Binnenkort

L’ Adorazione dei Magi komt terug

De voorstelling die Stichting Ipermestra eerder maakte rond het verhaal van de drie koningen, komt rond de kerst terug in enkele theaters. L’Adorazione dei Magi is gebaseerd op de zeventiende-eeuwse cantate L’Adoratione de’ Magi van Christoforo Caresana en wordt aangevuld met historische teksten en oude kerstmuziek.

Scène uit L'Adorazione dei Magi (© Stichting Ipermestra).
Scène uit L’Adorazione dei Magi (© Stichting Ipermestra).

Regisseur Wim Trompert en muzikaal leider Mike Fentross creëerden in 2012 hun productie L’Adorazione dei Magi. Ze vonden inspiratie in het verhaal van de drie wijzen uit het oosten, zoals dat in de Bijbel verteld wordt.

De makers zeggen: “De drie wijzen zijn op pad gegaan. Ze zagen een lichtpunt aan de hemel en interpreteerden dat als een belofte; een vaag voorgevoel dat ergens in de wereld iets van het allergrootste belang op hen wacht. Het is als de onberedeneerbare kracht die wij voelen om een bijna onuitvoerbare droom na te jagen; het onbewuste besef dat we iets bijzonders met ons leven moeten doen; dat onze bestemming elders ligt.”

Per toeval ontdekte Wim Trompert, die naam maakte met onder meer zijn regie van Rheingold op de Rijn, een cd met een opname van L’Adoratione de’ Magi van de zeventiende-eeuwse componist Christoforo Caresana. In dit verhaal staat de duivel centraal, die brullend op de vlucht slaat omdat het kind is geboren en de koningen naderen. “Ik wist: hier wil ik iets mee, hier moet ik iets mee.”

“De drie koningen – voor mij symbool voor het volgen van je roeping, het waarmaken van je dromen – presenteerden zich op hún beurt als een roeping. Ik ben me gaan verdiepen in wat er rond de koningen is geschreven en gecomponeerd.”

De cantate, die in twee delen in de productie is opgenomen, wordt aangevuld met The Journey of the Magi, een werk van Benjamin Britten op een gedicht van T.S. Eliot (1927). Het gaat over één van de – inmiddels stokoude – koningen. De zware reis naar Bethlehem en het aanschouwen van het kind beheerst nog dagelijks zijn leven. Daarnaast klinken er oude (barok)kerstliederen in de voorstelling.

In L’Adorazione dei Magi zijn bekende zangers te horen als bariton Pierre Mak, tenor Jeroen de Vaal, sopraan Tamar Niamut en countertenor Kaspar kröner. Ze worden begeleid door het ensemble La Sfera Armoniosa met Mike Fentross, Paulina van Laarhoven en Haru Kitamika.

De voorstelling is rond de kerst te zien in Heiloo (24 december), Utrecht (26 en 28 december, twee uitvoeringen per dag) en Den Bosch (2 januari 2016).

Hieronder de trailer van L’Adorazione dei Magi:

Zie voor meer informatie over de voorstelling de website van Ipermestra. Zie voor kaarten de website van Oude Muziek.

Vorig artikel

Talenten zingen Les Mamelles de Tirésias

Volgend artikel

Marcel Beekman zingt Dichterliebe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.