BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Finalisten Belvedere bekendgemaakt

Dit weekend is de finale van de 33rd International Hans Gabor Belvedere Singing Competition 2014. In de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf treden 17 finalisten op om de jury van hun kwaliteiten te overtuigen. De vier Nederlandse deelnemers hebben de finale niet gehaald.

De Zuid-Afrikaanse bariton Owen Metsileng staat net als vorig jaar in de finale.
De Zuid-Afrikaanse bariton Owen Metsileng staat net als vorig jaar in de finale (foto: Paul van Wijngaarden).

De afgelopen week zijn de voorronden gehouden voor de finale op zondagavond. Van de 59 deelnemers aan de halve finale zijn er uiteindelijk 17 geselecteerd voor de eindstrijd. Vandaag, zaterdag, werden de finalisten al vroeg verwacht in het theater van de Deutsche Oper. Daar zijn de repetities met orkest, morgen is er de grote finale.

Bij de deelnemers zijn 9 sopranen, 1 mezzosopraan, 2 tenoren, 4 baritons en 1 bas. De finalisten zijn afkomstig uit verschillende landen. Van het grote aantal deelnemers uit Zuid-Korea heeft één deelnemer de finale gehaald. Verder zijn onder meer vier zangers uit Zuid-Afrika voor de eindronde gekwalificeerd.

Voor een jury van vooral intendanten van operahuizen als Covent Garden, Teatro Real en de Deutsche Oper Berlin en een internationale persjury zingen de finalisten zondag om 19.30 uur om de prijzen – veelal engagementen in producties en concertoptredens.

Uit een Facebook-foto van het repetitieschema valt op te maken welke muziek zondagavond zal klinken: onder meer de bekende opera-aria’s ‘Una voce poco fa’ van Rossini, ‘Una furtiva lagrima’ van Donizetti, ‘Dich, teure Halle’ van Wagner en ‘Tacea la notte’ van Verdi.

Vorig artikel

Haarlems Koor Lokaal brengt Carmen

Volgend artikel

CPO maakt zeldzame opname L'Arlesiana

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.