BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 41

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (8 – 14 oktober 2016) onder meer aandacht voor een livestream van Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner en de uitreiking van de ECHO Klassik-prijzen.

Video

Kirill Petrenko. (© Wilfried Hösl)
Kirill Petrenko. (© Wilfried Hösl)

Hans Sachs online
Dit weekend streamt de Bayerische Staatsoper via zijn eigen online platform Die Meistersinger von Nürnberg. Regisseur David Bösch, onlangs in Amsterdam verantwoordelijk voor Le nozze di Figaro, maakte in München een enscenering van de opera van Richard Wagner uit 1868. Kirill Petrenko leidt het koor en orkest van de Staatsoper, in de hoofdrollen zingen Wolfgang Koch en Georg Zeppenfeld. De Nederlandse bas Dennis Wilgenhof zingt de rol van Hans Foltz.
Staatsoper.tv: zaterdag 8 oktober om 16.00 u.

Hindemith in Lyon
Alleen Franse ondertitels, zo waarschuwt The Opera Platform voor de muzikale extra in het aanbod van het online streamingplatform. In de Opéra de Lyon wordt Paul Hindemiths eenakter Sancta Susanna opgevoerd door solisten en het koor van het operahuis. Onder dirigent Bernhard Kontarsky zingen onder anderen Agnes Selma Weiland en Zoé Micha.
The Opera Platform: zaterdag 8 oktober om 20.00 u.

Twaalftoonsopera van Schönberg
Een tweede moderne opera die The Opera Platform dit weekend aanbiedt, komt eveneens uit Lyon. Het is Von heute auf morgen van Arnold Schönberg. Ook hier spelen en zingen koor en orkest van de Opéra de Lyon onder dirigent Bernhard Kontarsky. Enkele van de solisten zijn Magdalena Anna Hofmann, Rui Dos Santos en Wolfgang Newerla.
The Opera Platform: zondag 9 oktober om 20.00 u.

OIga Peretyatko. (© Uwe Arens)
OIga Peretyatko. (© Uwe Arens)

ECHO-uitreiking
Op zondag 9 oktober worden in Berlijn de ECHO Klassik-prijzen uitgereikt. ZDF zendt het gala live uit. Optredens zijn er van onder anderen Anna Netrebko, Philippe Jaroussky en Olga Peretyatko.
ZDF: zondag 9 oktober om 22.00 u.

Audio

Stravinsky in Helsinki
NTR Opera Live brengt een recente opname uit de Nationale Opera van Helsinki. De opera The Rake’s Progress van Stravinsky werd in april opgevoerd door het koor en het orkest van de Finse Nationale Opera onder leiding van Eivind Gullberg Jensen. Enkele van de solisten waren Steve Davislim, Hanna Rantala en Jaakko Kortekangas.
NPO Radio 4: zaterdag 8 oktober om 19.00 u.

Glyndebourne op de radio
Berlioz’ Béatrice et Bénédict werd afgelopen zomer opgevoerd tijdens het Glyndebourne Festival. BBC Radio 3 zendt de opname nu uit. Solisten waren onder anderen Stéphanie d’Oustrac, Paul Appleby en Lionel Lhote. Het London Philharmonic Orchestra werd gedirigeerd door Antonello Manacorda.
BBC Radio 3: zaterdag 8 oktober om 19.30 u.

Fauré en Poulenc op zondagochtend
In het Zondagochtendconcert treden het Groot Omroepkoor en de solisten Benjamin Appl en Virginie Verrez op met werk van Fauré en Poulenc. Dirigent is Ed Spanjaard.
NPO Radio 4: zondag 9 oktober om 11.00 u.

Julius Drake. (© Sim Canetty-Clarke)
Julius Drake. (© Sim Canetty-Clarke)

Meer Fauré en Poulenc
Hun tournee met Frans repertoire, onder de titel La douce France, brengt violiste Liza Ferschtman, pianist Julius Drake en bariton André Morsch naar het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Hun optreden wordt rechtstreeks uitgezonden in het Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 12 oktober om 20.00 u.

Slotconcert
De Hart & Ziel Lijst domineert komende week de programma’s van NPO Radio 4. Op vrijdag is het slotconcert met het Nederlands Blazers Ensemble en sopraan Nora Fischer. Het is live te horen op Radio 4.
NPO Radio 4: vrijdag 14 oktober om 20.00 u.

Weektip

Manon in een andere versie
De eerstvolgende grote première in Amsterdam vindt komende maandag plaats. Dan opent De Nationale Opera een serie uitvoeringen van Manon Lescaut van Puccini, met Eva-Maria Westbroek en Thomas Oliemans. Puccini was niet de enige die putte uit het boek L’Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut van Abbé Prévost. Ook Daniel-François-Esprit Auber gebruikte het verhaal, lang voor Massenet en Puccini het tot opera bewerkten. Een recente productie van zijn versie door de Opéra Royal de Wallonie bracht sopraan Sumi Jo en bariton Wiard Witholt samen op het podium. Paul-Emile Fourny deed de regie, Cyril Englebert stond voor het orkest.

Vorig artikel

Van Aken geeft masterclass in Den Haag

Volgend artikel

The Tempest deel één ten dele geslaagd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.