BinnenkortBuitenland

Plácido’s Operalia bezoekt Los Angeles

Operalia, de jaarlijkse zangwedstrijd op initiatief van Plácido Domingo, doet dit jaar Los Angeles aan. Vanaf aanstaande maandag tot het slotgala op zaterdag 30 augustus dingen de deelnemers om de prijzen en hopen ze ontdekt te worden als de ‘nieuwe generatie operasterren’.

Plácido Domingo is de drijvende kracht achter Operalia.
Plácido Domingo is de drijvende kracht achter Operalia.

In 1993 startte Plácido Domingo met zijn wereldwijde initiatief om jong talent een podium te bieden en de kans te geven een carrière te starten in opera en klassiek-vocale muziek. Dat lukte de laatste jaren zangers die nu tot de wereldtop behoren, zoals Joseph Calleja, Giuseppe Filianoti, Rolando Villazón, Joyce DiDonato en Lisette Oropesa. De wedstrijd reist door de wereld en was vorig jaar te gast in de Arena van Verona.

Na een selectieronde, waarin de jury de jaarlijkse stroom van rond de duizend audio-opnamen heeft beluisterd, worden veertig deelnemers toegelaten tot de eindronde. Deelname staat open voor zangers van alle stemtypen, met een leeftijd tussen de 18 en 32 jaar. Ze dienen vier aria’s voor te bereiden voor de voorrondes en de finale.

Dit jaar is het Dorothy Chandler Pavilion in Los Angeles, ook bekend van enkele Oscar-gala’s, het toneel van de strijd die uiteindelijk vijf finalisten moet opleveren. De veertig kandidaten zijn afkomstig uit zeventien landen. Er is geen Nederlandse deelnemer dit jaar.

In de jury zitten intendanten van operahuizen in Europa, zoals Thierry Fouquet van de Opéra National de Bordeaux en Peter Katona, hoofd casting van het Royal Opera House in Londen. Ook Jonathan Friend, hoofd artistieke zaken van de Metropolitan Opera in New York, en Anthony Freud, algemeen directeur van de Lyric Opera of Chicago, maken deel uit van de veertienkoppige jury.

De juryleden kennen tien prijzen toe aan de vijf finalisten, met een waarde van in totaal 175.000 dollar. Ook het publiek stemt mee en bepaalt twee winnaars, die elk een horloge van de sponsor Rolex ontvangen. Voor een uitvoering van zarzuela-repertoire, de Spaanse operettevorm, zijn speciale prijzen beschikbaar. Domingo noemde de prijs de Pepita Embil Domingo Prize of Zarzuela naar zijn ouders, beide bekende zarzuela-sterren in Spanje.

Domingo bemoeit zich actief met de wedstrijd, maar stemt zelf niet mee. Hij biedt wel ondersteuning aan de deelnemers, ook nadat ze gewonnen hebben. Zo bracht de tenor vorig jaar Angel Blue mee op een tournee die ook de Amsterdamse Ziggo Dome aandeed. De sopraan won Operalia in 2009 in Boedapest.

De finaleavond op zaterdag 30 augustus wordt begeleid door het LA Opera Orchestra, dat wordt geleid door Plácido Domingo zelf. De finale wordt gestreamed door Medici.tv. Wie in Europa live wil meekijken, moet zijn smart-tv of computer om 4 uur ’s nachts aanzetten.

Vorig artikel

Opera in de media: week 35

Volgend artikel

Candide: ode aan het talent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.