AchtergrondBinnenkort

December operamaand bij NTR en Cultura

Traditioneel is december de maand dat de NTR alle dit jaar verzamelde opnamen van De Nationale Opera vertoont. Op NPO Cultura komt verder de complete Amsterdamse Ring des Nibelungen nog eenmaal terug en zijn er achtergrondreportages. Place de l’Opera levert een complete gids voor een maand vol opera op de Nederlandse televisie.

NTR Podium

Zondag 7 december: Laika
Op een libretto van P.F. Thomése schreef de Nederlandse componist Martijn Padding in opdracht van De Nationale Opera en het Holland Festival zijn opera Laika. Arnout Mik ensceneerde het werk in de bovenzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg, die was omgebouwd tot tv-studio. Etienne Siebens dirigeerde het ensemble Asko|Schönberg en VocaalLAB, solisten waren onder anderen Thomas Oliemans, Claron McFadden en Marcel Beekman. Lees ook de recensie.
NPO 2: zondag 7 december om 13.00 u.

Scène uit Gurre-Lieder van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).
Scène uit Gurre-Lieder van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).

Zondag 14 december: Gurre-Lieder
Van de monumentale cantate Gurre-Lieder van Arnold Schönberg maakte Pierre Audi een enscenering. Het werk dat al vaak op plaat werd vastgelegd, zo viel te lezen in de discografie, kreeg voor het eerst een scenische uitvoering in Amsterdam. Volgens de recensie viel er vooral muzikaal veel te genieten in deze uitvoering, met in de hoofdrollen Burkhard Fritz, Emily Magee, Anna Larsson en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Het Nederlands Philharmonisch Orkest werd gedirigeerd door Marc Albrecht.
NPO 2: zondag 14 december om 13.00 u.

Zondag 21 december: Falstaff
De opera Falstaff van Verdi, waarmee De Nationale Opera vorig seizoen afsloot, was een hit. Het kleurrijke decor en de vocale en dramatische kwaliteit van hoofdrolzanger Ambrogio Maestri werden geroemd. Volgens de recensie klopte alles in deze productie, met naast Maestri ook Massimo Cavalletti in de rol van Ford. Vooraf bracht Place de l’Opera een overzicht van bestaande cd- en dvd-opnamen van Verdi’s zwanenzang.
NPO 2: Zondag 21 december om 13.00 u.

26 december: Die Meistersinger von Nürnberg
Op Tweede Kerstdag is er een lange middag Wagner op NPO 2. De opera Die Meistersinger von Nürnberg werd in juni 2013 vastgelegd in Amsterdam. In een discografie kwamen de uitvoeringen van dirigenten als Van Zweden, Haitink en Sawallisch aan bod. De rol van Veith Pogner werd gezongen door de Britse bas Alistair Miles, die in een interview een vergelijking maakte tussen de uitvoeringen in Glyndebourne en Amsterdam. De recensent sprak van de ‘waan’ van regisseur David Alden en diens kleurrijke maar verwarrende beeldtaal (lees de recensie).
NPO 2: vrijdag 26 december om 11.00 u.

28 december: La bohème
Tussen kerst en de jaarwisseling brengt de NTR een live-uitzending vanuit Nationale Opera & Ballet. Op zondag 28 december is de uitvoering van La bohème live mee te beleven. De opera gaat op 4 december in première en wordt de hele maand gespeeld. Benedict Andrews ontwierp een nieuwe enscenering voor het werk van Puccini, één van de bekendste opera’s uit het repertoire. In de hoofdrollen zingen Grazia Doronzio als Mimi, Atalla Ayan als Rodolfo en Massimo Cavalletti als Marcello. Joyce El Khoury is Musetta in deze door Renato Palumbo geleide voorstelling.
NPO 2: zondag 28 december om 12.50 u.

Zie voor meer informatie over de programmering van de NTR ntrpodium.ntr.nl.

NPO Cultura

De digitale culturele zender van de publieke omroep, NPO Cultura, doet mee met het operathema in december door middel van een uitzending van de complete Ring des Nibelungen van Wagner, aangevuld met achtergrondprogramma’s.

Scène uit Götterdämmerung van De Nationale Opera (foto: Marco Borggreve).
Scène uit Götterdämmerung van De Nationale Opera (foto: Marco Borggreve).

Van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 december is de complete Amsterdamse Ring te zien. Het megaproject van Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen werd na verschillende hernemingen op 14 februari van dit jaar definitief afgesloten.

Om de uitzendingen heen zijn herhalingen van documentaires over Wagner en de Ring geprogrammeerd, zoals Stephen Fry: Wagner & me op maandag 8 december om 20.30 uur.

Later die avond, om 21.30 uur, wordt De Ring gesmeed: Wagner bij de Nederlandse Opera uitgezonden. Deze documentaire geeft een beeld van de voorbereidingen en repetities van Der Ring des Nibelungen in 1999.

Tot slot komt dirigent Harttmut Haenchen aan het wooord in een gesprek voor Vrije Geluiden om 22.20 uur.

De vier delen van Der Ring des Nibelungen zijn te zien op:

Das Rheingold: dinsdag 9 december om 20.30 u.
Die Walküre: woensdag 10 december om 20.30 u.
Siegfried: donderdag 11 december om 20.30 u.
Götterdämmerung: vrijdag 12 december om 20.30 u.

Zie voor meer informatie over de programmering van NPO Cultura www.cultura.nl.

Vorig artikel

Joyce El-Khoury: “Zingen geeft troost”

Volgend artikel

Gheorghiu in slow motion: geen succes

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. rien van steen
  2 december 2015 at 13:30

  Voorheen was december altijd operamaand bij de publieke omroep. Ik lees er nu nergens iets over. Weet u of deze mooie serie ook is wegbezuinigd ? Vriendelijke groet, Rien van Steen

 2. Paul Lubberts
  3 december 2015 at 21:17

  Ook ik heb gezocht naar informatie over december operamaand 2015.
  Tot op heden heb ik helaas niets gevonden. Zelfs dit wordt de operaliefhebber blijkbaar niet meer gegund. Het geld hiervoor zal wel weer besteed worden aan de zoveelste sportuitzending.

  Vriendelijke groeten,

  Paul Lubberts

 3. Leen Roetman
  3 december 2015 at 23:21