AchtergrondCD-recensiesFeatured

Decca’s Most Wanted: nostalgische schatkist

Decca heeft deze maand de nieuwe serie ‘Decca’s Most Wanted Recitals’ gelanceerd: vijftig vaak niet eerder op cd uitgebrachte albums van legendarische zangers. Het is een ware schatkist. Basia Jaworski licht vijf van de eerste twintig uitgaven uit.

De eerste portie uitgaven in de serie 'Decca's Most Wanted Recitals' bevat 20 cd's.
De eerste portie uitgaven in de serie ‘Decca’s Most Wanted Recitals’ bevat 20 cd’s.

Het is allemaal de ‘schuld’ van Victor Suzan. De medewerker van Universal Mexico heeft de oude Decca-archieven omgespit en maar liefst vijftig nooit eerder op cd uitgebrachte albums liefdevol geremasterd, gedigitaliseerd en waar mogelijk van bonussen voorzien, inclusief kopieën van de vroegere voor- en achterkantjes. Het is nostalgie ten voeten uit, en bovendien van de allerbeste kwaliteit.

Gelukkig reageerden alle Universal-filialen meer dan enthousiast op het initiatief. EDC/Hannover pikte het op en zo werd de serie ‘Decca’s Most Wanted Recitals’ geboren. De eerste ‘worp’, met twintig titels, is begin april op de markt verschenen. In juni volgen nog vijftien titels en in september komen de laatste vijftien uit.

Schatten zijn het, echte schatten. Voor veel, zeker jongere stemliefhebbers zit er genoeg in om te (her)ontdekken, en genoeg om hun wereldbeeld aan het wankelen te brengen. Want in de jaren vijftig en zestig bestond het woord ‘crossover’ nog niet en werden musicals net zo gewaardeerd als Wagner en Verdi.

George London (Decca 4808163)
Decca londonEen prachtig voorbeeld van die natuurlijke mix van opera en musical was George London. Hij was de allereerste Amerikaan die Boris Godoenov in het Bolshoi in Moskou zong (in het Russisch!) en hij werd beschouwd als één van de beste Wotans/Wanderers van zijn tijd. Ook zijn Scarpia was al tijdens zijn leven legendarisch. Op de cd On Broadway geeft hij ons echter les in hoe je de muziek van musicalcomponisten Rogers, Kern en Loewe moet zingen. Wagner krijgt u als bonus.

Hieronder zingt George London ‘All the things you are’ uit Very Warm For May van Jerome Kern.

Cesare Siepi (4808177)
Decca siepi Het waren niet alleen de Amerikanen die Broadway beschouwden als iets wat erbij hoorde. De Don Giovanni en één van de grootste Verdi-bassen van de tweede helft van de vorige eeuw, Cesare Siepi, haalde evenmin zijn neus op voor het populaire.

Easy to love heet zijn cd, waarop hij zijn visie geeft op de songs van Cole Porter. Het klinkt inderdaad ‘easy’, maar dat is het allerminst. Porters muziek is gebaat bij ongekunsteldheid, gepaard met de beste stembanden ter wereld, en dat heeft Siepi allemaal paraat.

Zijn interpretatie van ‘Night and Day’ behoort tot één van de mooiste die ik in mijn leven heb gehoord. Om over ‘So in love’ of het overheerlijke ‘Blow, Gabriel blow’ uit Anything Goes nog maar te zwijgen.

Als bonus krijgen we een paar van zijn beste Verdi’s te horen: Nabucco, Filips II en een Boccanegra zoals je hem niet meer hoort.

Hieronder zingt Siepi ‘So in love’ uit Kiss me Kate:

Arnold van Mill (4808167)
Decca von Mill De Nederlandse bas Arnold van Mill is tegenwoordig vrijwel helemaal vergeten. Hoe onterecht! Zijn stem doet een beetje aan de jonge Kurt Moll denken, wat natuurlijk ook aan het repertoire ligt. Prachtig!

Van Mill was voornamelijk beroemd van zijn Wagner-rollen. Jammer genoeg staan die niet op deze cd. Maar zijn soepele bas was ook uitermate geschikt voor het Singspiel en de operette. Zijn Lortzing, Cornelius, Nicolai en Weber (wel op deze cd) zijn een puur genot voor het oor. Allemaal echte verzamelaarsitems. Dank u wel, Decca!

De cd wordt aangevuld met Russische liederen, gezongen door de Bulgaarse bas Raphael Arié. De combinatie vind ik niet echt gelukkig: niet alleen verschilt het repertoire als dag en nacht, ook de stemmen zijn onvergelijkbaar. Wat niet betekent dat ik er niet enorm van geniet! Hopelijk heeft Decca meer van Arié op de plank staan, want mijn wenslijstje met zijn opnamen is best lang.

Hieronder zingt Arnold van Mill ‘In diesen heil’gen Hallen’ uit Die Zauberflöte van Mozart:

Ingvar Wixell (4808186)
Decca wixell De Zweed Ingvar Wixell was een fenomenale Verdi-bariton en zijn Rigoletto behoort tot de beste interpretaties van de rol.

Wixell beschikte over een sonoor geluid, dat het meeste aan een stevige eik deed denken: op het eerste gezicht onwankelbaar, maar toch gevoelig voor wind en regen. Het mooiste hoor je dat op deze Verdi-cd in ‘Tregua è cogi’ uit Attila.

