Home » Binnenkort

Opera in de media: week 23

1 juni 2012 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 232 (2 – 8 juni) onder meer aandacht voor Lucia, Rusalka, Wagner en Rigoletto.

Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).

Het duo sloeg toe in Londen
De aanpak van het duo Wieler/Morabito bij De Nederlandse Opera van de Da Ponte-opera’s van Mozart maakte nogal wat los in 2006 en bij de herneming van alle delen, in de seizoenen daarna. Veel, heel veel afkeuring en boegeroep maar ook andere geluiden. Max Arian prees de psychologische en existentiële interpretatie door het duo en in de Volkskrant sprak Roland de Beer van een meesterlijke Mozart. Jossi en Sergio sloegen dit voorjaar toe in Londen bij de Royal Opera met de eerste geënsceneerde productie daar van Dvorak’s Rusalka.

De BBC noemt het een ‘radical interpration’. In de voorstelling in Covent Garden stond het duo dat tot afgelopen woensdag ook deel uitmaakte van de cast van Don Carlo in Amsterdam, Camilla Nylund (als Elisabetta di Valois) en Yannick Nézet-Séguin (als de dirigent). Ze werden omgeven door koor en orkest van de Royal Opera en door solisten als Alan Held, Brian Hymel, Petra Lang en Daniel Grice.
BBC Radio 3: zaterdag 2 juni om 19.00 u.

Lucia door de Reisopera
Gaetano Donizetti schreef Lucia di Lammermoor in 1835. De Nationale Reisopera is met de opera op tournee en de première van die serie, op 12 mei jongstleden in Enschede, werd door de NTR opgenomen. U hoort het koor van de Nationale Reisopera en Het Gelders Orkest onder leiding van Antonino Fogliani. Solisten: Roland Wood (Lord Enrico Ashton), Petya Ivanova (Miss Lucia), Peter Auty (Sit Edgardo di Ravenswood), Gregory Warren (Lord Arturo Buklaw), Mika Kares (Raimondo Bidebent), Rea Kost (Alisa) en Philip O’Brien (Normanno).
Radio 4: zaterdag 2 juni om 19.00 u.

Karen Kamensek.

Il Trittico
Wie Puccini boven Donizetti prefereert kan op de Duitse radio luisteren naar een uitzending live uit de Staatsoper Hannover van Il Trittico. De uitvoering is door dirigente Karen Kamensek en de voorstelling werd geregisseerd door Sebastian Baumgarten. Solisten in de drie delen zijn onder andere Brian Davis, Kelly God en Miriam Gordon-Stewart.
NDR Radio Kultur: zaterdag 2 juni om 18.55 u.

Fry goes Bayreuth
De Engelse acteur Stephen Fry gaat op zoek naar Wagner. Dat brengt hem naar het Festspielhaus in Bayreuth en naar Wahnfried, waar hij samen met pianist Stefan Mickisch de Steinwayvleugel van Wagner bespeelt. Hij gaat ook naar de villa in Zürich waar de familie Wesendonck heeft gewoond en waar Wagner vaak logeerde.
NTR Podium: zondag 3 juni om 13.00 u.

Rigoletto in Sydney
BravaNL brengt in het kader van een week vol opera uit Sydney producties die allemaal opgenomen zijn in het wellicht bekendste operagebouw van de wereld, in de Australische hoofdstad. Op zondag staat Rigoletto van Verdi in het schema. Bariton Alan Opie zingt de titelrolk, naast Emma Matthews als Gilda, de Australische tenor Paul O’Neill als de Hertog van Mantua, David Parkin als Sparafucile en het Opera Australia Chorus. Dirigent is Giovanni Reggioli.
BravaNL: zondag 3 juni om 20:30 u.

Carmen van Spanga
Spanga (‘het Verona van Weststellingwerf’) produceert sinds 1989 opera in het Friese plaatsje Spanga. In juni zendt BravaNL iedere dinsdagavond een operafilm uit van dit gezelschap. In Delfzijl werd in 2010 een openluchtversie van de opera Carmen opgevoerd. Regisseur Corina van Eijk werkte met jonge mensen en met ervaren professionals. Solisten onder andere Charles Alves da Cruz, Maaike Widdershoven en Marcel van Dieren.
BravaNL: dinsdag 5 juni 20.30 u.

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczyk).

Le roi en HD
De zender Mezzo heeft naast het kanaal dat algemeen wordt doorgegeven ook een HD-kanaal dat maar door weinig aanbieders in het pakket wordt opgenomen. Toch is een Szymanowski-opera komende week reden om een tip van Mezzo-HD te vermelden. De korte opera Le roi Roger werd opgenomen in de Opera in Parijs in 2009 en had, naast regisseur Krzysztof Warlikowski in de cast onder andere Mariusz Kwiecien (Roger II), Olga Pasichnyk (Roxana), Stefan Margita (Edrisi), Eric Cutler (le Berger) en Wojtek Smilek (l’Archevêque). Het koor en orkest van de Opéra National stonden onder leiding van Kazushi Ono.
Mezzo-HD: woensdag 6 juni om 22.40 u.

Weektip

De Wagnervereniging
Op de digitale zender Cultura24 is op woensdag 6 juni een portret te zien van de Wagnervereniging. In In de ban van de meester wordt de geschiedenis van de in 1883 opgerichte Wagnervereniging belicht. Het is een herhaling van een documentaire uit 2003.
Cultura24: woensdag 6 juni om 22.00 u.

door

1 reactie »

  • Basia Jaworski zei:

    Een kleine toevoeging: morgenavond op Radio Klara: ‘Le Duc d’Albe’ van Donizetti

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.