Binnenkort

Opera in de media: week 11

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 (8 – 14 maart 2014) onder meer aandacht voor verschillende werken van Rameau en voor de reizende Fairy Queen op de radio.

Video

William Christie (foto: Denis Rouvre).
William Christie (foto: Denis Rouvre).

Hippolyte in Glyndebourne
Het is dit jaar 250 jaar geleden dat Jean-Philippe Rameau in Parijs overleed en dat is te merken in de programmering van operahuizen en muziekzenders. Op Mezzo is er deze week veel aandacht voor de in Dijon geboren componist.

Zijn Hippolyte et Aricie werd afgelopen zomer uitgevoerd in Glyndebourne. Muzikaal leider was barokoperaspecialist William Christie, die het Orchestra of the Age of Enlightenment leidde. Jonathan Kent maakte de regie voor deze productie, met bekende namen in de hoofdrollen: Ed Lyon als Hippolyte, Christiane Karg als Aricie en Stéphane Degout in de rol van Thésée. Mezzo Sarah Connolly, die Phèdre zong, was kort na de serie uitvoeringen in Nederland. Place de l’Opera sprak toen met haar.
Mezzo: zaterdag 8 maart om 20.30 u.

Les Indes in Parijs
Een uitvoering van Les Indes Galantes, ook van Jean-Philippe Rameau, staat zowel in het reguliere lijstje van dit mediaoverzicht als in de weektip. De opname die Mezzo deze week uitzendt, werd gemaakt in Parijs in 2003. Les Arts Florissants werd gedirigeerd door William Christie, de regisseur was Andrei Serban. In de hoofdrollen waren onder anderen te zien Danielle de Niese als Hebe, Anna-Maria Panzarella als Emilie, Paul Agnew als Valère en Patricia Petibon als Zima.
Mezzo: zondag 9 maart om 17.00 u.

Drama QueensJoyce en de Drama Queens
Bij het opnemen van haar cd Drama Queens ging mezzosopraan Joyce DiDonato op zoek naar het wezen van de ‘drama queen’. Wie is ze, wat wil ze? Op die vragen zocht de zangeres naar een antwoord. Ze reisde voor de documentaire naar onder meer Venetië en New York. Ze vergat Gordon en Patty Brard te bellen, maar stelde haar vragen wel aan schrijfster Donna Leon, aan mode-ontwerpster Vivienne Westwood en aan collega Plácido Domingo.
Arte: zondag 9 maart om 17.35 u.

Een beeld van Ferrier
De documentaire Kathleen Ferrier, Ein Lied von der Erde geeft een portret van de Britse zangeres, afkomstig uit het graafschap Lancashire. Ze is één van de bekendste alten uit de muziekgeschiedenis.
Arte: zondag 9 maart om 23.55u.

Bosch Requiem 2012
Sinds 2010 wordt jaarlijks Jheronimus Bosch herdacht met een concert in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Tijdens Bosch Requiem 2012 klonk Franse muziek van Francis Poulenc en het Requiem uit 1947 van Maurice Duruflé. Vocale solisten waren mezzosopraan Barbara Kozelj en bariton Maarten Koningsberger. Het Brabants Orkest stond onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.
BravaNL: zondag 9 maart om 20.30 u.

Mikhail Petrenko (foto: Askonas Holt).
Mikhail Petrenko (foto: Askonas Holt).

Gounod in Salzburg
Mikhail Petrenko, binnenkort in Amsterdam te zien in Faust als Méphistophélès, zong ook in 2008 een rol in een opera van Gounod, in Roméo et Juliette. De productie van de Salzburger Festspiele werd begeleid door het Mozarteum Orchester Salzburg onder dirigent Yannick Nézet-Séguin. In de regie van Barlett Sher zongen onder anderen Nino Machaidze (volgend jaar in Nederland met Rossini), Rolando Villazón en de Nederlandse mezzosopraan Cora Burggraaf.
Mezzo: maandag 10 maart om 17.00 u.

