Home » Binnenkort

Opera in de media: week 21

18 mei 2012

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (19 – 25 mei) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Don Carlo en een tv-versie van Die Meistersinger von Nürnberg.

Camilla Nylund.

Don Carlo op de radio
De pers zei er onder meer dit over: ‘een voorstelling om niet te missen’, ‘Nézet-Séguin verricht (…) fantastisch werk’, ‘Het Rotterdamse orkest excelleerde in al die minutieuze begeleidingen en kleuren’, ‘een voorstelling die bij voorbaat al tot de beste van dit jaar mag horen’. In veel kritieken werd dirigent Yannick Nézet-Séguin aangewezen als hoofdschuldige aan het succes van Don Carlo bij De Nederlandse Opera. De voorstelling gaat nog vier keer na de uitzending van Radio 4, maar wie na het beluisteren de beelden erbij wil zien, moet zich haasten voor de laatste kaarten.

In Amsterdam deed Willy Decker in 2004 de regie en dat concept wordt nu hernomen. Het gaat om de door Verdi zelf bewerkte versie in vier bedrijven voor de Italiaanse première in 1884. De solisten in deze 2012-serie opvoeringen zijn onder andere Mikhail Petrenko, Massimo Giordano, Christopher Maltman, John Tomlinson, Camilla Nylund en Ekaterina Gubanova. De opera wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit Het Muziektheater in Amsterdam.
Radio 4: zaterdag 19 mei om 19.00 u.

Barbara Hannigan (foto: Rafael Brand).

De ernst van Oscar Wilde
Als u wilt weten hoe ‘engagingly funny and mind-boggingly virtuosic’ klinkt, dan zou u kunnen luisteren naar de BBC op de vaste opera(zaterdag)avond. Deze keer staat op het programma Gerald Barry’s The Importance of Being Earnest. De opera in drie bedrijven van deze Ierse componist, gebaseerd op het toneelstuk van Oscar Wilde, kreeg vorig jaar in Los Angeles zijn eerste opvoering. Bij die gelegenheid schreef de recensent van de LA Times genoemde typering.

De uitvoering die vanavond wordt uitgezonden werd een maand geleden vastgelegd in de Barbican Hall in Londen, met Thomas Adès voor de Birmingham Contemporary Music Group. De hoofdrol werd gezongen door Barbara Hannigan, andere solisten waren Peter Tantsits, Joshua Bloom, Katalin Karolyi en Hilary Summers.
BBC Radio 3: zaterdag 19 mei om 21.00 u.

Chazia vertelt
Chazia Mourali maakte voor De Bedding, het documentaireprogramma van Radio 4, een aantal ‘uptempo’ geschiedenislessen. Chazia heeft al in veel programma’s opgetreden als gast over opera en ze had tot voor kort een column in het blad Odeon van de Nederlandse Opera. In de eerste van zeven afleveringen staat L’Orfeo van Claudio Monteverdi centraal.
Radio 4: zaterdag 19 mei rond 23.40 u in De Bedding.

Joyce DiDonato (foto: Nick Heavican).

Assepoester in Londen
Cendrillon werd vorig jaar opgevoerd in het Royal Opera House Covent Garden, met in de hoofdrol Joyce DiDonato. De opera van Jules Massenet werd geregisseerd door Laurent Pelly, Betrand de Billy was dirigent. De vocale solisten waren Alice Coote als Prince Charmant, Eglise Gutiérrez als Fée Marraine en Ewa Podles als Madame de la Haltère.
Mezzo: zondag 20 mei om 17.00 u.

Gesprek met Harry van der Kamp
De zanger Harry van der Kamp was afgelopen week nog te zien in De Doelen in Rotterdam bij een Mozart-concert door Anima Eterna en Collegium Vocale. De bas doet nog heel veel meer dan optreden. Hij leidt het Gesualdo Consort en heeft zich uitgebreid met Jan Pieterszoon Sweelinck bezig gehouden. In een gesprek met Rob Overman van BravaNL komen ook deze aspecten aan bod.
BravaNL: zondag 20 mei om 18.00 u.

Platée door Rousset
De meest recente serie voorstellingen in Nederland is nog maar kort geleden afgesloten, toen de Nationale Reisopera in Breda zijn tournee met het ‘ballet-boufon’ Platée van Rameau eindigde. Daarvoor had De Nederlandse Opera een productie met het verhaal van de kikker.

De uitvoering die Mezzo uitzendt, dateert van twee jaar geleden, door de Opéra National du Rhin. Christophe Rousset dirigeerde het ensemble Les Talens Lyriques, Mariame Clément deed de regie en bij de solisten waren naast Franse zangers als Salomé Haller en Cyril Auvity ook de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij te zien.
Mezzo: dinsdag 22 mei om 20.30 u.

Michael Volle (foto: Winfried Hösl).

De Meistersinger in Bayreuth
De Bayreuth-versie uit 2008 van Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner is op maandag te zien op Mezzo. De uitvoerenden zijn het Bayreuther Festspiele Chorus en het Bayreuther Festspiele Orchestra, onder leiding van Sebastian Weigle. De regie was van Katharina Wagner. In de rollen zijn onder andere te horen en zien: Franz Hawlata (Hans Sachs), Klaus Florian Vogt (Walther Von Stolzing), Michael Volle (Sixtus Beckmesser), Michaela Kaune (Eva), Norbert Ernst (David) en Artur Korn (Veit Pogner).
Mezzo: maandag 21 mei om 12.40 u.

Weektip

Het jaarlijkse muziekfeest in Brussel is al begonnen en krijgt komende week zijn finale: het Concours Reine Elisabeth, waar dit jaar de violisten aan de beurt zijn. Canvas zendt op zondag 20 mei om 20.15 uur een documentaire uit over de historie van het concours, dat in 1937 begon. Op maandag beginnen de live-radiouitzendingen op Klara, de radiozender van de VRT. Niet meer hele avonden op tv, maar nog wel op andere manieren te volgen, inclusief de finale op 26 mei. Alle informatie over de uitzendingen vindt u op de site van het festival.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.