Home » Binnenkort

Opera in de media: week 35

24 augustus 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (25 – 31 augustus) onder meer aandacht voor klassieke opera van Donizetti en Verdi, moderne opera van Townshend en een zomerse Matthäus Passion vanuit Brussel.

Felicity Palmer (foto: Christian Steiner).

TV-versie Yeoman
Een bezoeker aan de operette The Yeomen of the Guard, die onlangs in de Londense Royal Albert Hall werd uitgevoerd tijdens de Proms, stoorde zich aan het eindtijdstip. Veel later dan in het programma vermeld eindigde de voorstelling, om kwart over tien, ,,which on a Sunday evening was rather late”. Voor wie na de radio-uitzending ook met beeld wil meemaken hoe de avond verliep, moet opblijven tot 23.30 uur, want tot zo laat duurt de tv-uitzending op de BBC.

De recensent van The Guardian noemde Andrew Kennedy’s Colonel Fairfax ‘elegant’, Lisa Milne’s Elsie Maynard ‘cleanly and touchingly sung’ en de Dame Carruthers door Felicity Palmer ‘a model of focused tone and diction combining in a perfectly realised characterisation: the Tower of London, you feel, would be safe in her hands any day’.
BBC-tv 2: zaterdag 25 augustus om 21.00 u.

Barokcantates
Op het digitale themakanaal Cultura24 wordt komende week aandacht besteed aan het Festival Oude Muziek in Utrecht. Het festivalprogramma noemt La Divina Armonia ,,misschien wel het diepzinnigste barokensemble van het moment”. Het ensemble heeft Lorenzo Ghielmi als dirigent en brengt als solisten onder andere Francesca Cassinari, sopraan, Vera Milani, sopraan, Margot Oitzinger, alt. Wie Cultura24 niet op de kabel heeft, kan ook online kijken via de website van de zender.
Cultura24: maandag 27 augustus om 21.55 u.

Borgia door Gruberova
Of Edita Gruberova echt ‘the world’s undisputed Queen of belcanto’ is, zoals Mezzo in zijn aankondiging belooft, daarover verschillen de meningen. Eén van haar bekende rollen is die van Lucrezia Borgia in de opera van Gaetano Donizetti. Andere hoofdrollen waren voor Pavol Breslik (Gennaro), Franco Vassallo (Don Alfonso), Alice Coote (Orsini) en Steven Humes (Gubetta). De opera werd uitgevoerd in 2009 in de Bayerische Staatsoper. Het Bayerisches Staatsorkester stond onder leiding van Bertrand de Billy, Brian Large deed de regie.
Mezzo: donderdag 30 augustus om 13.30 u.

René Jacobs.

Zomerse Matthäus
Vast onderdeel van het begin van het seizoen in België is het KlaraFestival, de muziekmanifestatie van de Vlaamse klassieke radiozender. Een dag vóór de uitvoering in Utrecht kunt u via Klara al live luisteren naar Bachs Matthäus Passion, door René Jacobs en zijn favoriete muzikanten. In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel wordt de passiemuziek van Bach uitgevoerd door de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en als solisten onder andere Bernarda Fink, Topi Lehtipuu en Werner Güra, die de evangelistenpartij verzorgt.
Klara: vrijdag 1 september om 19.00 u.

Opera op film
In 1967 kende Nederland in september een topveertighit die afkomstig was uit een opera. Misschien was het wel de eerste keer dat zoiets gebeurde. ‘Excerpt from a teenage opera’ werd opgenomen door Keith West. De rockopera die had moeten volgen op dit eerste nummer kwam er overigens pas op de plaat in 1996. De rockopera die als de echte eerste in het genre wordt beschouwd is Tommy van The Who.

Arte zendt de verfilming door Ken Russel uit op de zeer late avond. Om in stijl van deze rubriek te blijven: componist en dirigent in deze productie was Pete Townshend, in de hoofdrollen ziet u tenor Roger Daltrey in de titelrol, mezzosopraan Tina Turner zingt The Acid Queen, bariton Eric Clapton is de Prediker en countertenor Elton John zingt de rol van the Pinball Champion.
Arte: zondag 26 augustus om 0.25 u.

José Cura (foto: Cuibar Productions).

Otello met Cura
De opera Otello is binnenkort in Nederland live te zien. Het hele ensemble van het Mariinsky uit St. Petersburg komt naar Rotterdam om daar onder leiding van Valery Gergiev een concertante uitvoering te geven. Dat gebeurt in De Doelen op zondag 9 september. In de Otello die BravaNL uitzendt, zingt Krassimira Stoyanova de rol van Desdemona. José Cura was Otello in de door Willy Decker geregisseerde voorstelling uit 2006. Ander solisten waren Vittorio Grigolo, Ketevan Kemoklidze en Vicenç Esteve Madrid. Antoni Ros-Marbá stond voor het orkest van het Liceu in Barcelona.
BravaNL: maandag 27 augustus om 20.30 u.

Nozze stapt in de bus
De serie van Le nozze di Figaro die deze zomer in Glyndebourne liep, eindigde op 22 augustus. Maar speciaal voor de BBC Proms stapt het hele gezelschap in de bus van Glyndebourne naar Londen voor een concertante uitvoering van Mozarts opera. Op de radio is dat optreden live te volgen via BBC 3. U hoort Vito Priante als Figaro, Lydia Teuscher als Susanna, Sally Matthews als de Gravin en Audun Iversen als de graaf. Alan Oke is Don Basilio en Cherubino wordt gezongen door Isabel Leonard. Andere uitvoerenden zijn het Glyndebourne Festival Opera Chorus en het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Robin Ticciati.
BBC Radio 3: dinsdag 28 augustus om 20.30 u.

Weektip

Gesprek met Muti
Riccardo Muti werd geboren in Napels, was bijna 20 jaar muzikaal directeur van de Scala in Milaan en dirigeerde – zoals dat in het wereldje heet – zowel de Wieners als de Berliners en was lang verbonden aan het Philadelphia Orchestra. Muti, inmiddels in de zeventig, sprak onlangs met Norman Lebrecht en dat interview wordt uitgezonden door BBC 3.
BBC Radio 3: maandag 27 augustus om 23.30 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.