AchtergrondFeatured

Opera in een middeleeuws bergdorpje

Het verhaal is idyllisch tot en met: iedere zomer vindt er in het piepkleine dorpje Montalto Ligure in de Italiaanse bergen een muziekfestijn plaats. Jonge artiesten van over de hele wereld komen naar het middeleeuwse plaatsje om masterclasses te volgen en optredens te geven. Dit jaar voert een groep jonge zangers L’elisir d’amore op.

Montalto Ligure (foto: Martin Beikes).

Montalto Ligure ligt even ten noordwesten van Sanremo. Het dorpje heeft nog geen 300 vaste bewoners, waarvan het gros bestaat uit oudere mensen die uitrusten van een leven lang harde arbeid als olijventeler of boer. En om het nog wat pittoresker te maken: het dorp is middeleeuws van stijl, met onder meer een romantisch kerkplein en een kerkje uit de elfde eeuw, de ‘Pieve di San Giorgio’.

Het is een prent waar de ansichtkaartenindustrie zich bij in de handen zal wrijven. De muziekindustrie daarentegen verwacht je er niet zo snel. Toch huist het dorp dit jaar alweer voor de elfde maal een muziekfestijn binnen haar middeleeuwse muren: het festival Montalto Musica.

Montalto Musica ontstond in 2000. Het begon als een actie om geld in te zamelen voor de restauratie van het oude Grinda-orgel in de San Giovanni Battista-kerk. Onder de hoede van het echtpaar Giacinto Caramia (cellist) en Maria Grazia Vivaldi (violiste) werden er in de zomermaanden concerten gegeven, die een groot succes bleken te zijn.

Kort na die eerste officieuze editie overleed Maria Grazia Vivaldi. Op haar sterfbed liet ze haar man beloven om een officieel muziekfestival in Montalto op te richten, met als doel jonge getalenteerde musici een kans te geven elkaar te ontmoeten, samen te werken en deel te nemen aan masterclasses en concerten. En zo geschiedde. In 2001 vulde Montalto Musica de straten van het dorp, en dat herhaalde zich vanaf toen iedere zomer.

Het festival brengt jonge musici van over de hele wereld bij elkaar om masterclasses te volgen bij gerenommeerde musici en vervolgens het geleerde in de praktijk te brengen door het geven van concerten.

Opera is een vast onderdeel van het programma. Zo werden de afgelopen jaren producties van Don Giovanni, Le nozze di Figaro, La Cenerentola en Don Pasquale opgevoerd in dorpen en steden in de omgeving en – als hoogtepunt – op het fraaie kerkplein van Montalto Ligure.

De voorbereidingen voor de elfde editie van het festival zijn inmiddels in volle gang. Jonge operazangers uit onder meer Spanje, Engeland en Ierland zijn neergestreken in het dorp om in twee weken tijd de komedie L’elisir d’amore in te studeren. Iets wat niet onopgemerkt blijft: uit talloze vensters klinken de hele dag door Donizetti’s melodieën.

Scène uit een eerdere productie in Montalto Ligure, La Cenerentola (foto: Geert Beikes).

De zangers worden dit jaar begeleid door Ugo Benelli, een bekend tenor van weleer die zich inmiddels op het regisseren heeft gestort, en dirigent Angelo Guaragna.

Vanaf 24 juli wordt de productie zeven keer opgevoerd, met als afsluiting de opvoering op het kerkplein in Montalto Ligure op 30 juli. De organisatie belooft dat dat een belevenis in ‘echt’ Italiaanse sfeer wordt. De zangers maken gebruik van een eenvoudig toneel, waarbij de rekwisieten veelal van dorpsbewoners geleend zijn. Ze worden op de piano begeleid.

Naast opera bevat het festival ook masterclasses voor bijvoorbeeld pianisten, harpisten en violisten. Verder is er een muziekconcours en zijn er diverse concerten in de Pieve San Giorgio. Het Nederlandse pianoduo Stefan en Martijn Blaak geeft daar op 1 augustus bijvoorbeeld een optreden.

Volgend jaar presenteert Montalto Musica Il barbiere di Siviglia van Rossini. Deze productie, inclusief de voorbereidende masterclasses, staat open voor jonge artiesten uit alle mogelijke landen. Ook uit Nederland dus.

Meer informatie over het festival in te vinden op de website van Montalto Musica.

Vorig artikel

Orfeo op Soestdijk wellicht hernomen

Volgend artikel

Opera op radio en tv: week 30

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Steven SURDÈL
    22 juli 2011 at 08:51

    Wat een geweldig initiatief. En wat een geur en wat een kleur zit er in dat aardse landschap. Met zo’n decor als achtergrond kún je toch niet anders dan schitterend zingen?

  2. Henriette meijer
    26 juni 2013 at 11:21

    Te koop in het middeleeuwse dorp montalto lief mini-appartementje voorzien van alle gemakken.0651397759