Binnenkort

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (29 juni – 5 juli 2013) onder meer aandacht voor rechtstreekse uitzendingen van Lucio Silla uit Barcelona en Il Trovatore uit München.

TV

Karita Mattila (foto: Lauri Eriksson).
Karita Mattila (foto: Lauri Eriksson).

Mattila in Tosca
Half april was ze nog in Amsterdam te horen en haar naam viel recent vaak omdat ze de eerste winnares van het Cardiff-concours was: Karita Mattila. Als Tosca stond ze in 2009 op het podium van de New Yorkse Metropolitan Opera in de opera van Puccini. Marcelo Álvarez was haar tegenspeler als Cavaradossi, George Gagnidze zong de rol van Scarpia. Luc Bondy deed de regie van deze productie, die muzikaal werd geleid door Joseph Colaneri. De opname dateert van oktober 2009.
Mezzo: zaterdag 29 juni om 20.30 u.

Händel in Versailles
Alessandro van Georg Friedrich Händel werd kortgeleden opgenomen in de Opéra Royal van Versailles met Max Emanuel Cencic in de rol van Alessandro. Andere solisten waren onder anderen Vivica Genaux, Adriane Kucerova en Pavel Kudinov. Het Orchestre Armonia Atenea stond onder leiding van George Petrou. De regie was van Lucinda Childs, die ook verantwoordelijk was voor de choreografieën in Einstein on the Beach van Phillip Glass.
Mezzo: zondag 30 juni om 17.00 u.

Cav-Pag in Madrid
De klassieke double bill van de componisten Mascagni en Leoncavallo, Cavalleria rusticana en I Pagliacci, is bij BravaNL te zien. Het gaat om een uitvoering die is opgenomen in het Teatro Real in Madrid. In de productie uit 2007 zong Violeta Urmana de rol van Santuzza. Andere solisten waren Viorica Cortez, Marco Di Felice en Vincenzo La Scola als Turridu. Koor en orkest van het Teatro Real werden geleid door Jesús López Cobos.
BravaNL: maandag 1 juli om 20.30 u.

Tania Kross (foto: Reijnders Music Management).
Tania Kross (foto: Reijnders Music Management).

Marco Polo
Tania Kross viert dit weekend de première van de opera Katibu di Shon in Amsterdam en leidde onlangs OperaGala van de Reisopera. In november 2008 zong de zangeres uit Curaçao een rol in de opera Marco Polo van Tan Dun. Pierre Audi regisseerde de voorstellingen in Het Muziektheater in Amsterdam. Capella Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest werden gedirigeerd door de componist zelf. Andere vocale rollen waren er voor onder anderen Charles Workman, Sarah Castle en Stephen Richardson.
Mezzo: dinsdag 2 juli om 20.30 u.

Trovatore in München
Kijkers kunnen vanavond kiezen uit twee rechtstreekse uitzendingen van opera in Europa. Vanuit Barcelona komt Lucio Silla van Mozart, in München wordt door de Bayerische Staatsoper Il Trovatore van Verdi uitgevoerd. Via internet is die laatste voorstelling overal ter wereld te volgen. Het gaat om een nieuwe productie van dirigent Paolo Carignani en regisseur Olivier Py. In de hoofdrollen zingen Alexey Markov, Anja Harteros, Jonas Kaufmann en Kwangchul Youn. Het eigen koor en orkest van de Bayerische Staatsoper begeleiden de zangers. De uitvoering is te volgen via de website van de Staatsoper.
www.staatsoper.tv: vrijdag 5 juli om 19.00 u.

Harry Bicket (foto: Richard Haughton).
Harry Bicket (foto: Richard Haughton).

Lucio Live
De opera Lucio Silla van Mozart stond de laatste jaren niet vaak op het affiche, in elk geval niet in Nederland. De uitvoering die Mezzo voor vanavond op het programma heeft, wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Harry Bicket heeft de muzikale leiding, Claus Guth deed de regie. In de belangrijkste rollen hoort u Kurt Streit (Lucio Silla), Patricia Petibon (Giunia) en Silvia Tro Santafé (Cecilio).
Mezzo: vrijdag 5 juli om 20.00 u.

Radio

Gloriana terug in Londen
De gelegenheidsopera die Benjamin Britten schreef bij de kroning van Elizabeth II van Engeland, in 1953, was afgelopen week in enkele bioscopen te zien en wordt nu live door BBC Radio 3 uitgezonden. Susan Bollock zingt de rol van Elizabeth I, haar dansjes zullen in de radioversie alleen te hóren zijn.
BBC Radio 3: zaterdag 29 juni om 19.45 u.

Weektip

Het Glyndebourne Festival zet deze zomer een aantal voorstellingen online. Nu zijn Ariadne auf Naxos en Falstaff te zien op de website van het festival. Deze streams zijn beschikbaar tot 31 augustus. Vanaf 8 juli komt de uitvoering van Le nozze di Figaro uit 2012 daar nog bij.

In de komende weken zendt het festival enkele voorstellingen live uit via de eigen website. Voor het bekijken van de streams kunt u op deze link de titels aanklikken en dan kiezen voor ‘watch online’.

Vorig artikel

Hui He schittert in opname La Gioconda

Volgend artikel

Iván Fischer werpt licht op Wagner

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.