BinnenkortNieuws

Westbroek zingt Puccini’s Manon bij DNO

De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek keert vanaf 10 oktober terug bij De Nationale Opera in Amsterdam. Ze zingt de titelrol in Manon Lescaut van Giacomo Puccini. Andrea Breth regisseert.

Campagnebeeld van Manon Lescaut bij De Nationale Opera. (© Petrovsky & Ramone)
Campagnebeeld van Manon Lescaut bij De Nationale Opera. (© Petrovsky & Ramone)

Manon Lescaut is gebaseerd op de roman L’Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut van Abbé Prévost. De opera vertelt hoe hoofdpersoon Manon verscheurd wordt tussen haar liefde voor een arme student (Des Grieux) en haar verlangen naar een hogere sociale status.

Giacomo Puccini begon met Manon Lescaut, zijn derde opera, een reeks beroemde werken met vrouwelijke titelpersonages. De opera werd zijn grote doorbraak en staat nog altijd frequent op de programma’s van operahuizen.

In Amsterdam regisseert Andrea Breth de opera in retrospectief. Net voordat ze sterft in de verzengende hitte van de woestijn (laatste akte), blikt Manon in hallucinerende toestand terug op de belangrijke momenten in haar leven. De Duitse regisseur Breth ensceneerde eerder De Speler (2013) en Macbeth (2015) bij De Nationale Opera (DNO).

Breths muzikale partner in deze productie is de Britse dirigent Alexander Joel. Hij staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en maakt daarmee zijn debuut bij DNO. Joel dirigeerde Manon Lescaut eerder bij het Staatstheater Braunschweig, waar hij van 2007 tot 2014 muzikaal leider was.

De cast wordt aangevoerd door Eva-Maria Westbroek, de momenteel meest succesvolle sopraan uit eigen land. Westbroek was afgelopen zomer voor het laatst bij DNO te zien, toen als de grote ster in de twee jubileumconcerten van het gezelschap. Andere DNO-producties waarin ze de afgelopen jaren een hoofdrol speelde, waren onder meer Les Troyens, La fanciulla del West en Lady Macbeth van Mtsensk. In Puccini’s opera zingt ze de rol van Manon.

Manons broer wordt vertolkt door Thomas Oliemans, bekend met DNO-producties als Die Zauberflöte en Hänsel und Gretel. De rol van Des Grieux wordt gezongen door de Italiaanse tenor Stefano La Colla, die debuteert in Amsterdam, en de Frans-Canadese bas Alain Coulombe zingt de partij van Geronte di Ravoir.

Manon Lescaut gaat op maandag 10 oktober in première en is tot en met 31 oktober te zien in Nationale Opera & Ballet. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder een clip over de bouw van het decor voor Manon Lescaut:

Vorig artikel

Reuss brengt kleur aan in Missa solemnis

Volgend artikel

Van Aken geeft masterclass in Den Haag

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.