Castor et Pollux in Amsterdam
Bij de producties die Christophe Rousset maakt worden nogal eens zangers wegens succes teruggevraagd. Zo stonden Anders J. Dahlin en Judith van Wanroij deze weken in Bordeaux, waarover meer in de weektip. In Amsterdam, in 2008, dirigeerde Christophe Rousset het koor van De Nederlandse Opera en Les Talens Lyriques in Castor et Pollux van Jean-Philippe Rameau. Andere solisten waren onder anderen Anna Maria Panzarella, Henk Neven en Thomas Oliemans.
Mezzo: dinsdag 11 maart om 20.30 u.

Audio

Scène uit The Fairy Queen (foto: Leo van Velzen).
Scène uit The Fairy Queen (foto: Leo van Velzen).

The Queen in Enschede
Het zal voor de technici geen eenvoudige klus zijn geweest om een opname te maken van The Fairy Queen van de Nederlandse Reisopera. De door Paul Koek van de Veenfabriek geregisseerde voorstelling is nogal beweeglijk. Dat geldt voor de acteurs en de zangers maar ook voor het orkest, Combattimento.

De recensent van Place de l’Opera roemde de leden van het ZangersEnsemble van de Nederlandse Reisopera, zoals “de sprankelende sopranen Iris van Wijnen en Bernadeta Astari” en “de sonore bas Nicholas Crawley”, en vermeldde dat tenor Thorbjørn Gulbrandsøy een open doekje oogstte als zonnegod Phoebus. Tussen de lange spreekteksten, gebaseerd op Shakespeare, is er veel muziek in deze opname van de tweede uitvoering in Enschede op 16 februari dit jaar.
Radio 4: zaterdag 8 maart om 19.30 u.

Rodelinda in het Coliseum
Händel gaat op zaterdagavond keihard de concurrentie aan met Henry Purcell. Händels Rodelinda wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit het Coliseum op St. Martin’s Lane in Londen. De English National Opera voert het werk uit onder muzikale leiding van Christian Curnyn. Solisten zijn onder anderen Rebecca Evans, Iestyn Davies, John Mark Ainsley en Susan Bickley.
BBC Radio 3: zaterdag 8 maart om 18.50 u.

Vox voor het eerst in Brugge
Het Belgische ensemble Vox Luminis, befaamd om de hoge kwaliteit van hun uitvoeringen en winnaar van de Gramophone Award 2012 voor beste barok-vocaal opname, trad in januari jongstleden voor het eerst op in het Concertgebouw van Brugge. De opname van die avond, met muziek van Gesualdo, wordt door de Vlaamse klassieke radiozender uitgezonden. Vox Luminis werkt in april en mei mee aan de nieuwe productie van OPERA2DAY, La Troupe d’Orphée.
Klara: dinsdag 11 maart om 20.00 u.

Weektip

Judith van Wanroij.
Judith van Wanroij.

Galante Rameau
De nieuwe regie door Laura Scozzi werd, getuige de boe’s aan het eind van de voorstelling, niet door iedereen gewaardeerd. Maar de muziek van Rameau, uitgevoerd door Christophe Rousset en zijn Les Talens Lyriques, is zeer de moeite waard in Les Indes Galantes. Rousset zei over Rameau eens: “De eerste keer dat ik zijn muziek hoorde was ik terstond, en voorgoed, overtuigd van Rameaus genie. Soms waan je je in een disco: ça swingue!”

De Nederlandse sopraan Judith van Wanroij was in topvorm toen de voorstelling vanuit Bordeaux live werd uitgezonden. De opname, compleet met het spectaculaire toneelbeeld en de video, is terug te zien op culturebox. De technici zetten de opnameknop al zo’n zes minuten voor aanvang aan, even scrollen is aan te bevelen. Maar de voorstelling helemaal terugkijken is dat zeker ook.
Website van Culturebox

Vorig artikel

Na Dido's Lament is er leven

Volgend artikel

ZaterdagMatinee vergeet belcanto niet

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.