Home » Binnenkort

Opera in de media: week 37

7 september 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (8 – 14 september) onder meer aandacht voor de Parelvissers in het Concertgebouw en een optreden van Joseph Calleja tijdens de Last Night of the Proms.

Charles Castronovo.

Parelvissers in het Concertgebouw
Het duet uit de Parelvissers, dan stel je je twee bonkige vissers voor die schouder aan schouder over de zee turen en in diepgevoelde kameraadschap hun liefde bezingen voor Haar. ‘Oui, c’est elle! C’est la déesse.’

Toch leert een klein vergelijkend onderzoekje op YouTube dat de heren zangers vaak afstand houden bij dit duet. Rolando en Plácido laten zeker drie meter ruimte, Roberto en Bryn ook zoiets. Polenzani en Keenlyside moeten vocaal een kleine halve meter overbruggen. En Dmitri houdt ruime afstand met Paul Groves, zo’n anderhalve meter. Maar in het duet waarin Dmitri met Jonas gezamenlijk zijn liefde belijdt voor de priesteres Leïla, eindigen de heren zoals het eigenlijk moet: starend in de golven, kameraadschappelijk de armen over elkaar geslagen.

Wat tenor Charles Castronovo en bariton Jean-Francois Lapointe doen met dat beroemde duet ‘Au fond du temple saint’ is zaterdag te zien in het Concertgebouw en te horen op Radio 4. De ZaterdagMatinee opent een nieuwe serie met Les Pêcheurs de perles in de oerversie, met gezongen recitatieven. Michel Plasson staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Naast genoemde solisten worden de andere rollen gezongen door Annick Massis (sopraan), en Nicolas Testé (bas).

In Het Concerthuis van Radio 4 is momenteel overigens een opname van de Parelvissers uit 1963 te beluisteren, met Erna Spoorenberg in de vrouwelijke hoofdrol.
Radio 4: zaterdag 8 september om 13.00 u.

Joseph Calleja.

Proms met Joseph
Vocale gast dit jaar bij de Last Night of the Proms is Joseph Calleja. Die staat trouwens in juni 2013 bij de Deutsche Oper in de Parelvissers, schouder aan schouder met Mariusz Kwiecien. Zijn tribute-cd voor Mario Lanza, Be my love, komt deze week in Engeland uit; een prettige timing.

De Proms zijn bijna afgelopen en zaterdagavond viert het Londense concertpubliek in beschaafde uitgelatenheid het eind van het seizoen. Calleja zingt bij het BBC Symphony Chorus en het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Jiri Belohlavek aria’s van Verdi, Massenet en Puccini. En natuurlijk is er het vaste meezingrepertoire waarin de Britten bezingen hoe glorieus ze de golven en eigenlijk de wereld beheersen.
BBC TV 1 en 2: zaterdag 8 september om 20.30 u.

La Petite Bande
Een nieuw seizoen Canvas Klassiek, dat iedere zondag vanaf 12.00 uur wordt uitgezonden op het tweede Vlaamse televisienet (als de wielrenners niet voorgaan). Deze week een oudere documentaire over Sigiswald Kuijken, die veertig jaar geleden, in 1972, zijn orkest ‘La Petite Bande’ oprichtte. Daarna voert het orkest de komische opera Livietta e tracollo van Giovanni Battista Pergolesi uit. Solisten zijn Nancy Argenta (Livietta), Werner Van Mechelen (Tracollo), Marie Kuijken (Fulvia) en Stefano di Lucca (Faccenda). Regisseur Ferruccio Soleri baseerde zich bij de enscenering op de theaterpraktijk van de achttiende eeuw.
Canvas: zondag 9 september om 12.00 u.

Cecilia Bartoli zingt Malibran
Een documentaire over Schrekers Der Schatzgräber, de opera die tot eind september wordt uitgevoerd door De Nederlandse Opera, gaat vooraf aan ‘Malibran herontdekt: de eerste Diva’. Mezzosopraan Cecilia Bartoli dook in het verleden van een beroemde voorgangster, de negentiende-eeuwse Maria Felicia Malibran. Ze was een wereldster, een icoon maar gevreesd als wellicht de eerste echte diva in de operageschiedenis. In de documentaire ook beelden van de opname van de cd met Malibran-aria’s die Bartoli maakte met Orchestra La Scintilla onder leiding van Adam Fischer.
Nederland 2: zondag 9 september om 13.00 u.

Falstaff met Solti
In de cd-box met acht Verdi-opera’s door Georg Solti, onlangs verschenen, zit ook een uitvoering van Falstaff. In de uitzending van Mezzo dirigeert Sir Georg deze opera voor de Wiener Philharmoniker in een opname uit 1979. De solisten zijn onder andere Gabriel Bacquier (Sir John Falstaff), Karan Armstrong (Alice Ford), Richard Stilwell (Ford), Max-René Cosotti (Fenton) en John Lanigan (Doctor Cajus). Götz Friedrich was verantwoordelijk voor de mise en scène.
Mezzo: maandag 10 september om 20.30 u.

Weektip

Dagelijks Monteverdi
Een hele week Monteverdi, iedere avond om 19.30 uur op Radio 4. Dankzij het programma ‘Componist van de week’ dat Jan Rot presenteert, is er iedere dag werk van de Italiaanse vernieuwer te horen. Het accent ligt komende week op de madrigalen die de in 1567 geboren componist schreef. Ze worden uitgevoerd door Concerto Italiano.
Radio 4: van maandag tot vrijdag om 19.30 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.