Home » Binnenkort

Opera in de media: week 52

23 december 2011

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (24 – 30 december) onder meer aandacht voor de Londense Tosca met Antonio Pappano en veel Strauss met kerst op tv.

Antonio Pappano (foto: Musacchio & Ianniello).

De achtergronden van Tosca
Antonio Pappano is naast dirigent ook een presentator naar wie het aangenaam luisteren en kijken is. Dat bewees hij met de driedelige documentaire over opera die de BBC-televisie vorig jaar met hem maakte. Dit jaar neemt hij de kijkers mee in de achtergronden van Puccini’s Tosca. Pappano dirigeerde onlangs in Covent Garden een aantal uitvoeringen van die opera. De kijker kan achter de schermen meemaken hoe de productie verliep en het drama en de muzikale taal van Puccini’s werk komen uitgebreid aan de orde.
BBC-2 tv: zaterdag 24 december om 14.35 u.

Tosca in Covent Garden
Na de documentaire is de voorstelling van Tosca met dirigent Pappano en als solisten Angela Gheorghiu, Bryn Terfel en Jonas Kaufmann te zien. De productie van het Royal Opera House werd geregisseerd door Jonathan Kent.
BBC 2: zaterdag 24 december om 15.35 u.

Kiri Te Kanawa (foto: John Swannell).

Dame Kiri en Lawrence uit New York
Het is weliswaar kerstavond, tijd voor verrassingen, maar…Kiri Te Kanawa live op de radio vanuit de Metropolitan Opera? Jawel! Alleen: ze zingt niet, ze spreekt. In Donizetti’s La Fille du Régiment spreekt Dame Kiri de rol van de Duchess of Krakenthorp, zoals ze al eerder deed in het New Yorkse theater. Een hoofdrol met veel legendarische voorgangsters is die van Marie, die door Nino Machaidze gezongen zal worden.

Het is een gedenkwaardige avond want precies 80 jaar geleden begonnen de live-radiouitzendingen vanuit de Met, met kerst 1931. Vanavond hoort u via de BBC naast Machaidze sterren als Lawrence Brownlee (in april in Nederland te horen), Maurizio Muraro en Ann Murray. Dirigent is Yves Abel.
BBC Radio 3: zaterdag 24 december om 18.00 u.

Vivaldi in wereldpremière
In het Poolse Krakau ging op 8 december jongstleden de reconstructie van een opera van Vivaldi door Fabio Bondi in wereldpremière. L’oracolo in Messenia werd door Bondi grotendeels samengesteld uit zelf gecomponeerde recitatieven en aria’s van Vivaldi en andere componisten. De uitvoering was van het ensemble Europa Galante onder leiding van Biondi zelf, met als solisten onder andere Magnus Staveland, Ann Hallenberg, Romina Basso en Julia Lezhneva.
Radio 4: zaterdag 24 december om 19.00 u.

Fairy tale uit Glyndebourne
Jonathan Kent was niet alleen de regisseur van Tosca die afgelopen zaterdag werd uitgezonden door de BBC, hij deed in 2009 de regie van The Fairy Queen van Purcell. Het werk, gebaseerd op Shakespeare, ging in 1692 in premiere in het Dorset Gardens Theatre en werd in het jaar 2009, precies 350 jaar na de geboorte van Henry Purcell, uitgevoerd in Glyndebourne.

Het Orchestra of The Age of Enlightenment zat in de bak en voor het orkest stond barok-specialist William Christie. De solisten waren onder andere Carolyn Sampson, Lucy Crowe, Claire Debono, Anna Devin, Ed Lyon.
Mezzo: zaterdag 24 december om 20.30 u.

Scène uit Der Rosenkavalier (foto: Monika Rittershaus).

