Home » Binnenkort

Opera in de media: week 35

22 augustus 2014 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (23 – 29 augustus 2014) onder meer aandacht voor een radio-uitzending van Lohengrin vanuit Bayreuth en een opera van Mozart in Aix-en-Provence.

Video

Promotiebeeld van Candide (foto: Bastiaan van Musscher / Nederlandse Reisopera).

Promotiebeeld van Candide (foto: Bastiaan van Musscher / Nederlandse Reisopera).

Candide in het Hilton
NTR Podium was op het Grachtenfestival afgelopen week en maakte een impressie. Onder meer is een indruk te zien van de voorstelling Candide, die door een ensemble van de Nationale Reisopera tweemaal werd gespeeld in het Amsterdamse Hilton Hotel. Dieuwertje Blok sprak met regisseur Xander Straat en titelrolzanger Jan Willem Schaafsma.
NPO 2: zondag 24 augustus om 13.00 u.

Voorprogramma Prinsengrachtconcert
Het Prinsengrachtconcert heeft dit jaar als hoofdgasten het instrumentale duo Lisa Batiashvili en Francois Leleux. Maar ook dit jaar is er vocale muziek op de gracht. In het voorprogramma staat een bijdrage door het Koor van De Nationale Opera gepland. Dat voorprogramma is, net als het grote concert, te zien op NPO Cultura.
NPO Cultura: zaterdag 23 augustus om 20.00 u.

John Chest (foto: Andrey Stoycher).

John Chest (foto: Andrey Stoycher).

Chest zingt Nardo
Bariton John Chest was in 2012 winnaar van de Arleen Auger-prijs op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Net voor zijn deelname zong hij in die zomer in Aix-en-Provence de rol van Nardo in La Finta Giardiniera van Mozart. Chest zet zijn veelbelovende carrière momenteel voort in Berlijn, als lid van het ensemble van de Deutsche Oper. De opvoering van La Finta Giardiniera in Aix werd geregisseerd door Vincent Boussard en muzikaal geleid door Andreas Spering. Hij dirgeerde Le Cercle de l’Harmonie en de solisten, onder wie, naast John Chest, Colin Balzer (Il Podestà), Layla Claire (Sandrina), Julian Pregardien en Sabine Devieilhe (Serpetta).
Mezzo: dinsdag 26 augustus om 20.30 u.

Opening Uitmarkt
In het grote openingsprogramma van de Uitmarkt in Amsterdam is ieder jaar aandacht voor klassiek-vocale muziek. Of het Koor van De Nationale Opera of leden van het ensemble van de Nederlandse Reisopera op het podium zullen staan bij presentator Jörgen Raymann is nog niet duidelijk.
NPO 2: vrijdag 29 augustus om 21.10 u.

Audio

Lohengrin in Bayreuth
Tijdens de Bayreuther Festspiele staan dit jaar de uitvoeringen van Lohengrin onder muzikale leiding van Andris Nelsons. De opera van Wagner zal ook in Nederland te zien zijn dit najaar, vanaf 10 november bij De Nationale Opera. In die productie dirigeert Marc Albrecht en zingt Bastiaan Everink de rol van Heerrufer. Hij vertelt over zijn voorbereiding op die rol bij de legendarische Wagner-kenner Richard Trimborn in Libretto.

Op de Duitse radio is een opname te horen van recente datum vanuit Bayreuth, met Klaus Florian Vogt als Lohengrin en Edith Haller als Elsa. Samuel Youn zingt in deze uitvoering de heraut van de koning.
NDR Kultur: zaterdag 23 augustus om 20.05 u.

Hans Eijsackers (foto: Marco Borggreve).

Hans Eijsackers (foto: Marco Borggreve).

Hans Eijsackers kiest zijn muziek
In het Tros-programma Een goedemorgen met is deze week pianist Hans Eijsackers de samensteller van de muziek. Eijsackers werkt in september weer mee aan het International Vocalisten Concours. Afgelopen woensdag begeleidde hij Rosanne van Sandwijk toen zij de Grachtenfestivalprijs 2014 won.
NPO Radio 4: zaterdag 23 augustus om 10.00 u.

Beethoven met Michael Spyres
Voor de uitvoering van Beethovens Missa solemnis tijdens de BBC Proms heeft men bekende namen gekozen als solisten. Er wordt meegewerkt door sopraan Lucy Crowe, mezzosopraan Jennifer Johnston, bas Matthew Rose en tenor Michael Spyres, die dit jaar zijn Proms-debuut maakt. Verder zijn te horen het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique, onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. Het Radio 4 Zomeravondconcert zendt de opname van een dag eerder uit.
NPO Radio 4: woensdag 27 augustus om 20.00 u.

Tweede van Mahler
Mahlers tweede symfonie, ‘Auferstehung’, krijgt een uitvoering in de Londense Royal Albert Hall tijdens de BBC Proms. Nederlandse medewerking komt van mezzo Christianne Stotijn, naast haar Britse collega, sopraan Kate Royal. Het koor van de Zweedse radio, het Philharmonia Chorus en het Swedish Radio Symphony Orchestra worden gedirigeerd door Daniel Harding.
BBC Radio 3: vrijdag 29 augustus om 20.30 u.

Weektip

Lucia zingt Kylie
De opname die Lucia Popp maakte van de aria ‘I should be so lucky’ is nooit uitgebracht. Maar een video van de opname bestaat wel. Die geeft een onthullende kijk in de studio bij het vastleggen van een werk door drie grote zangeressen. Speciale aandacht is er voor de voedingsmiddelen die de diva’s gebruiken om hun stem in conditie te houden:

door

1 reactie »

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.