BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (7 – 13 juli) onder meer aandacht voor veel live-opera van Mozart, Bizet en Charpentier uit de warmere delen van Europa.

Ariodante met Minkowski
De NTR Zaterdagmatinee heeft uit het archief een opname gehaald van Ariodante van Georg Friedrich Händel, zoals die werd uitgevoerd door Les Musiciens du Louvre onder leiding van Marc Minkowski. Op het podium van het Concertgebouw stonden op zaterdag 18 januari 1997 solisten als Denis Sedov (Koning van Schotland; bas), Lynne Dawson (Ginevra; sopraan), Anne Sofie von Otter (Ariodante; mezzosopraan), Richard Croft (Lurciano; tenor), Veronica Cangemi (Dalinda; sopraan), Ewa Podles (Polinesso; mezzosopraan) en Luc Coadou (Odoardo; tenor)
Radio 4: zaterdag 7 juli om 13.00 u.

Bryn Terfel.

Bryn in Berlioz
Op het Bergen International Festival werd begin juni de uitvoering vastgelegd van La damnation de Faust van Berlioz. Het Bergen Philharmonisch Orkest en Collegium Musicum stonden onder leiding van Sir Andrew Davis en naast het Bergen jongenskoor waren solisten te horen als Christine Rice, Paul Groves en Bryn Terfel.
Radio 4: zaterdag 7 juli om 19.00 u.

Caligula in het Coliseum
De opera Caligula, over een tijdloze dictator, is gebaseerd op het toneelstuk met dezelfde naam van de Franse schrijver Albert Camus. De Duitse componist Detlev Glantert maakte er een opera van. In het Coliseum, de thuisbasis van de English National Opera, werd het werk uitgevoerd met bariton Peter Coleman-Wright in de hoofdrol. Mezzo-sopraaan Yvonne Howard was Caesonia. Dirigent van het eigen koor en orkest van de English National Opera was Ryan Wigglesworth.
BBC Radio 3: zaterdag 7 juli om 19.30 u.

Maria Guleghina (foto: Petra Stadler).

Turandot in het Palau
De Chinese regisseur Chen Kaige, die een Gouden Palm won voor zijn film Farewell my concubine, creëerde een voorstelling van de opera Turandot van Puccini in het Palau de les Arts in het Spaanse Valencia. Dirigent Zubin Mehta, die een vaste verbintenis aanging met het in 2005 geopende operatheater, dirigeerde het Orquestra de la Comunitat Valenciana met in de voorstelling als solisten onder andere Maria Guleghina (Turandot) Marco Berti (Calaf), Alexia Voulgaridou (Liu`) en Alexander Tsymbalyuk (Timur). De opname werd gemaakt in 2008.
Mezzo: zaterdag 7 juli om 20.30 u.

Carmen in Lyon
Op de site van de Opéra National de Lyon is de uitvoering van een ‘heruitgevonden’ Carmen door Stefano Montanari (muzikale leiding) en Olivier Py (regie) live te zien, net als op schermen in de open lucht op 14 plaatsen in de regio Rhône-Alpes. Een tip voor vakantiegangers. En ARTE Live Web zendt hem ook uit. Josè Maria Lo Monaco zingt de rol van Carmen, de andere rollen worden onder andere gezongen door Yonghoon Lee (Don José), Giorgio Caoduro (Escamillo) en Nathalie Manfrino (Micaëla).
ARTE Live Web: zaterdag 7 juli om 21.30 u.

William Christie (foto: Michel Szabo).

Bijbelse tragedie uit Aix
David et Jonathas van Marc-Antoine Charpentier, een ‘Tragédie biblique en cinq actes avec prologue’, staat deze zomer op het programma van het festival van Aix-en-Provence. Andreas Homoki maakte een mise-en-scène, die vanavond live wordt uitgezonden vanuit het festival in Aix, in het Théâtre de l’Archevêché. Rollen: Pascal Charbonneau (David), Ana Quintans (Jonathas), Neal Davies (Saül), Frédéric Caton (Achis), Dominique Visse (La Pythonisse), Pierre Bessière (L’Ombre de Samuel). Koor en orkest Les Arts Florissants staan onder leiding van William Christie.
Mezzo: woensdag 11 juli om 21.30 u.

Malin Byström (foto: Peter Knutson).

Le nozze live uit Aix
De internet-variant van Arte, ARTE Live Web, presenteert een live-uitzending vanuit het festival in Aix-en-Provence. Daar wordt vanavond de opera Le nozze di figaro van Mozart uitgevoerd. De muzikale leiding heeft Jérémie Rohrer in handen, de regie is door Richard Brunel. De verschillende rollen worden gezongen door Patricia Petibon (Susanna), Paolo Szot (de graaf), Malin Byström (de gravin), Kyle Ketelsen (Figaro), Kate Lindsey (Chérubino), Anna Maria Panzarella (Marcelina) en Mario Luperi (dokter Bartolo). Le Cercle de l’Harmonie en het koor van les Arts Florissants zorgen voor de begeleiding.
ARTE Live Web: donderdag 12 juli om 21.30 u.

Drama op Brava
Het ‘tragisch weekend’ dat BravaNL op 13 juli laat aanvangen met de opera Pia de’ Tolomei van Donizetti, bestaat verder uit opera’s van Strauss (Daphne) en Rossini (Bianca e Falliero). Daarover volgende week meer. Het drama op BravaNL op deze vrijdag komt van Pia de’ Tolomei, in een uitvoering die door het Teatro La Fenice in Venetie werd geproduceerd. In de hoofdrollen Patrizia Ciofi als Pia en verder Dario Schmunck, Fransesco Meli en Luca Favaron. Paolo Arrivabeni dirigeerde het Teatro alla Fenice Koor en Orkest.
BravaNL: vrijdag 13 juli om 20.30 u.

Weektip

Purcell bij Robeco
U kunt er heen, in het Amsterdamse Concertgebouw, u kunt de recensie op Place de l’Opera afwachten, maar u kunt ook live luisteren op Radio 4: The Fairy Queen van Purcell wordt uitgevoerd door La Sfera Armoniosa en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Mike Fentross. Solisten zijn onder andere Johannette Zomer, Heleen Koele, Alberto ter Doest en Matthijs Hoogendijk. De concertante uitvoering van de semi-opera van Purcell wordt uitgevoerd in het kader van de Robeco Zomerconcerten.
Radio 4: donderdag 12 juli om 19.00 u.

Vorig artikel

Fischer-Dieskau uitgelicht in Concerthuis

Volgend artikel

Japanse tranen bij Robeco

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.