Binnenkort

Reisopera vervolgt Ring-cyclus met Siegfried

Na de grote successen van Das Rheingold en Die Walküre opent de Nationale Reisopera zijn seizoen 2011/2012 op 25 september met deel drie van Wagners Ring-cyclus, Siegfried. Antony McDonald vervolgt zijn enscenering, Ed Spanjaard staat wederom op de bok, ditmaal voor het Orkest van het Oosten.

De verwachtingen voor de opening van het Reisopera-seizoen zijn groot, gezien het enorme enthousiasme waarmee Das Rheingold in 2009 en Die Walküre in 2010 ontvangen werden. De kaartverkoop spreekt in dat opzicht boekdelen: de zes voorstellingen van Siegfried in de Enschedese stadsschouwburg, tegenwoordig Wilminktheater, zijn zo goed als uitverkocht.

De Reisopera omschrijft Siegfried als een verhaal over ,,draken, sprekende vogeltjes en een schone slaapster die wakker moet worden gekust. Dit werk bevat bovendien een aantrekkelijke dosis vrolijke en soms zelfs komische momenten.”

Antony McDonald vervolgt in Siegfried zijn tot nu toe geprezen enscenering. Hij neemt zowel regie als decors en kostuums voor zijn rekening.

De regisseur vormt net als vorige jaar een duo met Ed Spanjaard. De Nederlandse dirigent staat voor het Orkest van het Oosten, dat in 2009 ook Das Rheingold uitvoerde.

In de cast keren Judit Németh (Brünnhilde) en Harry Peeters (Der Wanderer) terug. Nicholas Folwell zingt net als in Das Rheingold de rol van Alberich en Ceri Williams zingt wederom Erda. Adrian Thompson is weer van de partij als Mime.

De titelrol in Siegfried wordt bezet door een nieuw gezicht, de tenor Mati Turi. Hij maakt zijn debuut. De zanger uit Estland zong eerder rollen als Cassio in Othello, Florestan in Fidelio en Paul in Die Tote Stadt.

De uitvoeringen van Siegfried zijn onderdeel van het Kunstenfestival GrensWerk, dat van 24 september tot en met 2 oktober plaatsvindt in Enschede. Het festival draait dit jaar om de titel ‘De aarde is groot, de wereld is klein’.

Kaartbezitters van Siegfried kunnen in Enschede ook filmvoorstellingen van Das Rheingold en Die Walküre bekijken, die gemaakt zijn door Certo Productions. Er zijn een beperkt aantal plaatsen voor deze voorstellingen.

Siegfried gaat op zondag 25 september in première. Daarna volgen tot en met 11 oktober nog vijf voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Peking Opera in het Tropentheater

Volgend artikel

Oliemans zingt Mahler bij Het Gelders Orkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.