BinnenkortBuitenland

Gürbaca regisseert Holländer in Vlaanderen

Na haar bekroonde productie van Parsifal uit 2013 brengt regisseur Tatjana Gürbaca vanaf 20 oktober een nieuwe enscenering van Der fliegende Holländer bij Opera Vlaanderen. De titelrol in Wagners werk wordt vertolkt door Iain Paterson.

Campagnebeeld van Der fliegende Holländer. (© Opera Vlaanderen)
Campagnebeeld van Der fliegende Holländer. (© Opera Vlaanderen)

Met Parsifal hielp Tatjana Gürbaca Opera Vlaanderen aan twee prestigieuze prijzen: de productie won in 2014 de International Opera Award voor beste Wagner-jubileumproductie en werd datzelfde uitgeroepen tot productie van het jaar door Opernwelt.

Voor Der fliegende Holländer neemt Gürbaca hetzelfde artistieke team mee terug naar Opera Vlaanderen. De regisseur ziet Wagners werk als een verhaal over “een maatschappij op drift, die enkel jaagt op winst en die het morele kompas kwijt is. Enkel Senta gelooft nog in een hoger ideaal.”

Der fliegende Holländer draait om de Holländer, die gedoemd is om eeuwig op de wereldzeeën te varen. Slechts om de zeven jaar kan hij aan wal gaan. Alleen een vrouw die hem eeuwige trouw zweert, kan hem verlossen van zijn vloek. In Senta, de dochter van Daland, denkt hij zijn redding gevonden te hebben.

De productie staat onder leiding van Cornelius Meister, volgens het Vlaamse gezelschap “één van de belangrijkste Duitse dirigenten van de nieuwe generatie”. De hoofdrol wordt gezongen door de Schotse bas-bariton Iain Paterson, die eerder bij Opera Vlaanderen te gast was als Don Giovanni.

Sopraan Liene Kinča zingt Senta. Vorig seizoen zong ze een andere grote Wagner-rol, Elisabeth in Tannhäuser, bij Opera Vlaanderen. De Tsjechische tenor Ladislav Elgr zingt Erik en de Russische bas Dmitry Ulyanov is Daland.

Der fliegende Holländer gaat op 20 oktober in première in Opera Antwerpen en is vanaf 15 november in Opera Gent te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder de teaser van de voorstelling:

https://vimeo.com/185194787

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Lisette, Anna en Alice

Volgend artikel

Manon Lescaut als Fellini-opera bij DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.