Binnenkort

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (23 februari – 1 maart 2013) onder meer aandacht voor Owen Wingrave op de radio en Hoffmann live uit Barcelona.

Anita Rachvelishvili (foto: Salvatore Sportato).

Carmen in Lincoln Center
Mezzo Anita Rachvelishvili maakte in 2010 haar debuut bij de Metropolitan Opera in de rol van Carmen en voor Nikolai Schukoff is het nu als Don José zijn eerste keer op het podium van het New Yorkse operahuis. Ze staan samen in de Carmen onder regie van Richard Eyre en met Michele Mariotti die koor en orkest van de Met dirigeert. De BBC-radio zendt Bizets opera live uit met in de andere rollen Ekaterina Scherbachenko als Micaëla en Ildar Abdrazakov als Escamillo.
BBC Radio 3: zaterdag 23 februari om 18.30 u.

Opera van Bellini
De opname dateert van begin dit jaar en werd gemaakt in het Gran Teatro del Liceu in Barcelona. In de opera I Pirata van Bellini zongen Vladimir Stoyanov (bariton) en Mariella Devia (sopraan) de rollen van Ernesto en Imogene. Het koor en orkest van het Gran Teatro del Liceo werden geleid door Antonino Fogliani
Radio 4: zaterdag 23 februari om 19.00 u.

Natalie Dessay (foto: Simon Fowler).

Hoffmann in Barcelona
Van regisseur/kostuumontwerper Laurent Pelly gaat op 1 maart in Amsterdam een productie van L’amour des trois oranges in première, een herneming bij De Nederlandse Opera. Een week eerder krijgt zijn regie van Les Contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach een eerste voorstelling in Barcelona. Mezzo zendt hem live uit vanuit het Gran Teatre del Liceu. Stéphane Denève is muzikaal leider, in de hoofdrollen zingen Kathleen Kim als Olympia, Natalie Dessay als Antonia en Michael Spyres als Hoffmann.
Mezzo: zaterdag 23 februari om 20.00 u.

Pagliacci in première
Dit weekend gaat bij Opera Zuid in een regie van Miranda van Kralingen en Nynke van den Bergh de opera Pagliacci in première. Op de zondagochtend, in Vrije Geluiden van de VPRO, zijn fragmenten te zien van deze voorstelling van Leoncavallo’s opera.
Nederland 1: zondag 24 februari om 10.30 u.

Elina Garanca (foto: Gabo / DG).

Sesto door Garnca
De Arte-serie waarin bekende zangers over één van hun rollen vertellen, is aangeland bij La Clemenza di Tito van Mozart. De Letse mezzosopraan Elina Garanca zingt, net als onlangs in New York, de rol van Sesto bij de Wiener Staatsoper en vertelt over haar aanpak.
Arte: zondag 24 februari om 18.00 u.

Serie over Wagner
Op de klassieke radiozender Klara in Vlaanderen loopt sinds afgelopen week een serie programma’s over Wagner, samengesteld door Bart Tijskens en met Mark Janssens als presentator. Op de site van het programma staat een lijst van referentie-opnamen van de bekendste muziek van Wagner. De uitzendingen op de radio zijn wekelijks op zondagavond.
Klara: zondag 24 februari om 18.00 u.

Henk Neven (foto: Marco Borggreve).

Saint Francois
Bariton Henk Neven maakte in 2008 grote indruk met zijn rol in Saint Francois d’Assise, de opera van Olivier Messiaen in een productie van De Nederlandse Opera. Zijn medespelers, waaronder Camilla Tilling, Hubert Delamboye en Tom Randle, werden net als het Residentie Orkest en het koor van De Nederlandse Opera gedirigeerd door Ingo Metzmacher. Pierre Audi deed de regie.
BravaNL: maandag 25 februari om 19.30 u.

Owen op de radio
De succesvolle Owen Wingrave-productie van Opera Trionfo – de eerste geënsceneerde versie van de opera in Nederland – is nog een paar keer te zien, op 24 februari in Rotterdam en op 20 maart in Utrecht. De uitvoering van 20 februari werd door omroep Max opgenomen in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. U hoort het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard, Karel Ludvik in de titelrol, Vitali Rozynko in de rol van Spencer Coyle, Mark Omvlee als Lechmere en Francis van Broekhuizen als Miss Wingrave.
Radio 4: maandag 25 februari om 20.00 u.

Oude Pagliacci
Terwijl Opera Zuid met de nieuwe Pagliacci door Nederland reist, is op BravaNL een uitvoering van diezelfde opera te zien. Deze dateert uit 2007 en werd opgenomen in het Teatro Real in Madrid. Voor het orkest stond Jesús López Cobos, in de hoofdrollen zongen Vladimir Galouzine, María Bayo en Carlo Guelfi.
BravaNL: woensdag 27 februari om 19.18 u.

Christoph Prégardien (foto: Marco Borggreve).

Liederen vanuit Keulen
‘Im Zentrum Lied’, dat is het motto van de uitzending van de radiozender WDR 3, live vanuit Keulen. Het duo van tenor Christoph Prégardien en begeleider Michael Gees op piano brengt een programma met overbekende en minder bekende componisten. Naast Schubert en Wolf staan ook liederen van Carl Loewe, Franz Lachner, Hans Pfitzner en Wilhelm Killmayer op het programma.
WDR 3 radio: woensdag 27 februari om 20.00 u.

Walküre van de Nationale Reisopera
Voor wie in de zaal of op tv nog niet de kans had, is er bij BravaNL nog eens een herhaling te zien van de opera Die Walküre van Richard wagner door de Nationale Reisopera. Met solisten als Harry Peeters, Kelly God, Judit Németh en Ceri Williams en met Ed Spanjaard voor Het Gelders Orkest was dit een zeer goed ontvangen regie van Antony MacDonald in Enschede.
BravaNL: vrijdag 1 maart om 20.00 u.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Against Modern Opera

Volgend artikel

DNO herneemt Pelly's Trois Oranges

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Antonio
  22 februari 2013 at 13:52

  Anita Rachvelishvili is geen onbekende in Nederland – in mei 2011 zong zij Dalila tijdens de ZaterdagMatinee

 2. Buster
  24 februari 2013 at 09:21

  ZaterdagMatinee 2013-4:

  Rusalka, Fidelio, een Wagner potpourri met Petra Lang, Detlev Glanert’s Caligula (wereld premiere), en een Trovatore met Maria Agresta, Nicola Alaimo en Giorgio Berruci:

  http://www.concertgebouw.nl/series-13-14/zaterdagmatinee-opera