Binnenkort

Opera in de media: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (7 – 13 mei 2016) onder meer aandacht voor Britten, Puccini en Claron McFadden.

Video

Britten on the beach
De opera Peter Grimes, gebaseerd op George Crabbes gedicht ‘The Borough’ uit 1810, werd in juni 2013 in de buitenlucht opgenomen. Onder de titel Peter Grimes on Aldeburgh Beach zongen solisten als Alan Oke, Giselle Allen en David Kempster het werk van Benjamin Britten, samen met het Britten-Pears Orchestra en de koren van Opera North en Guildhall onder leiding van Steuart Bedford.
Brava: zaterdag 7 mei om 14.00 u.

Maria Guleghina. (© Petra Stadler)
Maria Guleghina. (© Petra Stadler)

Ping, Pang en Pong in Verona
Franco Zeffirelli’s klassieke regie van de opera Turandot van Puccini was kortgeleden nog live vanuit de Metropolitan Opera in New York te zien. In 2010 werd dezelfde enscenering in de Arena van Verona gebracht, met in de hoofdrollen sopraan Maria Guleghina, tenor Salvatore Licitra en de sopraan Tamar Iveri. De muzikale leiding was in handen van Giuliano Carella.
Arte: zondag 8 mei om 00.10 u.

Audio

Parsifal in Zweden
Het Radio 4-programma Opera Live begint extra vroeg vanwege de lengte van Parsifal, de opera van Wagner. De opname van de uitvoering in de Zweedse Koninklijke Opera werd gemaakt op 27 februari 2016. In de titelrol zingt tenor Michael Weinius, Peter Mattei is Amfortas en Thorsten Grümbel zingt Gurnemanz. De vrouwelijke hoofdrol, Kundry, wordt gezongen door Katarina Dalayman. De Nederlandse dirigent Lawrence Renes staat voor het orkest van het operahuis in Stockholm.
NPO Radio 4: zaterdag 7 mei om 17.30 u.

Scène uit Die Entführung aus dem Serail. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Scène uit Die Entführung aus dem Serail. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Mozart in de Met
Het bioscoopseizoen van de Metropolitan Opera is voorbij, maar de radio gaat nog een week door. Op BBC 3 kunt u luisteren naar Mozarts Die Entführung aus dem Serail vanuit New York; de laatste radio-uitzending van dit seizoen. James Levine dirigeert het orkest, sopraan Albina Shagimuratova zingt de rol van Konstanze en sopraan Kathleen Kim is Blondchen. Bij de mannen zingt tenor Paul Appleby de rol van Belmonte en vertolkt bas Hans-Peter König de partij van Osmin.
BBC Radio 3: zaterdag 7 mei om 19.00 u.

Claron swingt
Jazz in het Zondagochtendconcert wordt gezongen door sopraan Claron McFadden met begeleiding van het trio van Mike del Ferro en het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.
NPO Radio 4: zondag 8 mei om 11.00 u.

Weektip

Der Kaiser in Buenos Aires
De meeste activiteit op het gebied van opera is dit weekend te vinden op The Opera Platform in het kader van de eerste verjaardag van de website en de European Opera Days. Maar er is meer: de nieuwe productie van de opera Der Kaiser von Atlantis, die Viktor Ullmann en Peter Kien in Theresientstadt maakten, reist nog tot vrijdag 13 mei door het land.

Op YouTube staat een versie uit 2005, gemaakt voor het Teatro Colón in Buenos Aires. Dirigent Guillermo Brizzio en regisseur Marcelo Lombardero werkten met zangers als Luciano Garay, Hernán Iturralde en Laura Rizzo.

Vorig artikel

Sally Matthews: happy in Amsterdam

Volgend artikel

Don Giovanni bij DNO: enerverend maar cru

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. kersten
  7 mei 2016 at 20:25

  Voor mij was het zo-even Breaking News te zien dat over vijf minuten Macbeth vanuit het ROH olv Teodor Currentzis (!) wordt uitgezonden op Menzis.

 2. kersten
  7 mei 2016 at 20:26

  Pardon: Mezzo!

 3. kersten
  7 mei 2016 at 20:38

  `Pardon`2: het blijkt Papano te zijn! (Niet míjn `fout`!)

 4. Lieneke Effern
  8 mei 2016 at 09:29

  Had het niet eerder gezien, maar gelukkig was ik net op tijd om gisterenavond een opname te kunnen beluisteren van La Juive van Halévy uit de Opéra de Lyon. De opname was van 1 april jl. De opera is nog terug te luisteren op de site van France Musique. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd.
  http://www.francemusique.fr/emission/samedi-soir-l-opera/2015-2016/la-juive-de-jacques-fromental-halevy-05-07-2016-19-00
  Verdere informatie en terugluisteren (klikken op réécouter boven in de balk)