AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Ezgi, Roger en Cornelius

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 42.

Pique Dame in de regen
Het Opernhaus Zürich toonde afgelopen weekend op een groot scherm de opera Pique Dame. De openluchtvertoning trok ondanks de regen 10.000 mensen. Zouden er ook zo veel in het Amsterdamse Park Frankendael passen als daar op 24 juni Pique Dame te zien is via een live-verbinding met Nationale Opera & Ballet?

Koffietijd
Als je ergens koffie drinkt en er achter je een enorm portret hangt van jezelf, zouden wij dat ook vastleggen.

Barbara kijkt terug
Hoewel ze fraai zong, heeft ze nooit serieus overwogen een operacarrière te beginnen. Barbara Cook had een overtuigende ‘Glitter and Be Gay’, de aria uit Candide, op haar repertoire, maar ze kende haar beperkingen. Ze wilde graag Tosca zingen, maar het was met haar stemtype bij een leven lang Barbarina’s gebleven, zo vreesde ze. De zangeres, die alweer lang geleden een avond Carré vulde, is 88 en haar biografie is net uit.

Please switch off your mobile phone
Bij klassieke concerten gebeurt het soms, en er zijn ook bij operavoorstellingen al mensen die om het kwartier even hun mail checken op de smartphone of even appen dat ze in de zaal zitten. Er is een oplossing. Yondr-oprichter Graham Dugoni zegt: “If you haven’t been to a phone-free show, you just don’t know what you’re missing.”

Vaderdag
Catherine Pisaroni is werkzaam in de operawereld, zij het als webdesigner voor onder anderen Benjamin Bernheim en René Pape. Ze is – u kent het verhaal wellicht – getrouwd met bariton Luca en de dochter van een andere bariton, Thomas Hampson.

https://twitter.com/catecool/status/744592279223021568

Vette bak
Deze zomer brengt Holland Opera een enscenering van Don Giovanni in Utrecht. De promobeelden waren veelbelovend, met Don Giovanni Martijn Cornet in een indrukwekkende Corvette.

Don Giovanni - Holland Opera - Martijn Cornet - Werkspoorkathedraal

Maar de Don is alweer overtroefd door de concurrentie uit Berlijn, ook met Mozart. De Deutsche Oper kocht een veel grotere bak voor Die Entführung aus dem Serail.

Opera in de caravan
Vorige week vertelde bariton Quirijn de Lang op Place de l’Opera hoe het eraan toegaat bij de Britse Garsington Opera en hoe de faciliteiten voor de productie zijn geregeld. “Er zijn kleedkamers in één van de gebouwen; alleen de kap- en grime-afdeling huist tijdens de zomer in een caravan”, aldus de zanger. Grimeuse Ety vindt haar werkplek de ‘hemel op aarde’.

Mezzosopraan Ezgi Kutlu zingt de rol van Isabella in L’Italiana in Algeri deze zomer op Garsington. Op verzoek van ClassicFM demonstreerde ze de coloraturen van Rossini.

Weer over Wagner
“Wagner was fundamenteel een religieus mens”, stelt filosoof Roger Scruton in zijn nieuwe boek The Ring of Truth. De BBC sprak de schrijver.

https://twitter.com/BBCRadio3/status/743433315307368448

Hier is mijn kaartje
Het blijkt voor zangers toch het beste zich – op bepalende aspecten – aan te passen aan de gangbare regels.

https://twitter.com/TheOperaAwards/status/743434420447772672

Luisteren met je ogen dicht
Het beeld leidt weleens af in een opera. Tenzij de zang zo mooi is…

https://twitter.com/jbartonmezzo/status/743257586078785536

In het Muziekgebouw aan ‘t IJ
De productie Melancholia, die het Holland Festival naar Amsterdam bracht, werd gemengd ontvangen. Achter de schermen waren sopraan Bryony Dwyer en mezzosopraan Sofia Pavone in elk geval opgewekt.

https://twitter.com/bryonydwyer/status/743148602818715649

Golden girls
In november 2017 gaat de opera Girls of the Golden West van John Adams in première in San Francisco. Peter Sellars schreef het libretto van het werk, dat mede wordt geproduceerd door De Nationale Opera en later in Amsterdam te zien zal zijn.

https://twitter.com/Operanow/status/743080828327108608

Cornelius in Stuttgart
Cornelius Meister oogt jonger, maar is 36. Hij wordt vanaf 2018 de nieuwe Generalmusikdirektor in Stuttgart.

https://twitter.com/oper_stuttgart/status/743018519718199296

Vorig artikel

Warner registreert vocale muziek Ginastera

Volgend artikel

Mijnssens Orfeo wint Franse muziekprijs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.