Binnenkort

Opera in de media: week 3

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (11 – 17 januari 2014) onder meer aandacht voor Katja Kabanova, Roberto Alagna en De Speler van De Nederlandse Opera op de radio.

Video

Giuseppe Filianoti (foto: Helge Kirchberger).
Giuseppe Filianoti (foto: Helge Kirchberger).

Italiaanse Médée
Afgelopen november reisde de productie van Médée door OPERA2DAY door de Randstad. De bariton die in de laatste voorstelling, als vervanger, één van de hoofdrollen zong, vestigde wellicht een wereldrecord als jongste Créon ooit. Maar Giovanni Battista Parodi, die Creonte zong in de Italiaanse versie van de opera van Cherubini, was ook nog maar net 30 bij deze opname, die in Turijn gemaakt werd. Evelino Pidó leidde de productie muzikaal, met het koor en orkest van het Teatro Regio di Torino. Anna Caterina Antonacci zong Medea, Giuseppe Filianoti was Giasone.
BravaNL: zaterdag 11 januari om 14.00 u.

Alagna bij de ‘Born Rocker’
Presentator Michel Drucker is al decennia lang niet van de Franse tv-schermen te slaan. In zijn Grand Show draait het deze week om coryfee Johnny Hallyday, die een nieuwe plaat maakte, Born Rocker, en naast Franse popcollega’s ook Roberto Alagna uitnodigde voor dit programma. De tenor zong in de show eind vorig jaar ‘Diego’, waarbij wij de indruk hadden dat Alagna even naar de juiste toon moest zoeken.
TV5 Europe: zaterdag 11 januari om 21.00 u.

Counter uit Congo
Op Place de l’Opera kon u al lezen over de documentaire Rêve Kakudji, over de Congolese zanger Serge Kakudji. Het portret is nu te zien in NTR Podium.
Nederland 2: zondag 12 januari om 13.00 u.

Scène uit Hamlet bij De Munt (foto: Hermann en Clärchen Baus).
Scène uit Hamlet bij De Munt (foto: Hermann en Clärchen Baus).

Hamlet als stream
Op internet is de opera Hamlet, onlangs in een grote serie uitgevoerd in De Munt in Brussel, nog even als stream te zien. Hij valt gratis te bekijken vanaf zondag 12 januari, ’s avonds om 20.00 uur, en blijft tot zondag 2 februari beschikbaar ‘on demand’. U ziet en hoort zeker dirigent Marc Minkowksi, bariton Henk Neven en als de juiste opnamedatum gekozen is ook Lenneke Ruiten. Stéphane Degout en Franco Pomponi alterneerden in de rol van Hamlet.
De website van De Munt: vanaf zondag 12 januari om 20.00 u.

De Katja van Opera Zuid
Niet voor het eerst in dit overzicht, maar de productie was tijdloos en werd geroemd om de kwaliteit van de regie door Harry Kupfer en de muziek van het Limburgs Symfonie Orkest onder Stefan Veselka. In de vocale rollen werkten bij Opera Zuid Johanni van Oostrum, Miranda van Kralingen en Marjolein Bonnema mee. Die laatste zal dit voorjaar de rol van Flora Bervoix zingen in La Traviata, die in mei in première gaat in Eindhoven.
BravaNL: vrijdag 17 januari om 20.36 u.

Audio

Susan Graham in Amsterdam
Een stuk uit de Gurrelieder van Schönberg en Eberhard Klokes kamermuzikale bewerking van Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen: ze zijn te horen in een uitvoering door mezzosopraan Susan Graham. Ze concerteert zaterdag in de NTR ZaterdagMatinee met het Ensemble Intercontemporain onder leiding van dirigent Pablo Heras-Casado.
Radio 4: zaterdag 11 januari om 14.00 u.

Die Fledermaus (foto: ken Howard / Metropolitan Opera).
Scène uit Die Fledermaus (foto: ken Howard / Metropolitan Opera).

Fledermaus in New York
Johan Strauss II componeerde Die Fledermaus en die operette wordt vandaag uitgevoerd in New York, in de Metropolitan Opera. In de hoofdrollen hoort u Susanna Phillips als Rosalinde en Christopher Maltman als Eisenstein. Adam Fischer staat voor het Met-orkest en –koor.
BBC Radio 3: zaterdag 11 januari om 19.00 u.

De Speler op de radio
Het wekelijkse radioprogramma Opera Live zendt De Speler uit. De voorstelling van december 2013 bij De Nederlandse Opera stond op het nominatielijstje van Willem Bruls bij de verkiezing van Opera van het Jaar, vanwege onder meer “de kraakheldere narratieve interpretatie van Marc Albrecht en het Residentieorkest”. U hoort in de hoofdrollen onder anderen Pavlo Hunka, Sara Jakubiak en John Daszak.
Radio 4: zaterdag 11 januari om 20.00 u.

Weektip

In het kader van ons jubileum nemen we u deze week in dit minispeelfilmpje mee naar de Parijse Place de l’Opéra. In de korte liefdesgeschiedenis wordt alles samengevat waar het in de opera om gaat: liefde, romantiek, kaartjes voor de voorstelling, naastenliefde en juwelen. “Je t’ai même promis un vie entière d’opéra”, zegt de man in het filmpje. En eigenlijk doen wij dat op Place de l’Opera ook, al vijf jaar. Een leven vol opera.

Vorig artikel

Hoe operazangers feestjes vieren

Volgend artikel

Heras-Casado debuteert glansrijk in Matinee

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.