BinnenkortBuitenland

Nabucco opent Verdi-jaar Vlaamse Opera

De Vlaamse Opera begint zijn viering van het Verdi-jaar met een nieuwe productie van Nabucco. De Brit Daniel Slater maakt de enscenering, Dmitri Jurowski dirigeert en Dalibor Jenis zingt de titelrol.

Nabucco is het eerste grote meesterwerk van Giuseppe Verdi. De opera als geheel is niet zo bekend, het slavenkoor ‘Va pensiero sull’ali dorate’ is daarentegen één van de grootste tophits die Verdi in zijn leven schreef.

De Vlaamse Opera noemt het werk baanbrekend vanwege de poging van Verdi om de vastgeroeste nummerstructuur te doorbreken. “De personages ageren in functie van een dramatische impuls en niet langer volgens een vastgelegde muzikale structuur”, aldus het gezelschap. “Zowel de orkestratie en de inzet van de verschillende stemsoorten als het functioneren van het koor is vernieuwend.”

Tegelijkertijd is Nabucco moeilijk te vertalen naar een spannende theaterervaring, stelt de Vlaamse Opera. Het operahuis heeft daarvoor de Britse regisseur Daniel Slater voor het eerst naar België gehaald. Hij plaatst het verhaal van onderdrukking en geloof tegen de achtergrond van de huidige economische crisis en de maatschappelijke conflicten die hierdoor ontstaan.

Dmitri Jurowski staat voor het Symfonisch Orkest en Koor. Dalibor Jenis maakt zijn huisdebuut in de rol van Nabucco en Francesco Ellero d’Artegna keert na zijn optreden als Philippe II in Don Carlo terug als Zaccaria. Hij deelt de partij met Almas Svilpa.

Iano Tamar en Mary Elizabeth Williams delen de rol van Abigaille en Ismaele wordt vertolkt door Mikhail Agafonov. Verder staat Marija Jokovic op het affiche als Fenena en Gevorg Grigoryan als Il Gran Sacerdote.

Nabucco gaat op 7 februari in première in Antwerpen en is daar in totaal zeven keer te zien. Daarna verhuist de productie naar Gent, waar die van 1 tot en met 9 maart vijf keer te zien is.

Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

Podcast: Bariton Quirijn de Lang

Volgend artikel

Stanislavski Opera brengt Onjegin in Carré

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.