Binnenkort

Opera in de media: week 8

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (18 – 24 februari) onder meer aandacht voor Christine Schäfer in Salzburg en een zeldzame Debussy in Utrecht.

Diana Damrau (foto: Tanja Niemann).

Damrau in Barbiere
Als Diana Damrau haar optreden tijdens de zaterdagmatinee in de New Yorkse Metropolitan Opera heeft afgesloten, komt ze waarschijnlijk in de wandelgangen haar collega’s Angela Meade en Dmitri Hvorostovsky tegen. Die zijn zich dan aan het voorbereiden op hun uitvoering van Ernani, die ’s avonds gaat in de Met. Over een week is die opera in de bioscopen te zien.

Damrau is in New York voor een serie uitvoeringen van Rossini’s Il barbiere di Siviglia, live te horen op BBC Radio 3 in de middagmatinee van New York. Diana Damrau zingt Rosina, haar Figaro is een rol van Rodion Pogossov. Andere hoofdrollen zijn van Colin Lee als de graaf Almaviva, John Del Carlo als Dr Bartolo en Ferruccio Furlanetto als Don Basilio. Het Met-orkest staat onder leiding van de uit Genua afkomstige dirigent Marco Armiliato.
BBC Radio 3: zaterdag 18 februari om 19.00 u.

Angela Gheorghiu (foto: Gabriel Hennessey).

La Rondine met Angela Gheorghiu
Het verhaal van de opera La Rondine van Giacomo Puccini heeft parallellen met dat van La traviata. Als u deze weken die Verdi-opera in de schouwburg heeft gezien in de versie door de Reisopera, dan kunt u dankzij Mezzo vergelijken wie van de twee componisten het verhaal van een courtisane het treffendst heeft verklankt. Al moet gezegd dat de geschiedenis Verdi laat winnen, zijn La traviata is een veel vaker opgevoerd werk dan La Rondine van Puccini.

Sopraan Angela Gheorghiu zong in haar loopbaan beide rollen van een courtisane, zowel Violetta van Verdi als Magda de Civry in het werk van Puccini. Ze stond in 2009 in de Metropolitan Opera in New York tegenover Roberto Alagna die Ruggero zong. Marco Armiliato was, zoals vaker in dit repertoire, de keuze van de Met als dirigent. Nicolas Joël, die in 2009 Gerard Mortier opvolgde als directeur van de Opéra National de Paris, deed de regie.
Mezzo: zaterdag 18 februari om 20.30 u.

Lyrische Zemlinksy
Een recensent zette vraagtekens bij het symfonische karakter van de benadering die dirigent Franz-Welser-Möst koos van de Lyrische Symphonie op.18, die in augustus 2011 werd uitgevoerd. Een orkest met naam en faam, de Wiener Philharmoniker, speelde het werk van Alexander von Zemlinsky in het Grosses Festspielhaus te Salzburg.

Vocale solisten waren Christine Schäfer, sopraan en Michael Volle, bariton. Zij was iets te zacht, hij was wat sterk op de tekst geconcentreerd, aldus de recensent na het concert in Salzburg. Voor de Lyrische Symphonie hoort u nog Schuberts Strijkkwartet D810 ‘Der Tod und das Mädchen’ in een bewerking voor strijkorkest door Gustav Mahler. De opname is te horen in het Zondagmiddagconcert van de AVRO.
Radio 4: zondag 19 februari om 14.00 u.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Een kus van Thomas Oliemans
In de serie IKON- Nachtzoen vertelt een bekende of minder bekende gast in een kort video-interview elke doordeweekse dag over de dag die geweest is. Op dinsdag is dat Thomas Oliemans. De bariton heeft een gevarieerd programma op zijn planning staan, met een aantal uitvoeringen van de Johannes Passion van Bach met het Orkest van de 18e Eeuw en de rol van Schaunard in La bohème, de Puccini-opera die in mei een serie opvoeringen krijgt in het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Na de zomer is Oliemans te horen in het laatste Ring-deel van de Nationale Reisopera, waar hij Gunther zingt in Götterdämmerung.
Nederland 2: dinsdag 21 februari om 00.40 u.

Ventris in Lady Macbeth
Christopher Ventris zong enkele jaren geleden de rol van Sergej, de minnaar van Katerina (Eva-Maria Westbroek) in de zeer geprezen Lady Macbeth van het Mtsensk District van Sjostakovitsj. Die productie werd gemaakt door De Nederlandse Opera. Over enkele maanden is Ventris terug in het Muziektheater voor de hoofdrol in Parsifal.

Zijn Sergej in Lady Macbeth van De Nederlandse Opera is op maandag bij BravaNL te zien. Onder regie van Martin Kusej werd de opera in juni 2006 uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons met als solisten naast Ventris en Westbroek ook Carole Wilson, Vladimir Vaneev, Lani Poulson, Ludovít Ludha en Alexandre Kravets.
BravaNL: maandag 20 februari om 20.30 u.

Weektip

Claude Debussy.

Debussy in Utrecht
Dit weekend doet Radio 4 verslag van de activiteiten tijdens het Debussy-weekend in Vredenburg Utrecht. Er zijn op vrijdag en zaterdag (in plaats van Opera Live) radio-uitzendingen van de concerten, waar ook vocale muziek van Debussy ten gehore wordt gebracht. Op vrijdagavond spelen de Radio Kamer Filharmonie en Cappella Amsterdam onder andere de cantate ‘La damoiselle élue’ voor mezzosopraan en orkest met zangeres Carine Séchaye.

Op zaterdag kunt u luisteren naar de integrale uivoering van het grote oratorium Le martyre de Saint Sébastien van Debussy door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en als solisten sopraan Marie-Bénédicte Souquet en de alten José Kamminga en Carine Séchaye.
Radio 4: uitzendingen op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari om 20.00 u.

Vorig artikel

DNO presenteert seizoen 2012/2013

Volgend artikel

Youtube-portret: Giangiacomo Guelfi

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.