Binnenkort

Opera in de media: week 44

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (25 – 31 oktober 2014) onder meer aandacht voor een live webcast van Die Entführung aus dem Serail vanuit de Opéra Garnier en de nieuwe opera van Philip Glass.

Video

Valery Gergiev (foto: Alexander Shapunov).
Valery Gergiev (foto: Alexander Shapunov).

Khovanchtchina in het Mariinsky
Binnenkort te zien in Antwerpen, bij de Opera Vlaanderen, is Modest Moessorgski’s opera Khovanchtchina. Mezzo brengt een opname die twee jaar geleden werd gemaakt in het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg. Valery Gergiev leidde toen het orkest en een cast van zangers als Sergei Aleksashkin als Prins Ivan Khovansky, Vladimir Galuzin als Prince Andrei Khovansky en Olga Borodina als Marfa.
Mezzo: zaterdag 25 oktober om 20.30 u.

Don Giovanni in Parijs
Markus Werba, afgelopen seizoen in Nederland te horen in de Matthäus-Passion, stond anderhalf jaar geleden in een veel wereldlijker rol in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, als Don Giovanni in de opera van Mozart. Het ensemble Le Cercle de l’Harmonie stond onder leding van Jérémie Rhorer en naast Werba stonden Miah Persson als Donna Elvira, Sophie Marin-Degor als Donna Anna en Robert Gleadow als Leporello. Stéphane Braunschweig deed de regie.
Mezzo: vrijdag 31 oktober om 17.00 u.

Anna Prohaska (foto: Monika Rittershaus).
Anna Prohaska (foto: Monika Rittershaus).

Harem in Parijs
Een live-uitzending vanuit de Opéra Garnier in Parijs is niet vaak te zien. Maar deze week biedt Culturebox een rechtstreekse kijk in het theater bij de uitvoering van Die Entführung aus dem Serail van Mozart. Philippe Jordan dirigeert het orkest en Zabou Breitman doet de regie voor de productie met Jürgen Maurer als Selim, Erin Morley als Konstanze en Anna Prohaska als Blonde in de hoofdrollen.
Website Culturebox: maandag 27 oktober om 19.30 u.

Audio

Ariadne in Wenen
De wekelijkse opera-avond op Radio 4 is deze week gewijd aan Richard Strauss. Zijn opera Ariadne auf Naxos werd een week voor de uitzending opgenomen in de Wiener Staatsoper. Het koor en orkest van de Staatsoper worden gedirigeerd door Christian Thielemann. Als solisten hoort u onder anderen Soile Isokoski, Johan Botha en Sophie Koch. Sven-Eric Becvhtolf regisseerde de voorstelling.
Radio 4: zaterdag 25 oktober om 20.00 u.

Nieuw werk van Glass
De nieuwe opera van Philip Glass, The Trial, is gebaseerd op de novelle Der Prozess van Kafka uit 1925. Glass creëerde zijn nieuwe werk speciaal voor het Music Theatre Wales en werkte ervoor samen met schrijver Christopher Hampton. Dirigent Michael Rafferty leidt de uitvoering die de BBC-radio uitzendt. In de hoofdrollen hoort u Amanda Forbes als Fraulein Burstner/Leni Frau, Rowan Hellier als Grubach/Wasvrouw en Johnny Herford als Josef K.
BBC Radio 3: zaterdag 25 oktober om 22.45 u.

Countertenor Owen Willetts.
Countertenor Owen Willetts.

Poppea in Leeds
Het duet ‘Pur ti miro’ scoort vaak hoog in de favorietenlijstjes van muziekliefhebbers. Het komt uit de opera L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi. Het wordt in de productie die de BBC laat horen gezongen door mezzosopraan Sandra Piques Eddy als Poppea en countertenor James Laing als Nerone. Andere castleden zijn onder anderen Catherine Hopper als Ottavia en James Creswell als Seneca. Als één van de Famigliari werkt Owen Willetts mee. Hij was afgelopen seizoen te zien bij de Nederlandse Reisopera in The Fairy Queen.

De voorstelling werd opgenomen in het huistheater van Opera North, het Grand Theatre in het Britse Leeds. Laurence Cummings leidde er het orkest, Tim Albery deed de regie.
BBC Radio 3: maandag 27 oktober om 20.30 u.

Weektip

Castor et Pollux uit Parijs
Rameau wordt uitgebreid geëerd in Frankrijk en dat leverde de afgelopen weken twee versies van zijn opera Castor et Pollux op in de Franse operatheaters. De Parijse, speciaal gemaakt voor het Théâtre des Champs-Elysées, werd muzikaal geleid door Hervé Niquet met zijn Concert Spirituel. De solisten waren onder anderen John Tessier, Edwin Crossley-Mercer en Reinoud Van Mechelen.
De opname is terug te zien op Culturebox.

