BinnenkortNieuws

Metropolitan brengt veristische double bill

De Metropolitan Opera zendt op zaterdag 25 april in bioscopen over heel de wereld dé double bill uit het verismorepertoire uit: Cavalleria rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo. De beide korte werken worden gedirigeerd door Fabio Luisi. De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek zingt de rol van Santuzza.

Marcel Álvarez in Pagliacci (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).
Marcel Álvarez in Pagliacci (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).

Cavalleria rusticana (1890) en Pagliacci (1892) danken hun beroemdheid hoofdzakelijk aan elkaar. De operaatjes zijn te kort om een avond te vullen en dus worden ze al decennialang samen op een affiche gezet. Op die wijze zijn ze niet meer weg te denken uit het ijzeren repertoire.

Cavalleria rusticana speelt zich af in een dorpje in Sicilië en gaat over het dorpsmeisje Santuzza en haar ontrouwe geliefde Turiddu, die een oogje heeft op Lola, de vrouw van voerman Alfio. Pagliacci speelt zich eveneens in een Italiaans dorpje af en gaat over een rondtrekkende groep komedianten. Centraal staan Canio, het hoofd van de groep, en zijn vrouw Nedda, die een affaire heeft met de jonge boer Silvio.

Bij de Metropolitan Opera regisseert David McVicar de eerste nieuwe productie van de beide werken sinds 45 jaar. Hoofddirigent Fabio Luisi staat in de twee opera’s voor het Met-orkest.

De Argentijnse tenor Marcel Álvarez neemt een zware klus op zich door zowel Turiddu in Cavalleria rusticana als Canio in Pagliacci te vertolken. In Mascagni’s werk staat hij tegenover Eva-Maria Westbroek als Santuzza, in Leoncavallo’s werk tegenover Patricia Racette als Nedda. Ook bariton George Gagnidze treedt in beide opera’s op. Hij zingt Alfio en Tonio.

Cavalleria rusticana/Pagliacci wordt in honderden bioscopen overal ter wereld vertoond. In Nederland vertonen onder meer CineMec in Ede, Theater de Speeldoos in Baarn en diverse vestigingen van Pathé de voorstelling.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

DNA 2015: Dido and Aeneas in première

Volgend artikel

Diva’s stralen in milde Vivaldi

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. Steven SURDEL
  21 april 2015 at 09:22

  Ter inleiding zéér aan te bevelen: de prachtige VAI-DVD met Giulietta Simionato als Santuzza, waar ik in 2010 al eens naar verwees. Voorbeelden van de aria ‘Voi lo sapete’op YouTube. Geen overacteren, geen onnodige handgebaren of wilde oogbewegingen, gewoon alles laten spreken uit je gezicht en je lichaamshouding – DE ingrediënten, kortom, van het natuurtalent. Je kunt het niet aanleren, dat heb je of niet. Prachtig om te zien, na al die jaren.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  21 april 2015 at 11:24

  Kleine correctie: zaterdag zingt Zeljko Lucic de rol van Alfio.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  21 april 2015 at 12:09

  Die correctie haalde ik via de info van The Met op de zoekvraag ‘cast Cavalleria The Met’, maar het persbericht van The Met van afgelopen vrijdag meldt George Gagnidze. Het lijkt er dus op dat Gagnidze Alfio zingt maar het is wel vreemd dat The Met dan geen verandering in de cast rondstuurt zoals in eerdere gevallen wel gebeurde.

 4. Hein van Eekert
  22 april 2015 at 15:04

  Zeljko Lucic was al vanaf het begin uit de cast. Er is een maand geleden (of al langer) een persbericht over uitgegaan. Gagnidze heeft de hele reeks tot dusver gedaan.

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  22 april 2015 at 21:44

  Oké, dank voor de verduidelijking. Ik verander het meteen in de synopsis.