BinnenkortNieuws

Concertgebouworkest speelt Lohengrin

Het Koninklijk Concertgebouworkest voert op 18 en 20 december de opera Lohengrin van Richard Wagner uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Sir Mark Elder vervangt Andris Nelsons als dirigent.

Camilla Nylund (© Markus Hoffmann).
Camilla Nylund (© Markus Hoffmann).

De bedoeling was dat de Letse dirigent Andris Nelsons een tweede Wagner zou komen doen bij het Concertgebouworkest, na in mei 2013 Der fliegende Holländer gedirigeerd te hebben (een uitvoering die ook uitkwam op cd). Vanwege een acute schouderblessure moest Nelsons deze week echter afzeggen.

Sir Mark Elder, die sinds 1996 meerdere malen voor het Concertgebouworkest stond, neemt de taak van Nelsons over. Hij zal Wagners werk over een mysterieuze zwaanridder tot klinken brengen; de eerste keer sinds 1936 dat de opera weer bij het beroemde Amsterdamse orkest te horen zal zijn.

Elder heeft een cast vol “gelauwerde vertolkers van veeleisende Wagner-rollen” tot zijn beschikking, aldus het orkest. Tenor Klaus Florian Vogt zingt de titelrol en de vrouwelijke hoofdrollen worden ingevuld door de sopranen Camilla Nylund en Katarina Dalayman. Verder soleren bariton Evgeny Nikitin, bas-bariton Samuel Youn en bas-bariton Falk Struckmann. Stuk voor stuk zangers die overal ter wereld het repertoire van Wagner uitvoeren.

De koorpartijen worden gezongen door het Groot Omroepkoor en het Koor van De Nationale Opera.

Zie voor meer informatie over de twee uitvoeringen de website van het Concertgebouw.

Meer weten over Lohengrin? Lees de inleiding van Peter Franken aan de hand van de hoofdpersonen in het verhaal.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Jeroen, Anna en Anne

Volgend artikel

Postuum 100: Elisabeth Schwarzkopf

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.