Binnenkort

Opera in de media: week 46

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (12 – 18 november 2016) onder meer aandacht voor Levy Sekgapane, een Händel-première in Amsterdam en Gluck uit Wenen.

Video

Levy Sekgapane.
Levy Sekgapane.

Levy bij Rolando
In het wekelijkse programma Stars von Morgen presenteert tenor Rolando Villazón steeds vier jonge muzikale talenten uit de klassieke wereld. Eén van zijn gasten is deze week Belvedere Concours-winnaar Levy Sekgapane. Hij won in 2015 in Amsterdam met repertoire van Rossini.
Arte: zondag 13 november om 18.30 u.

Waterballet in Venetië
De opera Aquagranda, in een regie door Damiano Michieletto, loopt op dit moment in het theater La Fenice in Venetië. De opdrachtcompositie van Filippo Perocco is gewijd aan de grote overstroming van 1966. Onder dirigent Marco Angius zingen onder anderen Andrea Mastroni en Mirko Guadagnini. De uitvoering is te zien op Culturebox.
Culturebox: maandag 14 november om 19.00 u.

Gergiev dirigeert
Werk van Strauss en Berlioz is te horen in een concert door de Münchner Philharmoniker onder dirigent Valery Gergiev. Vocale solisten zijn onder anderen sopraan Yulia Matochkina, mezzosopraan Yekaterina Shipulina en tenor Sergej Semishkur.
Medici.tv: dinsdag 15 november om 19.00 u.

Audio

Robin Johannsen. (© Uwe Arens)
Robin Johannsen. (© Uwe Arens)

Oude Händel
De NTR ZaterdagMatinee brengt de Nederlandse première van een werk uit 1734. Andrea Marcon leidt de uitvoering van Parnasso in festa van Händel door La Cetra Barockorchester Basel. De solisten zijn onder anderen countertenor David Hansen, sopraan Robin Johannsen en mezzosopraan Silke Gäng.
NPO Radio 4: zaterdag 12 november om 14.00 u.

Gluck uit Wenen
NTR Opera Live brengt in de uitzending van zaterdagavond een Gluck-opera met een jonge zanger: Stanislas de Barbeyrac zingt de rol van Renaud in Armide. In Nederland maakten we kennis met de tenor met zijn rol in Dialogues de Carmélites bij De Nationale Opera, waar hij Le chevalier de la Force zong. De opname van Armide werd gemaakt in de Wiener Staatsoper op 11 oktober jongstleden. In de andere rollen hoort u onder anderen Gaëlle Arquez, Stephanie Houtzeel en Paolo Rumetz. Het Gustav Mahler Chor en Les Musiciens du Louvre worden gedirigeerd door Marc Minkowski. Presentator Hein van Eekert belooft rond de opera ander werk van Gluck door grote zangers.
NPO Radio 4: zaterdag 12 november om 19.00 u.

Tutte of tutti
De Così fan tutte die het Royal Opera House dit najaar op de planken bracht, eindigde met de tekst “così fan tutti”. Hoe dat klinkt, is te horen bij de BBC-radio, die de opera van Mozart – eerder al in de bioscopen te zien – uitzendt. In de radio-opname van kortgeleden hoort u jonge maar ervaren zangers als sopraan Corinne Waters als Fiordiligi, Angela Brower als Dorabella en Daniel Behle en Alessio Arduini als Ferrando en Guglielmo. De muzikale leiding had Semyon Bychkov.
BBC Radio 3: zaterdag 12 november om 19.30 u.

Jonas en Violetta
Het programma van Ernst Daniël Smid biedt deze week een geliefde opera en een populaire zanger. Hoogtepunten uit La traviata worden gedraaid en in een portret is er aandacht voor de in München geboren tenor Jonas Kaufmann.
NPO Radio 4: zondag 13 november om 18.00 u.

Annette Dasch. (© Manfred Baumann)
Annette Dasch. (© Manfred Baumann)

Annette Dasch zingt
In het MAX Avondconcert is op zondag veel zang te horen. Sopraan Sarah-Jane Brandon en tenor Andrew Staples staan op het podium met het Rotterdam Symphony Chorus en het BBC Symphony Orchestra onder Martyn Brabbins, dat een programma brengt met werk van Vaughan Williams, Bruch en Howells. In het tweede deel zingt Annette Dasch, begeleid door Rudolf Jansen, liederen van Robert Schumann en Felix Mendelssohn-Bartholdy.
NPO Radio 4: zondag 13 november om 20.00 u.

Vanessa
In de donderdagmatinee op BBC Radio 3 klinkt een opname van Vanessa van Samuel Barber. Op een libretto van Gian Carlo Menotti schreef Barber de muziek, die wordt gespeeld door het koor en orkest van de Wexford Festival Opera onder leiding van Timothy Myers. In de belangrijkste rollen hoort u Claire Rutter als Vanessa, Carolyn Sproule als Erika en Rosalind Plowright als The old Baroness.
BBC Radio 3: donderdag 17 november om 15.00 u.

Weektip

Joyce geeft les
De masterclasses die Joyce DiDonato onlangs in de New Yorkse Carnegie Hall gaf, zijn online terug te zien op Medici.tv. De mezzosopraan is op 19 november te horen in het Amsterdamse Concertgebouw.
Medici.tv: on demand.

Vorig artikel

Capriccio in Brussel vol stralende muziek

Volgend artikel

Keesmaat ontwikkelt opera in New York

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.