CD-recensies

Iván Fischer werpt licht op Wagner

Ook Channel Classics draagt zijn steentje bij aan de viering van Wagners verjaardag: Iván Fischer mocht met het Budapest Festival Orchestra en soliste Petra Lang zijn licht werpen op diverse operafragmenten van de Duitse componist. Het resultaat is wisselvallig.

Wagner FischerEen pregnante vraag: bestaat er nog muziek buiten Wagner? Ja, ik weet het: hij is jarig. Maar dit jaar hebben we nog meer jarigen. Nu ga ik niet zeuren over Pietro Mascagni of Ernesto Nazareth (beiden 150), over John Dowland (450) of Witold Lutoslawski (100 jaar geleden overleden), maar waar blijft Benjamin Britten (100)? En zelfs Verdi (ook 200) blijft bij zijn Duitse collega achter, zeker wat de opvoeringen en nieuwe opnamen van zijn werken betreft.

Nu is Wagner zonder meer één van de grootste componisten ooit, maar het lijkt alsof de hele muziekindustrie eenkennig is geworden. Leuk? Bach zou zeggen: “Es ist genug!” En: “Es ist vollbracht.”

Bij Channel Classics mocht Iván Fischer zijn licht op de jarige Wagner werpen. Voegt hij iets toe aan al die bestaande opnamen? Hij is zonder meer milder en lyrischer, maar van mij mocht hij ook wat feller aanpakken, zeker bij ‘Siegfried’s Funeral March’.

Zijn ouverture van Die Meistersinger von Nürnberg vind ik dan weer heel erg mooi, maar voor de rest is het resultaat nogal wisselend, wat ook aan de zeer zachte opname kan liggen.

Ik heb het niet zo op met Petra Lang. Voor mijn gevoel ontbreekt het haar aan dat kleine ‘etwas’ dat een mooie stem bijzonder maakt. Haar Kundry noch haar Venus hebben mij ooit kunnen bekoren en als Brünnhilde is zij gewoon miscast. Gelukkig voor haar speelt Fischer met zijn orkest ‘mild und leise’. Maar zelfs dan…

Vorig artikel

Opera in de media: week 27

Volgend artikel

Mackenzie volgt Audi op bij Holland Festival

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski