Home » Binnenkort

Opera in de media: week 48

22 november 2013 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (23 – 29 november 2013) onder meer aandacht voor de Britten-herdenkingen en voor een optreden van Judith van Wanroij dat wereldwijd online te volgen is.

Video

Recente Aida uit Parijs
Een recente opname van de opera Aida van Verdi wordt door Mezzo uitgezonden. De opname werd op 16 november jongstleden gemaakt in de Opéra Bastille in Parijs. Voor het orkest stond Philippe Jordan, de regie was van Olivier Py. In de hoofdrollen ziet u Carlo Cigni, Luciana D’intino en Marcelo Alvarez.
Mezzo: zaterdag 23 november om 20.30 u.

Miah Persson (foto: Mina Artist Bilder).

Miah Persson (foto: Mina Artist Bilder).

Screw Glyndebourne
Mezzo zendt vanavond een twee jaar oude Glyndebourne-productie van Benjamin Brittens The Turn of the Screw uit, met in de hoofdrollen Toby Spence, Miah Persson en Susan Bickley. De dirigent was Jakub Hruša, de voorstelling werd geregisseerd door Jonathan Kent.
Mezzo: zondag 23 november om 16.45 u.

Rob Overman op de Bank
De klassieke muziekzender BravaNL nodigde voor het nieuwe programma De Bank zijn eigen programmadirecteur Rob Overman uit om op de Leolux-bank plaats te nemen en een tv-avond te vullen. Hij belooft in elk geval de opera L’Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi. Welke uitvoering vermeldt het programmaschema van BravaNL nog niet.
BravaNL: zondag 24 november om 18.00 u.

Voorproefje van De Speler
In november 2005 voerde Opera Zuid de opera De Speler van Prokofjev op in diverse theaters in Nederland. Vermoedelijk voor het eerst sinds die productie komt De Nederlandse Opera op 7 december met een nieuwe enscenering van dit werk. In de voorstelling die Dalia Ibelhauptaité als regisseur indertijd voor Opera Zuid maakte, zongen bekende namen als Francis van Broekhuizen, Klara Uleman en Marcel van Dieren. Die laatste staat ook in de huidige productie van Opera Zuid: Carmen. BravaNL zendt Opera Zuids versie van De Speler uit.
BravaNL: dinsdag 26 november om 0.07 u.

Judith van Wanroij.

Judith van Wanroij.

Judith van Wanroij online
Zangeres Judith van Wanroij had afgelopen jaar een hele goede reden om niet op te treden. Het interview dat Place de l’Opera in de zomer van 2012 met haar had, eindigde met het mooie nieuws van haar zwangerschap. Maar het verlof is inmiddels voorbij. Ze zingt dit seizoen in Essen en is komende week wereldwijd online te zien bij Medici.tv. Bij Les Talens Lyriques van Christophe Rousset zingt ze de hoofdrol van Hypermnestre in Les Danaides van Antonio Salieri. Andere solisten zijn Tassis Christoyannis en Philippe Talbot. De theaterregie is van Olivier Schneebeli voor de Opéra Royal de Versailles.
Medici.tv: woensdag 27 november om 20.00 u.

Godenschemer in Milaan
Het zijn – zeggen we uit eigen waarneming – niet de minsten die deze weken niet één maar meerdere keren naar het Amsterdamse Muziektheater trekken om Götterdämmerung meermaals te bezoeken. De Wagner-opera wordt deze week ook thuisbezorgd door Mezzo, hoewel niet in een regie van Pierre Audi, maar in een productie van Guy Cassiers. Het gaat om de uitvoering van afgelopen zomer in de Scala van Milaan, waar Daniel Barenboim voor het orkest stond. In de hoofdrollen: Ian Storey (Siegfried), Gerd Grochowski (Gunther), Mikhail Petrenko (Hagen) en Iréne Theorin (Brünnhilde).
Mezzo: vrijdag 29 november om 15.10 u.

Audio

Britten op de BBC
Op de Britse radio gedenkt de BBC de honderdste geboortedag van Benjamin Britten op zaterdag met speciale programma’s van 12.00 uur ’s middags tot 2.00 uur ’s nachts. Het begint met Brittens bekende werk voor kinderen, de Young Person’s Guide, dat live in Snape Maltings wordt uitgevoerd, en eindigt met een programma over Brittens hang naar het bovennatuurlijke.
BBC Radio 3: zaterdag 23 november vanaf 12.00 u.

Benjamin Britten in actie.

Benjamin Britten in actie.

Herring van Britten
De BBC Radio verzorgt in het kader van zijn Britten-dag live vanuit de Barbican Hall in Londen een uitvoering van Albert Herring, een kameropera in drie akten. Radio 4 neemt de uitzending over. De wereldpremière van Albert Herring was op 20 juni 1947 in Glyndebourne. Deze versie wordt gedirigeerd door Steuart Bedford voor het BBC Symphony Orchestra. Solisten zijn onder anderen Andrew Staples, Christine Brewer, Roderick Williams en Matthew Rose.
Radio 4: zaterdag 23 november om 19.00 u.

Joyce toch nog op de radio
De recensent van Place de l’Opera constateerde met spijt dat er bij het recente optreden van Joyce DiDonato in Amsterdam geen radiomicrofoons of tv-camera’s aanwezig waren. Goed nieuws is dat een eerder optreden tijdens haar wereldtournee wel werd opgenomen. De ‘Yankeediva’ trad op 6 maart op in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona. Ook toen werd ze begeleid door Il Complesso Barocco onder leiding van Dmitri Sinkovsky en zong ze werk van Cesti, Monteverdi en Orlandini. De radio-opname van het concert wordt uitgezonden in het programma Max Avondconcert.
Radio 4: zondag 24 november om 20.00 u.

Weektip

Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).

Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).

Het muzikale hart van Hartmut
In het programma Vrije Geluiden van zondag 17 november waren Catherine Foster en Stephen Gould te gast. Ze staan momenteel beiden in Götterdämmerung bij De Nederlandse Opera. Nadat het duo, begeleid door DNO’s eigen Peter Lockwood, een duet van Brünnhilde en Siegfried had gezongen, kwam dirigent Hartmut Haenchen aan het woord. Hij liet aan de hand van de video en de partituur van het slot van Götterdämmerung zien hoe hij werkt in de bak van het Amsterdamse Muziektheater. Indrukwekkende televisie die via Uitzending Gemist of de website van Vrije Geluiden is terug te zien.

door

1 reactie »

  • c.horsmeier zei:

    Er was al eerder een productie van De Speler te zien in Nederland en wel die ven de opera Stichting in de schouwburg Amsterdam premiere op 16 0ctober 1975 o.l.v. Hans Vonk in de Nederlandse vertaling van Johannnes den Hertog Regie David Pountney.

    Met o.a Jan Blinkhof, Anne Haenen, Tom Haenen, Jennie Veeninga ( onvergetelijk als de Grootmoeder geweldig gespeeld was onherkenbaar),Nico Boer,Johan van der Zalm , John Vierkens, Roberta Alexander, Mary Willems..Wat een name toch ,ja de goede oude tijd.
    Reprise 1978/79.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.