Home » Binnenkort

Opera in de media: week 31

26 juli 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (27 juli – 2 augustus 2013) onder meer aandacht voor Verdi in Verbier, de Meistersinger uit Salzburg en Thomas Oliemans uit Amsterdam.

Video

Ildar Abdrazakov.

Ildar Abdrazakov.

Verdi in Verbier
Het Verbier Festival brengt het requiem van Verdi door het Festival Orchestra en het Coro del Teatro Regio di Torino onder leiding van Gianandrea Noseda. De solisten zijn Maria Agresta, Daniela Barcellona, Piotr Beczala en Ildar Abdrazakov.
Medici.tv: donderdag 1 augustus om 19.00 u.

Salzburger Meistersinger
De Duitse zender 3Sat, die door de grote Duitse omroepen samen is opgezet, wordt in Nederland zeer beperkt doorgegeven. Hij is wel als ‘free to air’-kanaal via een schotel te ontvangen, ook in HD. Op vrijdagavond is de uitvoering van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg live mee te maken vanaf de Salzburger Festspiele. De hoofdrol van Hans Sachs wordt gezongen door Michael Volle, Markus Werba zingt de rol van Sixtus Beckmesser, die mislukt in zijn pogingen Eva, een rol van Anna Gabler, te veroveren. Stefan Herheim doet de regie, Daniele Gatti leidt de Wiener Philharmoniker en het Staatsopernchor.
3Sat: vrijdag 2 augustus om 20.15 u.

Oliemans en Martineau in Amsterdam
De serie optredens van het duo Thomas Oliemans (bariton) en Malcolm Martineau (piano), afgelopen weken in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, komt als webcast online te staan. U kunt het eerste deel vinden via de website van De Klassieken of op YouTube.

Audio

Nino Machaidze (foto: Uli Weber).

Nino Machaidze (foto: Uli Weber).

Zomermatinee met Gounod
In de zomerprogrammering van de ZaterdagMatinee mag deze week acteur/regisseur Gijs de Lange een keuze maken uit het archief. Hij wilde onder meer Roméo et Juliette van Charles Gounod terughoren. Bij de opname uit november 2008 zongen tenor Sébastien Guèze en sopraan Nino Machaidze de titelrollen. Ook bariton Henk Neven (Mercutio) en mezzosopraan Cora Burggraaf (Stéphano) maakten deel uit van de cast. De begeleiding werd verzorgd door de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor onder leiding van Giuliano Carella.
Radio 4: zaterdag 27 juli om 13.00 u.

Wagner uit Bayreuth en Londen
Het gebeurde de laatste tijd al eerder dat twee grote Wagner-opera’s parallel op de radio te horen waren. Om 15.50 uur begint de radiozender NDR Kultur met de live-uitzending van Die Walküre vanuit Bayreuth en vanaf 18.00 uur is de BBC-radio live bij Tristan und Isolde, die wordt uitgevoerd in de Royal Albert Hall. In Bayreuth zijn Johan Botha en Anja Kampe het liefdesduo Siegmund en Sieglinde, in Londen is Violeta Urmana Isolde en is Peter Seiffert op het laatste moment vervangen door Robert Dean Smith als Tristan.
NDR Kultur (15.50 u.) en BBC Radio 3 (18.00 u.): zaterdag 27 juli.

Vivaldi in Beaune
De Cour des hospices in Beaune was de historische locatie voor een concertante uitvoering van L’incoronazione di Dario van Antonio Vivaldi. De opname van 5 juli jongstleden wordt in het Zomeravondconcert uitgezonden. Het ensemble Bizantina Accademia Orchestra onder leiding van Ottavio Dantone begeleidde zangers als Anders Dahlin, Renata Pokupic en Delphine Galou.
Radio 4: zaterdag 27 juli om 19.00 u.

Waltraud Meier (foto: Nomi Baumgartel).

Waltraud Meier (foto: Nomi Baumgartel).

Laatste Ring-deel
De Ring van de BBC Proms is bijna rond. Op zondagavond wordt het slotdeel, Götterdämmerung,  uitgezonden. Wederom met Daniel Barenboim voor het orkest en met solisten als Nina Stemme (Brünnhilde) en Waltraud Meier (Waltraute en Norn).
BBC Radio 3: zondag 28 juli om 17.30 u.

In steen gehouwen Siegfried
Op de Duitse radio kunt u het volgende deel van de Ring des Nibelungen, Siegfried, live meemaken vanuit Bayreuth. Tenor Lance Ryan zingt de titelrol in deze door Kirill Petrenko gedirigeerde productie. Onzichtbaar op de radio is het spectaculaire, op Mount Rushmore gebaseerde decor.
NDR Kultur: maandag 29 juli om 15.50 u.

Götterdämmerung uit Bayreuth
Het laatste deel van de Bayreuther Ring onder regie van Frank Castorf en met Kirill Petrenko als muzikaal leider is te horen via NDR Kultur. Lance Ryan en Catherine Foster zingen de hoofdrollen.
NDR Kultur: woensdag 31 juli om 15.50 u.

Weektip

Les Parapluies
Doorgecomponeerd, alles gezongen, dus bijna opera: de film Les parapluies de Cherbourg van Jacques Demy, met in de hoofdrollen Catherine Deneuve en Nino Castelnuovo. De zangeres Danielle Licari leende haar stem aan Deneuve voor de rol van Geneviève. De moeder van Geneviève werd gespeeld door Anne Vernon maar die kreeg stem van Christiane Legrand, de zus van componist Michel. Christiane maakte deel uit van de Swingle Singers.
TV5 Monde: zondag 28 juli om 21.00 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.