Hieronder zingt Ingvar Wixell ‘Cortigiani, vil razza dannata’ in de Rigoletto-film van Jean-Pierre Ponnelle uit 1982:

Hilde Gueden (4808156)
Decca gueden Hilde Gueden was naast Lisa Della Casa één van de beste vertolksters van de liederen van Richard Strauss. Op deze cd doet zij mijn hart kraaien van plezier, geflankeerd door niemand minder dan pianist Friedrich Gulda. De mono-opname is in 1956 gemaakt in de beroemde Sofiensaal in Wenen, onder supervisie van de legendarische John Culshaw.

Als bonus horen we één van Guedens heerlijke Zdenka’s, in duet met Lisa Della Casa als Arabella, afkomstig uit een minder bekende opname van de Strauss-opera onder Rudolf Moralt (1953). Ook klinken er twee scènes uit één van de mooiste Rosenkavalier-opnames die ik ken, die onder Silvio Varviso uit 1964.

Hieronder de laatste scène uit die opname. Naast Gueden klinken Régine Crespin en Elisabeth Söderström.

De cd’s van ‘Decca’s Most Wanted Recitals’ hebben prachtig ogende inlegvellen gekregen, maar die bevatten op een vermelding van de tracks, de opnamedatum en voor zover bekend de producer na geen enkele informatie. Ook staat er geen woord over de zangers in. Desalniettemin is dit een absolute ‘must have’! Bedankt Decca. En… ik wil meer!

Naast de vijf hierboven besproken titels zijn in april als onderdeel van ‘Decca’s Most Wanted’ nog vijftien andere cd’s uitgebracht. Daaronder albums van Cristina Deutekom, Hans Hotter, José Carreras, Lisa Della Casa, Pilar Lorengar en Gérard Souzay.

Vorig artikel

R'dams Opera Koor geeft benefietconcert

Volgend artikel

Podcast: Van Laecke regisseert La traviata

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

11Reacties

 1. Patrick van Rhedenborg
  30 april 2014 at 13:24

  Zeer de moeite waard!
  Arnold van Mill ook…! Geweldig!!

 2. Pieter K. de Haan
  1 mei 2014 at 12:21

  Van de serie “Grandi Voci” van Decca zijn LP’s van bv. Renato Bruson en Ettore Bastianini nooit op CD uitgebracht. Ik ben erg benieuwd of dat nu wordt ingehaald. Kijk en luister na de clip van Ingvar Wixell overigens ook eens naar die van Tito Gobbi in hetzelfde fragment: een wereld van verschil!

 3. Gert-Jan
  6 mei 2014 at 12:16

  Prachtige serie! Ik ben ook erg blij met Lisa Della Casa in Händel en in Duitse liederen. De vertolkingen van Händel (heel vroeg stereo) zijn natuurlijk gedateerd en ook nog eens in het Duits, maar doen toch minder ouderwets aan dan je zou verwachten. De stem van Della Casa is prachtig en de opnames zijn heel mooi opgepoetst. Bij de Duitse liederen staat mono maar het lijkt ook stereo. De Händel aria’s en Strauss liederen waren in de negentiger jaren uitgebracht in de Duitse Decca serie “Stimmen des Jahrhunderts” maar gingen vergezeld van heel veel ruis. Wel jammer dat op de cd van toen “Befreit” van R. Strauss wel een plaats kreeg en nu op de nieuwe cd niet. Het is juist zo een mooie vertolking.

 4. chris horsmeier
  7 mei 2014 at 11:29

  Ja zeker prachtige serie.
  Zoek alleen de cd van Graziella Scuitti in deze serie.
  Bij de eerste serie stond ze er wel op en u is ze eraf.
  Kan iemand mij het nummer geven= van deze cd. vriendelijk dank.
  Hoop dat er nog meer komt in deze serie. ja zeker Ettore Bastianini.

 5. kersten
  7 mei 2014 at 16:58

  ..en Leopold Simoneau..
  (ik voel me echt `n onuitstaanbaar verwend kind)

 6. Hein van Eekert
  9 mei 2014 at 13:52

  Er zit wat Graziella Sciutti als aanvulling op de liederen-cd met werk van Bellini, Donizetti etc door Ugo Benelli c.s.

 7. chris horsmeier
  10 mei 2014 at 11:28

  hartelijk dank mijnheer Van Eekert voor de informatie.
  Maar doelde op de recitalplaat gemaakt bij decca begin jaren60. was mijn eerste stereo plaat heel leuk was dat.

 8. 16 mei 2014 at 13:16

  Goedemiddag Heer van Eekert.

  Kunt U mij alstublieft zeggen welke cd van Ugo Benelli dat dan is.
  Kan er n.l eentje vinden in de serie Decca Most….
  Maar daar staat niets bij over Gr.Sciutti.
  Bij deze vriendelijk veel dank en groet chris.

 9. Hein van Eekert
  16 mei 2014 at 22:24

  http://www.klassikakzente.de/musik/klassik-cds/album/product:196286/romantic-songs-by-rossini-bellini-donizetti
  Bij deze link ziet u onderaan de Sciutti-aria’s vermeld.

  Hartelijke groet,
  Hein van Eekert

 10. 18 mei 2014 at 11:18

  Hartelijk Dank Heer van Eekert
  Goedemorgen overigens.
  Ja ben er heel blij mee, wat een mooie site is dit. was mij volkomen onbekend.
  Vriendelijke groet Chris

 11. Pieter K. de Haan
  19 mei 2014 at 13:18

  De opname van door Renato Bruson gezongen Donizetti-aria’s, destijds door Decca in de serie “Grandi Voci” uitgebracht op LP maar nooit op CD, komt volgende maand uit in de nieuwe serie “Decca’s Most Wanted Recitals”!