Vorig artikel

Donij van Doorn zingt opera voor iedereen

Volgend artikel

Actie: Maak kennis met de nieuwe Callas-box!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

8Reacties

 1. chris Horsmeier
  24 oktober 2014 at 16:17

  Weet U wat ik nu heel erg vindt dat er nog steeds geen aandacht is besteed aan het overlijden van Cristina Deutekom.
  Er zou een herdenking komen voor haar fans tot heden NIETS.
  weinig op de radio en al helemaal NIETS op T.V.
  SCHANDE vind ik wel !!!!!!!!

 2. Pieter K. de Haan
  24 oktober 2014 at 19:45
 3. Leen Roetman
  26 oktober 2014 at 09:47
 4. chris Horsmeier
  26 oktober 2014 at 13:20

  Ja goedemiddag mijnheer de Haan.
  Sorry dat ik even zo niet netjes schreef, maar wist van de herhaling van het feest programma in Carre, ben daar zelf bij geweest.
  Maar niets gelezen over radio met Ernst Daniel Smid, nu had ik toch daar niet naar geluisterd ben om netjes te zeggen geen fan van hem .Maar daar gaat het niet om . Wat mik wel heel erg vind is dat HIJ wel op de begrafenis mocht komen , maar haar grote vriendin Jennie Veeninga niet onbegrijpelijk.
  Ik heb ook gehoord dat er een programma is geweest met OPera-Pietje en dat daar maar 50 mensen op af zijn gekomen.ook zo eentje
  Opera Pietje dan geniet je, nu ik niet.
  Maar goed ik ben voor 2 maanden weg geweest, dacht ik heb wat gemist maar Nee. Want er zou een fan dag komen om te herdenken.
  Dat bedoel ik dus eigenlijk.
  En ja ook op cd of dvd gebeuren niets voor zover ik weet.
  Of heb ik daar ook iets in gemist?
  Wat ik ook vragen wil is:::
  Weet U of het label GQALA nog bestaat? Zie er niets meer van.
  Zo weer alles goed gemaakt? bedoelde het niet kwaad hoor.
  Vriendelijke groet chris.
  .

 5. Pieter K. de Haan
  26 oktober 2014 at 16:40

  Geachte heer Horsmeier,

  Mijn reactie was enkel en alleen bedoeld om (u) er op te attenderen, dat er via radio en TV wel degelijk aandacht aan het overlijden van Cristina Deutekom is geschonken. Wat Ernst Daniël Smid betreft is mijn grootste bezwaar tegen het door hem gepresenteerde operaprogramma, dat hij je, waar hij zegt je door een opera te leiden, met zijn verhaal niet van fragment tot fragment voert m.a.w. dat tekst en fragmenten niet op elkaar aansluiten. Zijn eerste live-programma vond ik van een tenenkrommend popie-jopie-gehalte, gelardeerd met dubieuze opmerkingen. Vanavond kunnen we daar weer van “genieten”. Over Opera Pietje kan ik niet meepraten. De “platen”maatschappijen weten veelal snel in te spelen op het overlijden van dirigenten (Claudio Abbado, Lorin Maazel), maar m.b.t. bv. zangers is dat merkwaardigerwijze veel minder het geval. Of het label GALA nog bestaat weet ik niet.

 6. 12 juli 2015 at 19:53

  Ik heb geprobeerd een opname van Ernst Daniel Smit in één of meerdere opera’s op te zoeken.
  Is me nog niet gelukt.
  Wellicht heeft iemand een opname
  Dank alvast,
  Frans Borgers

 7. Maarten-Jan Dongelmans
  12 juli 2015 at 22:29

  @Frans Borgers: misschien is het een optie deze vraag te stellen via http://www.ernstdanielsmid.nl.
  Smids cd Puro (zo’n vijftien jaar geleden verschenen) heb ik indertijd als recensie-exemplaar ontvangen. Mocht die niet meer leverbaar zijn dan kan ik er eventueel wel een kopie van branden.

 8. JBB
  11 januari 2019 at 19:17

  E.D. Smid op zondagse Radio 4 is klaar! Meneer Ademteug kreeg al 8 maanden AOW.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernst_Daniël_Smid#Overige noemt Nederlands(talig)e operarol!
  n.a.v. Horsmeier (2014 x26)

  ‘Stientje Deutekom-Engel (Amsterdam, 28 augustus 1931 – aldaar, 7 augustus 2014) was een Nederlands operazangeres.’ Werd bijna 83 jaar, beste Chris.