Binnenkort

Opera in de media: week 45

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 ( 2 – 8 november 2013) onder meer aandacht voor de Hohe Messe in het Concertgebouw en Mahler-liederen door Robert Dean Smith, Anna Larson en Thomas Quasthoff.

Video

Bernard Haitink (foto: Marco Borggreve).
Bernard Haitink (foto: Marco Borggreve).

Mahler door het KCO
Tenor Robert Dean Smith, later deze week te zien in Tristan und Isolde van Wagner, zingt naast de alt Anna Larsson in Das Lied von der Erde van Mahler. De twee worden begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.
Mezzo: zaterdag 2 november om 15.15 u.

Peter Grimes in Milaan
November is de maand waarin Benjamin Britten 100 jaar zou zijn geworden. Daarom zendt Mezzo vandaag zijn opera Peter Grimes uit, in een regie van Richard Jones. In de Scala van Milaan speelde het eigen orkest en het koor onder leiding van Robin Ticciati. In de hoofdrollen: John Graham Hall, Susan Gritton en Christopher Purves. Felicity Palmer zong de rol van Auntie.
Mezzo: zondag 3 november om 17.00 u.

Thomas Quasthoff (foto: André Rival).
Thomas Quasthoff (foto: André Rival).

Mahlers Kindertotenlieder
Gustav Mahler componeerde de Kindertotenlieder op de Kindertotengedichten van Friedrich Rückert. In de uitvoering die Arte vanavond op tv brengt, zingt bariton Thomas Quasthoff het werk van de Weense componist. Hij wordt begeleid door de Sächsische Staatskapelle Dresden onder leiding van Zubin Mehta.
Arte: zondag 3 november om 23.30 u.

Charpentier in Aix
David et Jonathas van Marc-Antoine Charpentier was één van de hoogtepunten van het festival in Aix-en-Provence van vorig jaar. De Bijbelse tragedie werd uitgevoerd door Les Arts Florissants onder leiding van William Christie. Andreas Homoki deed de regie in het Théâtre de l’Archevêché. Onder de solisten Ana Quintans – deze week in Amsterdam voor de Hohe Messe – Neal Davies en Dominique Visse.
Mezzo: dinsdag 5 november om 20.30 u.

Tristan in Manhattan
Nadat de Nationale Reisopera op 31 oktober de laatste voorstelling van Tristan und Isolde heeft gespeeld zal het wel even duren voor de opera van Wagner weer in Nederland te zien zal zijn. Mezzo biedt in elk geval de mogelijkheid de opera nog eens op tv te zien, in de versie door regisseur Dieter Dorn voor de Metropolitan Opera in New York in 2008. James Levine stond voor het orkest en als solisten waren Robert Dean Smith (Tristan) en Deborah Voigt (Isolde) te horen. Matti Salminen zong König Marke.
Mezzo: woensdag 6 november om 15.40 u.

Ildar Abdrazakov.
Ildar Abdrazakov.

Tudor-trilogie
Het derde deel van de Tudor-trilogie van Donizetti, Roberto Devereux, was eerder in de week op de BBC Radio te horen. Deel één, Anna Bolena, wordt door Mezzo op tv uitgezonden. Anna Netrebko zong de titelrol in de Metropolitan Opera in New York, met Ekaterina Gubanova als Jane Seymour en Ildar Abdrazakov als Hendrik de Achtste. Dirigent was Marco Armiliato, David McVicar deed de regie.
Mezzo: donderdag 7 november om 16.45 u.

Audio

Bach in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee heeft Bach op het programma staan. De Hohe Messe BWV 232 wordt uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam door Les Musiciens du Louvre onder leiding van Marc Minkowski, met solisten als Emoke Batath, Ana Quintans en Blandine Staskiewicz.
Radio 4: zaterdag 2 november om 13.00 u.

Renée Fleming (foto: Jonathan Tichler).
Renée Fleming (foto: Jonathan Tichler).

Renée in Wenen
“Het is duidelijk te horen dat haar hart bij hooglyrische, weelderige melodieën ligt”, zo schreef de recensent op Place de l’Opera afgelopen week over Renée Fleming. Of ze dat ook doet in haar rol als Feldmarschallin Fürstin Werdenberg in de productie van Der Rosenkavalier kunt u vanavond zelf beoordelen. Fleming staat dezer dagen met Sophie Koch als Octavian op de bühne van de Wiener Staatsoper. Ileana Tonca zingt de rol van Sophie en Peter Rose is Baron Ochs auf Lerchenau. Muzikaal leider van deze Weense Rosenkavalier is Adam Fischer.
Radio 4: zaterdag 2 november om 19.00 u.

Baritonlegende Gobbi
In het wekelijkse programma onder zijn eigen naam presenteert Ernst Daniël Smid deze week een portret van de legendarische Italiaanse bariton Tito Gobbi. Er is onder meer muziek te horen van Verdi, Leoncavallo en Puccini.
Radio 4: zondag 3 november om 18.00 u.

Derde Tudor-opera
Op BBC Radio 3 is het derde deel van de Tudor-trilogie te horen die Donizetti componeerde. In Roberto Devereux wordt de rol van Elizabeth, Queen of England gezongen door Alexandra Deshorties, Leonardo Capalbo zingt de titlerol en Geraint Dodd is Lord William Cecil. Het koor en orkest van de Welsh National Opera worden geleid door Daniele Rustioni.
BBC Radio 3: maandag 4 november om 20.15 u.

Weektip

Geen stem, toch expressie
Een enkele keer wijken we in de weektip heel ver af van het rechte pad van opera, aria en coloratuur en tippen we iemand die bijna zonder een echte zangstem toch heel veel indruk maakt. Van Leo Ferré, dit jaar twintig jaar geleden overleden, kun je niet zeggen dat hij een briljant zanger was. Maar iets overbrengen, dat kon hij. In een YouTube-portret van Culturebox zijn tien van zijn chansons verzameld. Wie meteen het beste zoekt, kan direct hieronder ‘Avec le temps’ beluisteren. Melancholieker kan het najaar niet worden.

Vorig artikel

Podcast: Sarah Connolly, enjoying herself

Volgend artikel

Kate Royal zingt Schubert, Mahler en Strauss

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Anna K
  2 november 2013 at 10:32

  Ik mis Brava. En dat, terwijl ze zondag 3 november beginnen met uitzenden van alle opera’s van Verdi, met eerst een documentaire
  ‘Fly, thoughts on Golden Wings’ (11.53 uur) gevolgd door Nabucco (13.29 uur). Ook op zondag “Gotterdammerung” uit Colon om 20.34; maar eerst krijgen we de “Argentijnse “Siegfried – zayerdag (vandaag dua) om 20.37

 2. Barbara Sure
  2 november 2013 at 12:40

  Ik zie nu pas dat op 15.10 (Canvas) komt “Puccini’s laatste reis”, een docudrama over de laatste jaren van de componist