Binnenkort

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (19 – 25 maart 2016) onder meer aandacht voor een oratorium van Schumann en vele varianten op de passiemuziek van Bach.

Video

Bach bij Witteman
Het tv-programma Podium Witteman is helemaal gewijd aan de muziek van Bach. Aan de aflevering van zondag werkt onder meer Capella Amsterdam met Daniel Reuss mee. Het koor zingt werk van Bach begeleid door het Orkest van de Achttiende Eeuw.
NPO 2: zondag 20 maart om 18.10 u.

Maximilian Schmitt. (© Christian Kargl)
Maximilian Schmitt. (© Christian Kargl)

Johannes op Arte
De Johannes Passion van Bach is op Arte te zien in een uitvoering door Concerto Köln en het koor van de Bayerische Rundfunk onder leiding van Peter Dijkstra. Solisten zijn onder anderen Maximilian Schmitt (Evangelist), Tareq Nazmi (Christus) en Andreas Burkhart (Petrus).
Arte TV: zondag 20 maart om 23.10 u.

Macbeth in Lyon
De opera Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakovitsj werd onlangs op de planken gebracht door de Opéra de Lyon. Onder regie van Dmitri Tcherniakov en de muzikale leiding door Kazushi Ono speelden koor en orkest van de Opéra de Lyon. Solisten waren onder anderen Ausrine Stundyte, Peter Hoare en John Daszak.
Culturebox: on demand.

Maarten Koningsberger. (© Paul Koeleman)
Maarten Koningsberger. (© Paul Koeleman)

Bach bij Brava
De klassiekemuziekzender Brava heeft komende week veel aandacht voor de passies van Bach, met op donderdag een uitvoering met bekende Nederlandse solisten als Judith van Wanroij, Helena Rasker en Maarten Koningsberger. Het Nederlands Symfonie Orkest stond bij deze opname uit 2014 onder leiding van Jan Willem de Vriend
Brava: donderdag 24 maart om 18.30 u.

Audio

Chovansjtsjina in Amsterdam
NTR Opera Live zendt de opera Chovansjtsjina van Modest Moessorgski uit. De opname van de nieuwe productie van De Nationale Opera werd gemaakt op 16 maart jongstleden. De voorstelling werd geleid door dirigent Ingo Metzmacher. Solisten waren onder anderen Dmitry Ivaschenko (Vorst Ivan Chovanski), Maxim Aksenov (Vorst Andrej Chovanski) en Kurt Streit (Vorst Vasili Golitsin). Anita Rachvelishvili zong de rol van Marfa. Het Koor van de Nationale Opera kreeg veel waardering voor het onder leiding van Ching-Lien Wu verrichte vocale werk.
NPO Radio 4: zaterdag 20 maart om 19.00 u.

Onbekende Schumann
In het AVROTROS Vrijdagconcert is een oratorium van Robert Schumann te horen, het uit 1843 daterende Das Paradies und die Peri. In TivoliVredenburg voeren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor het werk uit onder leiding van Markus Stenz, met koordirigent Michael Gläser. De solisten zijn onder anderen Bernarda Bobro, Lauryna Bendžiūnaitė en David Portillo.
NPO Radio 4: vrijdag 25 maart om 20.00 u.

Weektip

J.S. Bach.
J.S. Bach.

Bach bijvoorbeeld
Het is de periode waarin de passiemuziek van Bach overal tot klinken wordt gebracht. Het lijkt dit jaar weer een echt Matthäus-jaar te worden, met minder aandacht voor de andere passiewerken, zoals de Johannes Passion. Op Radio 4 staat alles komende week in het teken van de Matthäus-Passion, met een verkiezing van de favoriete passage door de luisteraars en persoonlijk commentaar op het werk van Bach door NPO Radio 4-presentatoren, luisteraars, liefhebbers en kenners. NPO Radio 4 geeft concerttips, op Place de l’Opera kon u al lezen waar u moet zijn om bekende operazangers in de Matthäus te horen.

Radio 4 zendt twee complete Matthäus-Passionen uit:

Dirigent Ivor Bolton dirigeert in Amsterdam het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor, met solisten als James Gilchrist (evangelist) en Christopher Maltman (Christus), naast onder anderen Carolyn Sampson, Lawrence Zazzo en Thomas Oliemans.
NPO Radio 4: zondag 20 maart om 12.00 u.

Op woensdag 23 maart is de veelbesproken uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw op Radio 4 te horen. In TivoliVredenburg speelt Holland Baroque, en zingt het Nederlands Kamerkoor, met solisten als Céline Scheen, Delphine Galou en Andreas Wolf.
NPO Radio 4: woensdag 23 maart om 19.00 u.

Dit is, uit de jaren zestig van de vorige eeuw, een klassiek geworden ode aan het werk van Johann Sebastian Bach in het populaire genre.

Vorig artikel

Guy Coolen: “We zetten hoop vooraan”

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Renée Fleming!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.