Der Rosenkavalier met kerst
Op de twee kerstdagen zendt de NTR de opname uit van Der Rosenkavalier, de opera van Richard Strauss die muzikaal en qua thema een groot publiek kan aanspreken. Michelle Breedt zong Octavian, Anne Schwanewilms was Die Feldmarschallin en Sally Matthews zong de rol van Sophie. Kurt Rydl deed de rol van Der Baron Ochs auf Lerchenau. Dirigent Sir Simon Rattle stond voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Brigitte Fassbaender deed de regie naar het concept van Willy Decker.
Nederland 2: zondag 25 december om 13.20 u. en maandag 26 december om 13.05 u.

Kerstmatinee met Richard Strauss
Bij traditie is op eerste kerstdag de matinee in het Amsterdamse Concertgebouw te zien. Dit jaar staat er muziek van Richard Strauss op de lessenaars. Na Eine Alpensinfonie zingt Anja Harteros de Vier letzte Lieder. Dirigent voor het Koninklijk Concertgebouworkest is Bernard Haitink.
Nederland 2: zondag 25 december om 15.00 u.

Pinocchio in Leeds
Opera North komt niet vaak in deze kolommen voorbij, maar met kerst is er alle reden ze in deze lijst op te nemen. De opera Pinocchio van Jonathan Dove naar een libretto van Alasdair Middleton is daar terug op het programma ‘by popular demand’. Het koor en orkest van Opera North worden gedirigeerd door David Parry, Martin Duncan deed de regie. Solisten in de hoofdrollen waren Victoria Simmonds en Jonathan Summers.
Mezzo: zondag 25 december om 17.00 u.

Christina Deutekom Galaconcert
Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag namen vrienden en vakgenoten het initiatief om Christina Deutekom in een speciaal galaconcert te eren. De avond in Carré, op 26 oktober 2011 werd voor televisie-uitzending opgenomen. Max zendt het gala op eerste kerstdag uit. Ernst Daniël Smid presenteerde de avond.
Nederland 2: zondag 25 december om 19.10 u.

Mozart the Movie
De film uit 1984, zo haastten de kenners zich indertijd te verklaren, geeft geen echt beeld van het leven en de persoon van Mozart. Dat was ook niet de bedoeling van regisseur Milos Forman, die het toneelstuk Amadeus van Peter Shaffer naar film vertaalde. En toch… na de film Amadeus zit er bij het beluisteren van muziek van Mozart meer beeld in het hoofd. Of Wolfgang Amadeus zo’n raar lachje had als Tom Hulce in de film, who cares, het had gekund. Naast Hulce speelt F. Murray Abraham de getergde Antonio Salieri.
Arte: zondag 25 december om 20.40 u.

Haffmans als veejay
Eerste kerstdag wordt op Nederland 2 afgesloten met de ‘lange nacht van de klassieke muziek’, die overigens maar tot 1.45 u duurt. Hans Haffmans presenteert als videojockey (‘veejay’) fragmenten met en over klassieke muziek, aangevraagd door de luisteraars van Radio 4. Er kan tijdens het programma ook live gestemd worden. Eén van de gasten in de studio die live zal zingen is Karin Strobos.
Nederland 2: zondag 25 december om 22.40 u.

Diana Damrau (foto: Tanja Niemann).

En verder…
En verder is er een La Traviata op maandag 26 december om 14.15 uur op Mezzo met Renée Fleming en Thomas Hampson. Mezzo zendt in de kerstperiode veel opnamen uit van Jordi Savall en zijn onlangs overleden echtgenote, de sopraan Montserrat Figueras. Op donderdag 29 december is er een uitvoering van Les contes d’Hoffmann te zien op Arte, met onder andere Diana Damrau en Rolando Villazón.

Weektip

De echte liefhebbers zijn al begonnen, die herlezen ieder jaar het verhaal over de laatste tien dagen van 1946 in De Avonden van Gerard Reve. Er komen enkele verwijzingen naar muziek in het boek voor en die vormen de basis voor het muzikale hoorspel dat De Bedding uitzendt. In het boek lezen we onder meer dat Frits van Egters zich enkele malen ‘gelukkig’ heeft gevoeld bij muziek van Bach, dus die komt zeker aan bod.
Radio 4: zaterdag 24 december om 23.00 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.