BinnenkortNieuws

Heruitgave Solti-opera’s op stapel

Een golf aan Solti-opnamen staat op het punt van verschijnen bij Decca, zijn vaste platenmaatschappij. De Hongaarse dirigent Georg Solti werd tijdens zijn leven onder meer beroemd om zijn operadirecties. Hij won een record aantal Amerikaanse muziekprijzen met zijn opnamen en schaarde zich in de categorie ‘legendarische dirigenten’. Decca brengt veel van zijn werk opnieuw uit in verzamelboxen.

De National Academy of Recording Arts & Sciences, die sinds 1959 de jaarlijkse prijzen voor grammofoonplaten en cd’s toekent, heeft een recordhouder als het gaat om gewonnen GRAMMY’s. Georg Solti ontving in 1962 zijn eerste award, in de categorie beste opera-opname van dat jaar, voor de opera Aida van Verdi. Vier jaar later werd Die Walküre in dezelfde categorie bekroond. Het was de versie met de Wiener Philharmoniker en solisten als Birgit Nilsson, Régine Crespin, Christa Ludwig en James King.

Solti scoorde verschillende jaren de titel ‘Album of the Year’ met Mahler, Berlioz en Beethoven. In 1983 won de dirigent vier GRAMMY’s op één avond, waaronder één voor Le nozze di Figaro, met onder andere Frederica von Stade en Kiri Te Kanawa. Vier op één avond is veel, maar geen record. Dat ligt in handen van Michael Jackson, die er ooit acht scoorde in 1984, en Carlos Santana, die hetzelfde deed in 2000.

Uiteindelijk is Solti nog altijd lijstaanvoerder met in totaal 31 toegekende GRAMMY’s. Vladimir Horowitz en Pierre Boulez wonnen er ieder 25.

In 1947 begon de verbintenis van Solti met platenmaatschappij Decca, een band die zou duren tot de dood van de dirigent in 1997. Hij nam 45 opera’s op voor het label. Zijn Ring des Nibelungen-opname is voor veel liefhebbers nog altijd de norm voor het uitvoeren van Wagner. Het opnemen van de cyclus bestreek een periode van zeven jaar. Het was de eerste studio-opname van Wagners vierdelige werk.

Het vastleggen van het eerste deel, Das Rheingold, begon eind jaren ’50 en het verschijnen van het album was een gebeurtenis van formaat. Op de site van de Amerikaanse online winkel Amazon is een discussie gaande over de vraag of de mastering van de opnamen naar cd goed verlopen is. Er gaat een verhaal over het gebruik in de studio in Wenen van uit de VS ingevlogen opnamemachines die een iets afwijkende snelheid hadden. En ook over de kwaliteit van de verschillende masterings in 1984 en 1995 is discussie.

Met boxen vol cd’s brengt Decca de komende weken het werk van Solti opnieuw uit. Voor 3 september staat een doos met 15 cd’s gepland vol opera’s van Mozart. Het gaat om de drie Da Ponte-opera’s Così fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro, en verder Die Entführung aus dem Serail en Die Zauberflöte. Als solisten werken onder andere mee: Teresa Berganza, Tom Krause, Kurt Moll, Edita Gruberova, Kathleen Battle en Dietrich Fischer-Dieskau.

Van Verdi zijn in de box ‘The Verdi Operas’ werken te vinden als Aida, Un Ballo in Maschera, Don Carlos en Simon Boccanegra. In de in totaal acht opera’s zijn zangers te horen als Angela Gheorghiu, Birgit Nilsson, Renata Tebaldi en Mirella Freni. De opnamen dateren van 1961-1994.

Vijftien cd’s telt de verzameling Strauss-opera’s die gebundeld zijn in een box. Alle bekende werken van Strauss (waaronder Salome, Rosenkavalier, Ariadne auf Naxos en Arabella) zijn opgenomen, met als bonus de Vier Letzte Lieder met Kiri Te Kanawa. Meewerkende vocalisten zijn onder andere Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Julia Varady, René Kollo en José van Dam.

De bekendere Wagner-opera’s en de complete Ring zitten in een doos met 37 cd’s. Er zijn opnamen van Lohengrin (Plácido Domingo, Dietrich Fischer-Dieskau, Jessye Norman) uit 1986, Parsifal (René Kollo, Christa Ludwig, Dietrich Fischer-Dieskau) uit 1972 en Der Fliegende Holländer (René Kollo, Martti Talvela, Werner Krenn) uit 1976.

Ook de in 1975 opgenomen versie van Die Meistersinger von Nürnberg (René Kollo, Kurt Moll, Hannelore Bode) zit in de box, evenals Tannhäuser uit 1970 (Hans Sotin, Kurt Equiluz) en Tristan und Isolde uit 1960 (Birgit Nilsson, Fritz Uhl en Tom Krause).

De complete Ring des Nibelungen maakt ook deel uit van de Wagner-box. Solisten zijn hier onder andere Kirsten Flagstad, Regine Crespin, Brigitte Fassbaender, Christa Ludwig en Helen Watts.

De details over alle releases zijn te vinden op de website van Decca. Daar kunt u ook fragmenten beluisteren. Het verdient aanbeveling goed te kijken naar de prijzen van de verschillende boxen. De Wagner-box met 37 cd’s kost bijvoorbeeld bij online winkels tussen de 80 en 117 euro.

Vorig artikel

BosTheater huist Dialogues des Carmélites

Volgend artikel

Spanga's Stuyvesant hamert je wakker

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Guus Mostart
  23 augustus 2012 at 13:36

  In 1983 dirigeerde Solti de Peter Hall Ring in Bayreuth waarbij ik 1e regie-assistent was. Het was de bedoeling dat Decca ook deze Ring zou uitbrengen maar door het debacle met onze Siegfried, Reiner Goldberg, die na de generale van Siegfried werd ontslagen, zijn de plannen gecancelled en alle opnamen die tot dan toe waren gemaakt op dringend verzoek van Wolfgang Wagner vernietigd. Ik heb de opnamen nog kunnen beluisteren en het was fenomenaal wat Hildegard Behrens (Brünnhilde) en Goldberg in de 3e acte van Siegfried lieten horen. Het zou mij niet verbazen als Decca deze opnamen toch nog stiekum bewaard heeft. Solti was op z’n best en de verdieping tussen zijn eerste Decca Ring en deze Bayreuth productie was duidelijk voel- en hoorbaar. Christopher Raeburn, de internationaal vermaarde record producer en opnameleider van Decca, was ontroostbaar.

 2. Victor Baarn
  23 augustus 2012 at 18:40

  Dat zijn Kruidvat prijzen, en dat is nooit weg 🙂

 3. H. Beekman
  24 augustus 2012 at 16:32

  Een opname van de volledige Bayreuther Ring van Solti uit 1983 is te beluisteren op Youtube (zij het met Jung in plaats van Goldberg).

  Bijvoorbeeld Siegfried: http://www.youtube.com/watch?v=cXIY1VFAbJI

 4. Gerard
  24 augustus 2012 at 19:02

  God bewaar me, Solti, een orgasme in elke maat…wat een hel;-))