Binnenkort

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (20 – 26 oktober) onder meer aandacht voor Wagner, Wagemans en Händel.

Peter-Jan Wagemans (foto: Floris Leeuwenberg).

De nieuwe Wagemans
Componist Peter-Jan Wagemans (1952) noemt zich een ‘uitgesproken Europeaan, wiens streven het is zich te ontwikkelen en vernieuwen binnen de Europese muzikale traditie’. Zijn tweede opera, Andreas weent, gaat vandaag in wereldpremière tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

De naam Andreas in de titel verwijst naar Andreas Baader, één van de oprichters van de Rote Armee Fraktion. Wagemans vertelde aan Radio 4 deze week dat het niet zozeer sympathie voor Baader is als wel de gedachtewereld van het idealisme die hem aansprak. De componist, die eerder Legende componeerde, schreef zelf het libretto voor zijn opera.

De opera wordt uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor onder leiding van Michael Schønwandt. De solisten zijn onder andere Pascal Pittie (tenor), Olivia Vermeulen (mezzosopraan), Gijs Van der Linden (tenor) en Huub Claessens (bas-bariton).
Radio 4: zaterdag 20 oktober om 13.00 u.

Anja Harteros zingt Desdemona (foto: Marco Borggreve).

Otello met Antonenko
De grote Letse tenor Aleksanders Antonenko zong afgelopen maanden een paar keer de rol van Otello in West-Europa. In september was hij met het Mariinsky Theater in de Rotterdamse Doelen voor een concertante uitvoering onder Valery Gergiev. In juli stond hij in een geënsceneerde productie van het Royal Opera House, naast andere bekende solisten als Anja Harteros als Desdemona en Lucio Gallo als Iago. Het koor en orkest van Covent Garden werden geleid door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 20 oktober om 19.00 u.

Mahler Vier met Yannick
Onlangs voerde Yannick Nézet-Séguin met zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest werken van Beethoven en Mahler uit. De Vierde van Mahler kreeg een levendige, kleurrijke behandeling met veel dynamiek. Sopraan Christiane Karg, die de komende maanden vaak te zien zal zijn in de Frankfurtse Oper als Mélisande in de opera van Debussy, kwam naar Rotterdam voor een korte bijdrage waarin ze ‘das Himmlische Leben’ bezong, een klein beetje verstopt in het orkest(geluid). De opname van 11 oktober is vanmiddag te horen bij de AVRO.
Radio 4: zondag 21 oktober om 14.00 u.

Sophie Bevan.

De Ring in Londen
In het Royal Opera House is men toegekomen aan het derde deel van Der Ring des Nibelungen. Ook dat deel is live op de BBC-radio te horen. De Londense Siegfried is Stefan Vinke, die in 2000 de titel ‘Young singer of the year’ ontving van het blad Opernwelt. Vinke zong de grote Wagner-rollen als Siegfried, Lohengrin en Parsifal in veel grote steden van Europa, waaronder in Bayreuth. Sophie Bevan zingt de kleine maar belangrijke rol van de Waldvögel.

In de pauze is een nieuw deel te horen van een serie waarin bekende Englese schrijvers met eigen werk reageren op de Ring. Deze week is dat Andrew O’Hagan, wiens bijdrage de titel Siegfried: A Hero on Viagra draagt.
BBC Radio 3: zondag 21 oktober om 15.45 u.

Paasoratorium van Händel
Het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend is te horen in een uitvoering van het oratorium La Resurrezione van Händel. Het verhaalt van de periode tussen de kruisiging en de wederopstanding van Christus. De vocale solisten in deze opname zijn onder andere María Cristina Kiehr, Nancy Argenta, Marijana Mijanovic, Marcel Reijans en Klaus Mertens.
BravaNL: dinsdag 23 oktober om 18.00 u.

Daniel Barenboim (foto: Felix Broede / DG).

Siegfried in de Scala
Wagner komt niet alleen uitgebreid aan bod op de radio, maar ook op tv. En dan moet het Wagner-jaar 2013 nog beginnen. In de Siegfried die vanavond in de Scala van Milaan wordt uitgevoerd en live op tv te zien is bij Mezzo, zingt de Canadees Lance Ryan de titelrol. Hij zal die rol ook zingen in de Ring-cyclus die Bayreuth komende zomer brengt. In Amsterdam was Ryan enkele jaren geleden te zien in Turandot, als Calaf. Zijn tegenspeelster in de rol van Brünnhilde is Nina Stemme. Anna Larson zingt oermoeder Erda.

Deze uitvoering is onderdeel van de complete Ring die de Scala komende zomer heeft geprogrammeerd. Voor het eerst sinds 1938 zal het theater in Milaan de Ring in één week helemaal uitvoeren. De hele cyclus wordt gedirigeerd door Daniel Barenboim. De regie is van Guy Cassiers.
Mezzo: dinsdag 23 oktober om 19.00 u.

Het laatste deel van de Ring
In de muzieklawine die de Britten presenteerden bij de opening van de recente Olympische Spelen was er veel pop en musical en weinig klassiek te ontdekken. Enigszins verstopt in het programma stond ze er toch, en als enige: sopraan Susan Bullock. Ze zingt in Covent Garden de rol waarvan ze vorig jaar al een korte introductie gaf tijdens de Last Night of the Proms, die van Brünnhilde. De rol van Waltraute wordt in dit laatste deel, Götterdämmerung, gezongen door de mezzo Mihoko Fujimura. Antonio Pappano leidt het orkest en in dit deel ook het koor van het Royal Opera House.
BBC Radio 3: woensdag 24 oktober om 16.45 u.

Tristan uit Bayreuth
BravaNL zendt ook al Wagner-repertoire uit deze week, namelijk de opera Tristan und Isolde. Deze keer niet de vaak herhaalde opname uit Japan met Gwyneth Jones, maar een Bayreuth-versie uit 2009. Christoph Marthaler regisseerde de opera in opdracht van de gezusters Wagner. Peter Schneider stond voor koor en orkest van de Bayreuther Festspiele, de hoofdrollen werden gezongen door Robert Dean Smith (Tristan), Robert Holl (König Marke), Iréne Theorin (Isolde), Michelle Breedt (Brangäne). Nederlands aandeel had naast Holl ook Arnold Bezuyen.
BravaNL: vrijdag 26 oktober om 19.30 u.

Weektip

Scène uit Götterdämmerung bij de Reisopera (foto: Marco Borggreve).

Het geluid van Enschede
De video-opnamen van de Ring die de laatste jaren in Enschede is uitgevoerd liggen in de kluizen van de Nationale Reisopera. Binnenkort maakt het operahuis bekend hoe en wanneer die komend (Wagner-)jaar vertoond zullen worden. De geluidsopnamen van de vier delen staan compleet online in het Concerthuis van Radio 4. U kunt de vier delen, die de afgelopen jaren steeds in september in première gingen in het Wilminktheater, online beluisteren in de Wagner-kamer van het Concerthuis.
Radio 4 Concerthuis – Componisten

In de ‘Hedendaagse muziek zaal’ van het Concerthuis staat Peter-Jan Wagemans centraal. Er is verschillende muziek van hem te beluisteren, waaronder zijn eerste opera Legende.
Radio 4 Concerthuis – Hedendaagse muziek zaal

Vorig artikel

Maria Fiselier is overdonderd door succes

Volgend artikel

Podcast: Nicolas Mansfield (Reisopera)

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.