Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (10 – 16 september 2016) onder meer aandacht voor het slot van het BBC Proms-seizoen en voor een documentaire over Margreet Honig.

Video

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)
Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

Einde aan Proms-seizoen
Het BBC Proms-seizoen is weer ten einde. Van de laatste middag, met Proms in the Park, wordt geen verslag gedaan door de BBC, dus u moet het optreden van poplegende Rick Astley missen. Maar een andere artiest in Hyde Park spoedt zich vanuit het park naar de Royal Albert Hall voor de echte Last Night: tenor Juan Diego Flórez. Hij is te gast bij dirigent Sakari Oramo en het BBC Symphony Orchestra. De tenor zingt in elk geval twee van zijn megahits: Donizetti’s ‘Una furtiva lagrima’ en ‘Ah! mes amis’. De Pomp and Circumstance March No. 1 van Elgar, Land of Hope and Glory, Rule, Britannia en tot slot het volkslied besluiten de avond, die achtereenvolgens op BBC 2 en BBC 1 wordt uitgezonden.
BBC 2: zaterdag 10 september vanaf 20.15 u.

De Zen van Margreet Honig
Voor veel zangers uit Nederland en ver daarbuiten is de coaching van Margreet Honig van onschatbare waarde. In Der freie Ton, het boek dat Margreet Honig samen met Gordana Crnkovic schreef, zegt mezzosopraan Elīna Garanča over de zangpedagoge: “From the very first lesson with Margreet for me it was like I’m finally understood.”

De documentaire Zen in Zang – Oft bin ich mir kaum bewusst is een productie van “de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV”. Enkele zangers zijn geselecteerd voor een cursus in Zuid-Frankrijk, waar Honig hen samen met zenleraar Marc Brookhuis helpt om te midden van de rust van de natuur hun eigen stem te vinden.
NPO 2: zondag 11 september om 16.25 u.

Docu over dirigent
Onder de titel Currentzis, der Klassikrebell brengt Arte een documentaire over dirigent Teodor Currentzis. Currentzis, zo zegt de toelichting, bevraagt creatief en provocatief de conventies van de klassieke muziek. De maestro wordt gevolgd bij de cd-opname van Mozarts opera Don Giovanni in het operahuis van het Russische Perm.
Arte: zondag 11 september om 23.05 u.

Orphée in Den Haag
Op primetime maandagavond kunt u op Brava kijken naar de bewerking die OPERA2DAY maakte van La troupe d’Orphée van Charpentier. De voorstelling in de Grote Kerk was “een eerbetoon aan het operaverleden van Den Haag”. De productie werd gebracht door de Dutch Don’t Dance Division, de zangers van Vox Luminis en musici van het eigen barokensemble van OPERA2DAY. In de hoofdrollen zongen onder anderen Reinoud van Mechelen (Orphée) en Sophie Junker (Euridice). Hernán Schvartzman had de muzikale leiding, Serge van Veggel deed de regie.
Brava: maandag 12 september om 20.31 u.

Audio

Marcus Farnsworth. (© Benjamin Ealovega)
Marcus Farnsworth. (© Benjamin Ealovega)

Farnsworth zingt
In het Avondconcert, de dagelijks uitzending met livemuziek die na de zomer weer terug is, zingt bariton Marcus Farnsworth begeleid door pianist Joseph Middleton liederen van Henry Purcell, John Ireland en Gerald Finzi. De opname werd gemaakt op 28 maart 2016 in de Londense Wigmore Hall.
NPO Radio 4: dinsdag 13 september om 20.00 u.

Brits duo
Een optreden in het kader van de BBC Proms werd eerder deze week, op 5 september, opgenomen in de Londense Cadogan Hall. Liederen van Purcell, Mendelssohn en Quilter werden gezongen door sopraan Carolyn Sampson en countertenor Iestyn Davies. Pianist Joseph Middleton verzorgde de pianobegeleiding.
BBC Radio 3: zondag 11 september om 14.00 u.

Padmore met gitaarbegeleiding
Het seizoen van de Londense kamermuziekzaal Wigmore Hall werd afgelopen vrijdag geopend door Sarah Connolly. Haar collega, tenor Mark Padmore, treedt er maandag op. Begeleid door gitarist Morgan Szymanski zingt Padmore werk van Dowland en Alec Roth. Ook brengt hij de wereldpremière van Eden Rock van de Brit Stephen McNeff. Het concert is live te horen op BBC Radio 3.
BBC Radio 3: maandag 12 september om 14.00 u.

Weektip

Johan Botha herdacht
Vanuit de wereld van operazangers en -liefhebbers werd afgelopen donderdag geschokt gereageerd op het overlijden van tenor Johan Botha. In mei 2013 trad Botha op tijdens een feestelijk concert in Bayreuth ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Richard Wagner. Hij zong Siegmund in de eerste akte van Die Walküre, naast Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. Kwangchul Youn was Hunding. Het orkest werd geleid door Christian Thielemann.

Vorig artikel

Negende editie Opera aan de Schie

Volgend artikel

Nieuw seizoen OperaLunches bij Reisopera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Leen Roetman
  9 september 2016 at 14:43

  De Elbphilharmonie in Hamburg opent vanavond. Live mee te maken via http://concert.arte.tv/de/opening-night-thomas-hengelbrock#disqus_thread

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  9 september 2016 at 16:24

  Schitterend gebouw op een prachtige plek. Leen bedankt voor de tip!

 3. Leen Roetman
  9 september 2016 at 18:06

  @Maarten-Jan: Ik bedoel de opening van het seizoen door het ‘NDR Elbphilharmonie Orchester’.
  Het nieuwe gebouw van 789 miljoen gaat officieel op 11.1.2017 open.
  Vanavond een mooi Frans programma met Judith van Wanroij en Philip Jaroussky vanuit de oude Laeiszhalle.

 4. Regina
  10 september 2016 at 20:27

  Het was een prachtig programma in Hamburg, vol afwisseling met een vrolijk einde.