Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: San José

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 28 het Teatro Nacional de Costa Rica.

Vanaf Caras gaan we in een bijna horizontale westwaartse lijn naar San José, hoofdstad van Costa Rica, thuisbasis van het chique Teatro Nacional.

Het gebouw
In de negentiende eeuw werden er in Costa Rica, dat toen minder dan 20.000 inwoners telde, vele privévoorstellingen georganiseerd in het Teatro Mora. Dat theater verging echter tijdens een aardbeving, waarna de president besloot belasting te heffen over koffie, om zo een nieuw nationaal theater te financieren: het Teatro Nacional de Costa Rica.

Het theater werd gebouwd tussen 1891 en 1897. Het bouwproces duurde extra lang omdat er door onkunde veel fouten werden gemaakt. Niettemin werd het theater op 21 oktober 1897 geopend met een voorstelling van Faust van Johann Wolfgang von Goethe.

Het Teatro Nacional ligt in het centrum van San José, de hoofdstad van Costa Rica, en wordt gezien als één van de fraaiste historische gebouwen van de stad. De frontgevel van het gebouw wordt gesierd door beelden van Calderón de la Barca en Ludwig van Beethoven.

Het gezelschap
De programmering van het Teatro Nacional bestaat uit concerten, ballet, opera en theater. Diverse gezelschappen laten er hun kunnen zien. Volgens een reisgids hebben zij een streng selectieproces moeten doorlopen om aan de kwaliteitseisen van het theater te voldoen.

De operavoorstellingen worden verzorgd door de Compañía Lírica Nacional. Hoewel de wortels van opera in Costa Rica in 1862 liggen – toen de Lorini Opera Company Il barbiere di Siviglia opvoerde in het Mora Theater – werd de Compañía Lírica Nacional pas in 1980 opgericht. Dat omdat de kunstvorm vanwege de hoge kosten decennia lang enkel onregelmatig en ongestructureerd geproduceerd werd.

De Compañía Lírica Nacional is onderdeel van het National Symphony Orchestra. De afgelopen seizoenen zette het klassiekers als Tosca, Rigoletto, Carmen en Madama Butterfly op het toneel.

Seizoen 2010/2011
De programmering van het Teatro Nacional voor 2011 is behoorlijk gevuld. Er zijn vele pianorecitals, diverse toneel- en dansvoorstellingen en bijvoorbeeld ook opmerkelijke concerten als ‘Tributo a The Beatles’ van het Orquesta Filarmónica en een internationaal percussiefestival.

Wat opera betreft: de Compañía Lírica Nacional komt in juli en augustus met een nieuwe productie, al staat niet vermeld om welke titel het gaat.

Zie voor meer informatie www.teatronacional.go.cr.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas

Vorig artikel

Sterrencast zingt Rossini’s Stabat Mater

Volgend artikel

La Rondine: oorstrelende Puccini-opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.