Binnenkort

Opera in de media: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (18 – 24 juli 2015) onder meer aandacht voor La bohème in de openlucht van Hannover en de Operalia-finale in Londen.

Video

Mezzo, bas en bariton bij Pappano
Dirigent Antonio Pappano is aangeland bij de mezzosopraan in de serie programma’s over de zangstemmen in de opera die hij voor de BBC maakt. Er zijn zaterdag fragmenten te zien van bekende mezzosopranen en Pappano praat met zangeressen over hun ‘fach’. Een dag later behandelt Pappano in een volgende aflevering twee stemmen: de bas en de bariton. Die tweede uitzending, op zondag, begint om 21.00 uur.
BBC 4: zaterdag 18 juli om 20.00 u.

MIchael Fabiano (foto: Arielle Doneson).
MIchael Fabiano (foto: Arielle Doneson).

La bohème Open Air
De NDR presenteert zaterdagavond een openluchtuitvoering van La bohème van Puccini in Hannover. De repetities begonnen vorige week in de stromende regen, maar de uitvoering belooft onder een droge hemel te verlopen.

Op de website van de NDR is uitgebreide aandacht voor alle aspecten van de productie. Het wordt zeer emotioneel, belooft de Duitse tv-zender. Hoofdrolspeelster Carmen Giannattasio schijnt bij het praten over de rol van Mimì al in tranen uit te barsten en tenor Michael Fabiano bericht via social media druk over de voorstelling.

De NDR Radiophilharmonie staat onder leiding van dirigente Keri Lynn Wilson. Naast Giannattasio als Mimì en Fabiano als Rodolfo zingt Angel Joy Blue de rol van Musette, is Yngve Soeberg Schaunard en is Mariusz Kwiecien te zien in de rol van Marcello. Er is ook Nederlands aandeel: bas Martin-Jan Nijhof, al sinds jaren verbonden aan de opera in Magdeburg, zingt de rol van Colline.
NDR: zaterdag 18 juli om 22.15 u.

Operalia-finale uit Londen
De Noorse Lise Davidsen verliet onlangs de finale van het Belvedere Operaconcours in Amsterdam met zowel de tweede prijs van de jury als de publieksprijs en de prijs van de internationale mediajury. Nog geen twee weken later haalt de sopraan de finale van het Operalia-concours van Plácido Domingo, dat voor deze editie is neergestreken in het Royal Opera House in Londen.

Ook de Zuid-Afrikaanse sopraan Noluvuyiso Mpofu was deelneemster aan het Belvedere-concours en heeft de Operalia-finale in Londen gehaald. De twee nemen het zondagavond op tegen negen andere finalisten. Het orkest staat onder leiding van de grote man achter het concours, Plácido Domingo.
Medici.tv: zondag 19 juli om 19.00 u.

Danielle de Niese (foto: Decca / Chris Dunlop).
Danielle de Niese (foto: Decca / Chris Dunlop).

Beethoven in de Proms
In Londen staan de jaarlijks BBC Proms op het punt van beginnen. Eén van de eerste uitvoeringen deze zomer in de Royal Albert Hall is de negende van Beethoven door het City of Birmingham Symphony Orchestra. Voor het orkest staat dirigent Andris Nelsons. Bij de solisten zijn onder anderen Lucy Crowe en Gerhild Romberger te horen.

Het Proms-programma staat dit jaar niet bol van de vocale elementen, maar de organisatie maakt veel goed door het uitnodigen van sopraan Danielle de Niese en tenor Jonas Kaufmann voor het feestelijke slot van de serie, ‘The last night of the Proms’. Maar dat is pas op 12 september.

De uitvoering van Beethovens negende is live te horen via NPO Radio 4 in het Zomeravondconcert. Wie er beeld bij wil, moet tot 22.00 uur wachten. BBC 4 zendt het concert dan met enige vertraging uit.
BBC 4: zondag 19 juli om 22.00 u.

Goernes Winterreise
De documentaire Winterreise – Ein Trio für Schubert is meer dan een ‘making of’ van het programma dat bariton Matthias Goerne en William Kentridge maakten op de cyclus van Schubert. Dat belooft tv-zender Arte, die de documentaire uitzendt. De voorstelling Winterreise, met Markus Hinterhäuser op piano, was eerder al in Nederland te zien.
Arte: zondag 19 juli om 23.45 u.

Thomas Quasthoff (foto: Harald Hoffmann / DG).
Thomas Quasthoff (foto: Harald Hoffmann / DG).

Quasthoff in Verbier
Tijdens het festival dat in het Zwitserse plaatsje Verbier wordt gehouden, treden grote namen uit de klassieke muziekwereld op, gadegeslagen door een publiek van muziekliefhebbers en vooraanstaande muziekjournalisten. Brava besteedt aandacht aan het festival met opnamen die tijdens eerdere edities gemaakt zijn. Op dinsdag is de dagelijkse Verbier-bijdrage een recital uit 2007 van bas-bariton Thomas Quasthoff. Hij voerde samen met pianiste Hélène Grimaud werken uit als Schumanns Dichterliebe en Lieder und Gesänge van Brahms. De zanger is ook dit jaar in Verbier, maar dan in de rol van dirigent. Hij leidt een uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach op 24 juli.
Brava: dinsdag 21 juli om 12:01 u.

Audio

Schreker in de Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee van september 2004 werd een concertante uitvoering gegeven van de opera Der ferne Klang van Schreker. U hoort in de heruitzending van dat concert het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Julien Salemkour en solisten als Anne Schwanewilms, Kevin Short en Lani Poulson.
NPO Radio 4: zaterdag 18 juli om 14.00 u.

Weektip

Verbier.
Verbier.

Verbier op Medici.tv
Vrijdag 19 juli is de openingsavond van het Verbier Festival. Het optreden van Joyce DiDonato is meteen één van de muzikale hoogtepunten tot 2 augustus. Mark Padmore is te horen in Verbier, net als Pretty Yende. Het muziekfeest in de bergen eindigt met een uitvoering van Hertog Blauwbaards burcht van Bartók door het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Charles Dutoit, met mezzopraan Ildikó Komlósi en bariton Matthias Goerne. Actrice Marthe Keller is de verteller.
Een groot deel van de uitvoeringen is via de website van Medici.tv live mee te beleven.
Medici.tv: vanaf vrijdag 17 juli dagelijks tot 2 augutsus.

Vorig artikel

Cd-zomer: De stormen van Staskiewicz

Volgend artikel

Christof Loy regisseert intieme Jenůfa

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    20 juli 2015 at 12:32

    Presto Classical meldt het overlijden van Alan Curtis (1934-2015), sinds de jaren zeventig een van de kampioenen van de Oude Muziek. Onder zijn recentere opnamen uit 2011 en 2012 koester ik de opera Ezio van Gluck (Praagse versie uit 1750) en het recital Drama Queens met Joyce DiDonato. Thank you maestro!