Binnenkort

Reisopera sluit af met Götterdämmerung

De Nationale Reisopera sluit van 30 september tot en met 16 oktober zijn grootse Ring-project af met een productie van Götterdämmerung. Het is de laatste productie die het fors gekorte gezelschap dit jaar op de planken zal brengen.

De Reisopera begon in 2009 met zijn ambitieuze project rond Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. De eerste drie delen waren zonder uitzondering een groot succes. Place de l’Opera kopte achtereenvolgens: ‘Reisopera geeft Ring spannende start’, ‘Reisopera verdient voetstuk voor Walküre’ en ‘Siegfried: Antony en Ed dit it again!’

Met Götterdämmerung komt de tetralogie van Wagner ten einde. In het 4,5 uur durende werk ,,beweegt het drama zich langzaam maar zeker naar het onafwendbare einde”, aldus het gezelschap. ,,Het hele werk ademt de sfeer van dreiging en duisternis.”

Dirigent Ed Spanjaard en regisseur Antony McDonald hervatten hun samenwerking voor dit slotdeel. Daarbij neemt McDonald ook de decors en kostuums voor zijn rekening, terwijl Spanjaard niet alleen Het Gelders Orkest leidt, maar ook het koor van de Reisopera en het koor van de Staatsopera Stara Zagora, dat ter aanvulling is ingevlogen.

De jonge Mati Turi vervolgt zijn vertolking van Siegfried en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans treedt aan als Gunther, na eerder Donner te hebben gezongen in Das Rheingold.

De rollen van Alberich en Hagen worden neergezet door Nicholas Folwell en Renatus Mészár. Kirsten Blanck is Brünnhilde en Susanne Geb vertolkt Gutrune.

Götterdämmerung gaat op zondag 30 september in première in het Wilminktheater in Enschede. Daarna is de productie daar nog vijf keer te zien.

Gezien de enorme bezuiniging die de Reisopera in 2013 te wachten staat, is Götterdämmerung niet alleen het slot van de Ring, maar ook de laatste productie die het gezelschap dit seizoen opvoert.

Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

49e Vocalisten Concours van start

Volgend artikel

Ensemble veegt stof van leermeester Händel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Corinne Romijn
    21 september 2012 at 13:13

    Even een kleine correctie! De bulgaarse mannen die het koor versterken zijn niet “ingevlogen” maar vanuit Bulgarije in een bus naar Enschede gehobbeld! Mischien denkt u: wat maakt dat nu uit? Ik wil deze informatie aleen maar even kwijt zodat er niet weer gezegd wordt dat er veel te veel geld “verkwist” wordt in mijn vakgebied de opera!