Binnenkort

Opera op radio en tv: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 30 (23 – 29 juli) onder meer een optreden van Marina Poplavskaya in het Requiem van Verdi en een oratorium van Handel in La Chaise-Dieu.

Zaterdag 23 juli

Luisa Miller (G. Verdi)
De Italiaanse stad Parma beschikt over een klassiek operatheater waar naast de reguliere seizoensprogrammering in de maand oktober altijd het Verdi-festival plaatsvindt. Dit Teatro Regio di Parma was de locatie waar tijdens het festival van 2007 de uitvoering van Luisa Miller werd opgenomen die Mezzo vanavond uitzendt. Donato Renzetti was de dirigent, Denis Krief deed de regie en de solisten bij het eigen orkest van de opera van Parma waren onder andere Giorgio Surian (Il conte di Walter), Marcelo Álvarez (Rodolfo), Francesca Franci (Federica), Rafael Siwek (Wurm), Leo Nucci (Miller), Fiorenza Cedolins (Luisa) en Catarian Nilokic (Laura, contadina).
Mezzo: 20.30 u.

Recital Aldredo Kraus
De Spaanse tenor (1927 – 1999) werkte voor zijn liederenrecitals samen met pianist Edelmiro Arnaltes. Ze maakten samen ook opnamen voor het Capriccio-label. In dit recital, opgenomen in een negentiende-eeuws paleis in Madrid, zingt Kraus liederen van onder andere Richard Strauss, Duparc, Massenet en Turina. Ook de aria ‘Vorrei morire’ staat op het programma.
BravaNL: 22.37 u.

Zondag 24 juli

Requiem (G. Verdi)

Marina Poplavskaya (foto: Oliver Lim).

Dirigent Semyon Bychkov, die vorige week uitgebreid aan het woord kwam bij Norman Lebrecht, leidt de uitvoering van Verdi’s Requiem. Het concert wordt live vanuit de Royal Albert Hall uitgezonden door de BBC-radio. Twee grote namen staan op het podium van de grote hal in Londen: sopraan Marina Poplavskaya en tenor Joseph Calleja, wiens nieuwe cd eerder deze week op Place de l’Opera werd besproken. Andere solisten zijn Mariana Pentcheva en Ferruccio Furlanetto. Zowel het BBC Symphony Chorus, het London Philharmonic Choir als het BBC National Chorus of Wales zorgen voor vocale ondersteuning. Dirigent Bychkov leidt het BBC Symphony Orchestra.
BBC Radio 3: 20. 00 u. (NL-tijd)

Maandag 25 juli

Die schöne Müllerin (F. Schubert)
Geen betere manier om alle aspecten van de stem van tenor Christoph Prégardien te ontdekken dan in Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin. De liefde voor de dochter van de molenaar is de rode draad in deze cyclus, die begint bij ‘Das Wandern’ en eindigt bij ‘Des Baches Liebeslied’. Prégardien wordt op piano begeleid door Michael Gees.
BravaNL: 10.05 u.

Dinsdag 26 juli

La Gazzetta (G. Rossini)
Rossini schreef deze opera tussen Il barbiere de Sevilla en La Cenerentola. Hij ging in première in 1816. In de serie voorstellingen die in 2001 werd gegeven in het Gran Teatro del Liceu in Barcelona zong Pietro Spagnoli de rol van Filippo. De rol van Lisetta werd vertolkt door Stefania Bonfadelli, Marisa Martins was Doralice en Bruno Praticò zong de rol van Don Pomponio. Het eigen orkest van het Gran Teatro stond onder leiding van Maurizio Barbacani. De legendarische Italiaanse theatermaker Dario Fo tekende voor de mise-en-scène.
Mezzo: 20.30 u.

Woensdag 27 juli

Cadmus en Hermione (J. Lully)
De opera Cadmus et Hermione van Jean-Baptiste Lully staat niet zo heel vaak op de lessenaars in de operahuizen. Extra reden om benieuwd te zijn naar deze uitvoering vanuit de Opéra Comique in Parijs. De belangrijkste rollen werden gezongen door André Morsch (Cadmus), Claire Lefiliâtre (Hermione) en Isabelle Druet (Charite, Melisse). De regie werd verzorgd door Benjamin Lazar, het orkest met de fraaie naam Orchestre du Poème Harmonique stond onder leiding van Vincent Dumestre.
Mezzo: 16.45 u.

Donderdag 28 juli

Messa in c klein (W. Mozart)
De Grote Mis in c klein van Mozart werd door de Duitse choreograaf Uwe Scholz gecombineerd met andere werken van de componist, zoals Ave verum corpus, tot een ‘choreografische openbaring’. Een jaar na zijn dood, in 2005, werd deze versie van het werk opgenomen. Grote dansers én topsolisten in het muzikale deel, zoals Werner Güra. Dirigent Balázs Kocsár stond voor het Gewandhausorchester Leipzig.
BravaNL: 20.29 u.

Vrijdag 29 juli

La Resurrezione (G. Händel)
Het oratorium van Händel, dat op Paaszondag 1708 in Rome voor het eerst uitgevoerd werd, kreeg een serie opvoeringen in de zomer van 2009. De locatie was de elfde-eeuwse abdij Saint-Robert de La Chaise-Dieu. Het Praagse ensemble Collegium 1704, onder leiding van Václav Luks, begeleidde de sopranen Katerina Knezíková en Hana Blazíková, de alt Mariana Rewerski, tenor Eric Stoklossa en bas Tobias Berndt.
Mezzo: 20.30 u.

Weektip

In het Radio4 Concerthuis zijn oudere en nieuwe opnamen te horen die werden gemaakt door de omroep. De tip van deze week is de recente opname van de opera Dionysos, in juni gemaakt in de Gashouder in Amsterdam. Uitvoerenden: dirigent Ingo Metzmacher en het Nederlands Philharmonisch Orkest, solisten als Cyndia Sieden, Matthias Klink en Virpi Räisänen en het koor van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Opera in een middeleeuws bergdorpje

Volgend artikel

Twee boeken over Catalani op de markt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maartje
    22 juli 2011 at 16:46

    Hartstikke bedankt! Ik loop al jaren te piekeren over de choreograaf van het ballet dat ik een hele tijd terug op tv zag op Mozart’s mis in c. Eindelijk lees ik hier het antwoord!!! Ik heb het meteen op youtube opgezocht. Een prachtig stuk en echt een aanrader. Ik ga het zeker donderdag nog eens in z’n geheel kijken!