Home » Binnenkort

Herheim debuteert bij DNO met Onjegin

Amsterdam9 juni 2011 Geen reacties

Terwijl De Nederlandse Opera net Dionysos van Wolfgang Rihm haar Nederlandse première heeft gegeven, staat een volgende nieuwe productie alweer op het programma: Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. De productie is het debuut van regisseur Stefan Herheim bij het Amsterdamse gezelschap.

Tsjaikovski omschreef zelf zijn opera Jevgeni Onjegin als ‘lyrische scènes’. Hij baseerde het werk op de gelijknamige roman van Poesjkin. ,,Dit bijzondere werk onderscheidt zich door fijnzinnige poëzie en is van een grote menselijkheid, terwijl ook de voor de Russische opera zo kenmerkende koorscènes niet ontbreken”, aldus DNO.

De productie komt van de hand van Stefan Herheim. De Noorse regisseur creëerde de afgelopen jaren producties in onder meer Salzburg, Wenen, Brussel en Bayreuth. Hij debuteert bij DNO.

De muzikale leiding is in handen van Mariss Jansons, die zijn Koninklijk Concertgebouworkest leidt. Hij was voor het laatst in 2006 bij DNO te horen, met Lady Macbeth van Mtsensk. Jansons is een grootheid in het dirigeervak, staat regelmatig voor de beste orkesten ter wereld en heeft vele onderscheidingen gekregen voor zijn inzet voor de klassieke mzuiek. In april leidde de Letse dirigent nog een concertante opvoering van Jevgeni Onjegin.

De titelrol wordt vertolkt door de bekende Deense bariton Bo Skovhus. Hij is voor het eerst bij DNO te gast. Skovhus is ensemblelid van de Wiener Staatoper en draagt daar ook de titel Kammersänger.

Krassimira Stoyanova debuteert zowel bij DNO als in de rol van Tatjana. Ook de Bulgaarse sopraan is al vele jaren aan de Wiener Staatsoper verbonden. Verder trad ze onlangs op in steden als New York, Barcelona en Rome.

Ljenski wordt vertolkt door de Russische tenor Andrej Dunaev, ook een nieuw gezicht voor DNO. Hij zong de rol van Ljenski al eens bij het Bolsjoi Theater in Rusland.

De Russische bas Mikhail Petrenko zingt vorst Gremin en Elena Maximova vertolkt Olga. Beide debuteren bij DNO.

Op donderdag 23 juni wordt Jevgeni Onjegin rechtstreeks uitgezonden op een groot scherm in het Amsterdamse Oosterpark. De toegang is gratis. Diezelfde voorstelling wordt uitgezonden via Mezzo – de eerste samenwerking tussen DNO en Mezzo. Verder zendt de NTR de opera uit op zondagmiddag 26 juni.

In Het Muziektheater zal Tsjaikovski’s werk tienmaal te zien zijn. Na de première op 14 juni nog tot en met 10 juli. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.