Binnenkort

Opera in de media: week 22

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 (26 mei – 1 juni) onder meer aandacht voor Monteverdi live uit Parijs en Haydn in Naarden.

Requiem van Brahms
Veel opera op de radio en weinig op tv vandaag. Maar wie niet naar het Concertgebouw in Amsterdam kan of wil, heeft dankzij de radio de kans mee te luisteren naar Ein deutsches Requiem van Brahms. De Radio Kamer Filharmonie voert het werk tijdens de ZaterdagMatinee uit met Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe en als solisten de kersverse Edison-winnaar Florian Boesch en zangeres Carolyn Sampson.
Radio 4: zaterdag 26 mei om 13.00 u.

Kate Royal (foto: Esther Haase / EMI Classics).

Le nozze in Covent Garden
De BBC vermeldt het niet, maar vermoedelijk is de uitvoering van Le nozze di Figaro van Mozart opgenomen in februari jongstleden. Tijdens die serie voorstellingen zaten ook twee echte Almavivaatjes in de zaal: Prince Charles en zijn echtgenote Camilla kwamen op bezoek in Covent Garden.

Deze Nozze zit vol met grote operanamen. Niet alleen voor het orkest van het Royal Opera House (Antonio Pappano) maar ook in de cast. Kate Royal zong de gravin van Almaviva. Andere rollen waren voor Ildebrando D’ Arcangelo als Figaro, Aleksandra Kurzak als Susanna en Anna Bonitatibus als Cherubino. Doctor Bartolo werd gezongen door Carlo Lepore en Ann Murray was Marcellina.
BBC Radio 3: zaterdag 26 mei om 20.00 u.

Madrigalen van Monteverdi
Over verschillende seizoenen verdeeld is het vocaal ensemble van Les Arts Florissants bezig met een groot project rond de madrigalen van Claudio Monteverdi. De volgende stap is live te zien via internet op Medici.tv. In de Parijse Cité de la musique staat het Derde Boek centraal, waarmee de componist ook in Duitsland succes kreeg. Les Arts Florissants wordt gedirigeerd door Paul Agnew, andere zangers zijn onder andere Miriam Allan, Hannah Morrison en Sean Clayton.
Medici.tv: zaterdag 26 mei om 20.00 u.

Henk Neven (foto: Marco Borggreve).

Prinsengracht-archief
Het wordt langzamerhand weer voor het Prinsengrachtconcert, dat dit jaar eind augustus wordt gehouden. De opname van zomer 2009, toen Danielle de Niese de ster was op de Prinsengracht, wordt zondagochtend vroeg door Nederland 1 uitgezonden. In dat programma, waaraan ook het Amstel Quartet meewerkt, zingt De Niese een duet met de Nederlandse bariton Henk Neven.
Nederland 1: zondag 27 mei om 8.20 u.

Glass in Nederland
Philip Glass, van wie de komende week tijdens de Operadagen Rotterdam de opera Les Enfants Terribles wordt opgevoerd, was onlangs in Nederland. Hij gaf in de Amsterdamse Melkweg een concert. NTR Podium maakte een reportage.
Nederland 2: zondag 27 mei om 13.00 u.

Matthew Rose (foto: Clive Barda).

Haydn in Naarden
In het podcastinterview van Place de l’Opera met Thomas Oliemans vertelt de zanger over de vrij succesvolle act in de Londense La Bohème waarbij hij met stokbrood en een ovenschep cricket speelt tegen de ervaren speler Matthew Rose. De bas Rose was in 2010 te gast in de Grote Kerk in Naarden voor een rol in Die Schöpfung van Joseph Haydn. Hij zong er samen met Lisa Milne, Werner Güra en Lucy Crowe. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest stonden onder leiding van John Nelson.
Mezzo: woensdag 30 mei om 18.15 u.

Weektip

Katarina Dalayman.

Bij het doorgaans enthousiaste ZaterdagMatinee-publiek gaat het dak er na een geslaagde uitvoering nog wel eens af. Na Parsifal van Wagner, door Jaap van Zweden en het Radio Filharmonisch Orkest, dreigden ook de zijwanden en zelfs de garderobe het te begeven. De gedenkwaardige middag van 11 december 2010 is vastgelegd op cd en die won afgelopen week een Edison.

Falk Struckmann (binnenkort ook in de Parsifal van De Nederlandse Opera te zien), Robert Holl, Klaus Florian Vogt en Katarina Dalayman waren andere solisten in het Concertgebouw. De cd kopen is beter voor de economie maar wie vanachter de pc terug wil kijken kan terecht op de website van de NTR, waar de delen van het werk staan en achtergrond reportages van Hans Haffmans.

Vorig artikel

Hartverscheurende Butterfly bij Opera Zuid

Volgend artikel

Opera West voert tweemaal Rusalka op

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

6Reacties

 1. Spen
  26 mei 2012 at 12:06

  ATTENTIE! Morgen is op de Duitse zender Arte de opera Giulio Cesare te zien van Handel. Het is een moderne productie met onder andere: Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Phillipe Jaroussky, Anne Sofie von Otter. Een geweldige cast dus! Het duurt van 20:40 tot 01:00. Het zal wel Duits ondertiteld zijn ben ik bang. Veel plezier!

 2. Basia Jaworski
  26 mei 2012 at 12:50

  De regie is in handen van Moshe Leiser, goede regisseur. Ik heb nog nooit een slechte productie van hem gezien.
  En natuurlijk wordt het Duits ondertiteld! Het is toch een Duitse (nou ja, ook een beetje Franse) zender? 🙂

 3. martin
  26 mei 2012 at 13:38

  Bedankt voor deze geweldige tip Spen! Dat was me toch bijna ontglipt… Bij Bartoli heb ik wel een paar vraagtekens maar ik laat me graag positief verrassen. Von Otter en Jaroussky lijken me vocaal en visueel ideaal als moeder en zoon, getuige dit YouTube-filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=N7_-MIa7Bao

 4. kersten
  27 mei 2012 at 20:37

  De cast van deze Giulio Cesare doet niet onder voor die van DNO
  in 2008 (zelfs mijn Bartoli-allergie speelt vanavond niet op)
  maar deze productie doet mij wel terugverlangen naar die van het
  echtpaar Hermann..!

 5. Basia Jaworski
  28 mei 2012 at 08:05

  Ik vond de productie prachtig, heb dan ook enorm genoten!

 6. Spen
  28 mei 2012 at 11:38

  Wat een verschrikkelijke productie! Maar wat een zangers! GE-WEL-DIG! En wat een prachtige muziek! Ondanks de productie waren Handel en de zangers prachtig genoeg om er een geweldige avond van te maken. Nu maar hopen dat er een dvd van komt!

  Volgend jaar doet Bartoli Norma tijdens hetzelfde festival. ALleen weer met dezelfde regisseurs. Hopelijk word het een authentieke productie. Dat zie ik toch wel het liefst!