Binnenkort

Opera in de media: week 33

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 (13 – 19 augustus) onder meer aandacht voor Valery Gergiev en de unieke live-tv-uitzending van Lohengrin uit Bayreuth.

La Damnation de Faust in de herhaling
Zoals vaker was er ook in februari 2011 een hooggewaardeerde concertante uitvoering van een opera bij de ZaterdagMatinee te zien. In de recensie van Place de l’Opera werd gechapeaueerd voor deze uitvoering en kwamen termen voor als ‘subliem’ en ‘uitmuntend’. Alle andere media hadden vergelijkbare oordelen over La Damnation de Faust, onder leiding van Charles Dutoit in het Concertgebouw.

Voor wie het wil terugluisteren of ontdekken, zendt Radio4 de opname van het concert uit. De vocale solisten waren Gregory Kunde, Sir Willard White, Ruxandra Donose en Henk van Heijnsbergen. Ook op het podium het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nationaal Kinderkoor JUNIOR en het Nationaal Jongenskoor.
Radio4: zaterdag 13 augustus om 13.00 u.

Lohengrin live op tv en internet
De première van de nieuwe Lohengrin-enscenering van Hans Neuenfels in Bayreuth was vorig jaar omgeven door rumoer. Veel gedoe en geboe over het werk van de regisseur, maar ook Anette Dasch als Elsa von Brabant kreeg wat boe’s voor haar interpretatie. Opmerkelijk was het pleidooi dat Bondskanselier Merkel bij het banket na afloop hield voor de aanpak van regisseur Neuenfels. Het schijnt dat ze voor dat statement niet eens vooraf met Sarkozy had gebeld.

Klaus Florian Vogt (foto: Alex Lipp).

De uitvoeringen van Wagners Lohengrin worden dit jaar allemaal gezongen door Klaus Florian Vogt, die de rol ook in Nederland zong, in de ZaterdagMatinee. Vorig jaar werd hij afgewisseld met onder andere Jonas Kaufman. Georg Zeppenfeld zingt de rol van Heinrich en Jukka Rasilainen is te zien in één van zijn twee zangbeurten dit jaar als Friedrich von Telramund. Andris Nelsons staat voor het orkest.

Wie geen Arte in het kabelpakket heeft, kan op internet live naar de uitvoering kijken. Kaarten daarvoor kosten € 14,90. Met Arte op de kabel kunt u gratis kijken. De uitzending op Arte is uniek en letterlijk eenmalig, maar met een Festspiel-internetticket kunt u nog twee weken terugkijken.
Arte: zondag 14 augustus om 17.15 u. en op https://live.bfmedien.de/live.html.

Alsof Britten zelf dirigeert
In het kader van de BBC Proms wordt een concert uit 1963 gereconstrueerd. Toen dirigeerde Benjamin Britten zelf zijn eigen werk in de Royal Albert Hall. Deze keer staat dirigent Mark Wigglesworth voor de koren en het orkest van de BBC. Tijdens het concert in 1963 werden de Britten-composities Spring Symphony en Cantata Misericordium uitgevoerd en dat gebeurt nu weer. Extra is een opdrachtwerk van componist Joby Talbot, de Chacony in G Minor, gebaseerd op muziek van Henry Purcell. Amanda Roocroft (sopraan) en Christine Rice (mezzo) werken ook mee aan deze reconstructie.
BBC Radio 3: zondag 14 augustus om 20.00 u.

Valery Gergiev (foto: Sasha Gusov).

Leven en werken van Valery Gergiev
Binnenkort, op 9 en 10 september, zal dirigent Valery Gergiev twee avonden in Rotterdam een grote opera dirigeren, eerst Les Troyens van Berlioz en op dag twee Sadko van Rimski-Korsakov (er zijn nog enkele kaarten voor beide voorstellingen in De Doelen). De grote Rus heeft niet alleen in Rotterdam maar ook in Rusland, Israël en de Baltische Staten een eigen festival.

Hij wordt voor de BBC-radio geïnterviewd door Norman Lebrecht. Aanleiding voor een gesprek is het optreden van Gergiev en het orkest van het Mariinsky Theater met de muziek van het Zwanenmeer, eerder vanavond in de Royal Albert Hall. Dat concert is om 20.30 u te horen.
BBC radio 3: maandag 15 augustus om 23.15 u. (NL-tijd)

Schwarzkopf (foto: Fayer).

Optreden van Elisabeth Schwarzkopf
Zang zoals het ook kan – of zoals het moet, zoals sommigen vinden – door de Duitse sopraan. Hier wordt ze begeleid door Gerald Moore in een Lieder-programma met werk van Mozart, Gluck, Schubert en Wolf. Als ‘toegift’ zijn er nog enkele orkestliederen van Richard Strauss, waaronder ‘Ruhe, meine Seele’ en ‘Zueignung’. De opnamen stammen uit 1961 en 1971.
Mezzo: dinsdag 16 augustus om 22.20 u.

Londense Don Carlo
Verdi’s Don Carlo werd opgenomen in het Royal Opera House in Londen in een bezetting met nogal wat grote namen: Simon Keenlyside, Rolando Villazón en Marina Poplavskaya. De dirigent die zich in heel veel repertoire lijkt thuis te voelen, Antonio Pappano, stond voor het orkest van The Royal Opera.
Mezzo: dinsdag 16 augustus om 20.00 u.

Weektip

Navigeren op de site van Medici TV is niet eenvoudig, maar onder de buttons ‘Live>Cité de la musique’ vindt u een opname van Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse in patria. Half geënsceneerd, met mooie muziek en een niet zo rijke aankleding. Het ensemble La Venexiana onder leiding van Claudio Cavina en de vocale solisten bieden een zeer authentiek klinkende uitvoering van Monteverdi’s werk uit 1640.
Medici.tv, hele week.

Vorig artikel

Sterk operakwintet in intrigerend Santa Fe

Volgend artikel

Youtube-portret: John Osborn

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. bea
  14 augustus 2011 at 10:10

  Informatie:

  op dinsdag 16 08 2011 op ZDF om 22:15 Sommernachtsmusik met
  das Gipfeltreffen des Stars met Netrebko, Schrott en Jonas Kaufmann
  vanuit de Waldbühne in Berlijn