Binnenkort

49e Vocalisten Concours van start

Het Internationaal Vocalisten Concours trapt op vrijdag 21 september in ‘s-Hertogenbosch zijn 49e editie af. Tot en met 30 september strijden 67 jonge zangers in deze ‘internationale tiendaagse van de stem’ om 45.000 euro aan prijzengeld en diverse engagementen.

Ioan Holender werd eerder dit jaar door IVC-directeur Annett Andriesen als nieuwe juryvoorzitter gepresenteerd (foto: Dré de Man).

Tijdens eerdere Voorronden in Amsterdam en Riga en via YouTube meldden 242 kandidaten zich aan voor de 49e editie van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC). Van hen werden 32 zangers geselecteerd voor de kwartfinales, die vrijdagavond 21 september van start gaan.

Tijdens de openbare Voorronden deze week in Muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch werden nog eens 35 zangers geselecteerd om zich bij hun jonge collega’s te voegen in de kwartfinales. Onder hen de Nederlandse sopranen Marene Elgershuizen, Kitty de Geus en Julia Westendorp en de tenor Peter Gijsbertsen.

In totaal dingen er dus 67 zangers naar de prijzen. Die prijzen beslaan in totaal 45.000 euro. Daarnaast zijn er diverse engagementen bij operahuizen te winnen.

De jury bestaat uit voorzitter Ioan Holender, Nelly Miricioiu, Peter Schreier, Sergej Leiferkus, Arnold Alons, Peter de Caluwe, Hein Mulders en Jesús Iglesias Noriega, het nieuwe hoofd artistieke zaken van De Nederlandse Opera.

Op 21, 22 en 23 september vinden de kwartfinales plaats. Op 25 september staan de twee halve finales gepland en op zaterdag 29 september presenteren de finalisten zich in een concert met piano. De dag erna volgt de finale onder begeleiding van het Brabants Orkest.

Tijdens de tien dagen worden er ook diverse workshops en masterclasses gegeven, onder andere door Ioan Holender, Nelly Miricioiu en Elly Ameling.

Zie voor meer informatie de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

Vorig artikel

Mingardo werpt bijzonder licht op Mahler

Volgend artikel

Reisopera sluit af met Götterdämmerung

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. d. tecker
    20 september 2012 at 23:33

    Dat Elly Ameling dit jaar een masterclass geeft in het zogenaamde Elly Ameling Liedconcours is niet het geval. Zij en pianist Rudolf Jansen waren de masters in 2010. Dit jaar worden de masterclasses (2 en 3 oktober in de Toonzaal) gegeven door de bariton Wolfgang Holzmair en pianist Hans Adolfsen.