, Leo Riemens was destijds de Nederlandse
  Fred Brouwers en Erna Metdepenninghen.

 17. stefan caprasse
  14 augustus 2014 at 11:48

  Heb ik daar iets over gezegd?!

 18. stefan caprasse
  14 augustus 2014 at 12:05

  Leo Riemens (om er toch iets over te zeggen) is ook de schrijver van het “Groot Operaboek”.
  Wat betreft “Il barbiere” van Paisiello, die wordt volgend seizoen (helaas concertant – maar beter dat dan nooit…) in Belgie gegeven, nl op 6 maart in de ‘BOZAR’ in Brussel olv René Jacobs…

 19. kersten
  14 augustus 2014 at 14:13

  Nee hoor, was alleen maar een flauwe reactie mijnerzijds op uw opmerking van eergisteren te 11:09.

 20. kersten
  22 augustus 2014 at 16:47

  Ik moet terugkomen op en van mijn reactie van 9 aug. betreffende
  Domingo`s prestaties als graaf Luna die ik in (een deel van) de
  rechtstreekse radio-uitzending had beluisterd. Eerst gisteren, bij het afdraaien van mijn opgenomen Arte-uitzending van 15 aug. bleek mij dat Domingo heeft willen optreden ondanks `vermoeidheid en lichte ademhalingsproblemen tgv verkoudheid`, waarbij om `Verständnis` werd gevraagd. De ook zichtbaar beproefde Domingo was niet te beroerd om in de pauze een interview door te laten gaan.
  Hopelijk ontmoet ik er Verständnis voor dat ik Placido te hard ben gevallen.

 21. Leen Roetman
  23 augustus 2014 at 23:01

  Il Trovatore is nu ook als video on demand te zien via http://concert.arte.tv/de/il-trovatore-von-verdi-bei-den-salzburger-festspielen