BinnenkortNieuws

DNO brengt driemaal Sasha Waltz’ Orfeo

Parallel aan de productie van Gurre-Lieder verwelkomt De Nationale Opera op 3, 5 en 6 september het gezelschap Sasha Waltz & Guests voor een enscenering van Claudio Monteverdi’s Orfeo. Het Freiburger BarockConsort onder leiding van Pablo Heras-Casado zorgt voor de muziek.

Promotiebeeld van Orfeo (foto: Petrvsky & Ramone).
Promotiebeeld van Orfeo (foto: Petrvsky & Ramone).

Sasha Waltz is een zeer gerenommeerde choreografe, die veel crossovers tussen opera en ballet maakt. Met haar gezelschap Sasha Waltz & Guests werd ze vorig jaar uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van de Europese Unie. In een coproductie met theaters in Luxemburg, Bergen en Lille brengt Waltz nu haar kijk op de opera die doorgaans wordt aangewezen als begin van de operageschiedenis: Orfeo van Claudio Monteverdi.

Het is voor het eerst dat Waltz met haar gezelschap te gast is bij De Nationale Opera (DNO). Volgens DNO is Orfeo een perfect stuk voor haar choreografische aanpak, “vanwege de afwisseling tussen gezongen en instrumentale delen, waarin dans op een natuurlijke wijze past”.

De muziek die Monteverdi componeerde bij het Griekse verhaal over de zanger Orfeo die zijn geliefde Euridice uit het dodenrijk probeert te halen, wordt uitgevoerd door het Freiburger BarockConsort, geleid door Pablo Heras-Casado. De Spaanse dirigent maakt daarmee zijn DNO-debuut.

De rol van Orfeo wordt vertolkt door Georg Nigl, die eerder de titelrol in Dionysos en Mr. Astley in De speler zong bij DNO. Charlotte Hellekant, eerder Anna in Les Troyens en Cornelia in Giulio Cesare, zingt La Messagiera en La Speranza.

Anna Lucia Richter is La Musica en Euridice en Luciana Mancini vertolkt Proserpina. Konstantin Wolff is Plutone en Julián Millán Apollo, Eco en Pastore 4. Douglas Williams zingt Caronte en verder zijn er kleine rollen voor Kasper Kröner, Kevin Skelton en Hans Wijers.

Orfeo wordt op 3, 5 en 6 uitgevoerd in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Meer betaalmogelijkheden Libretto

Volgend artikel

Willis-Sørensen en Chang winnen Operalia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.