AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Paul, Stan en Meryl

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 71.

If food be the music
De stille kracht achter de opera- en balletuitvoeringen in Nationale Opera & Ballet is het medewerkersrestaurant. Tenor Paul Appleby, vanaf vrijdag te zien als Belmonte in Die Entführung aus dem Serail, is fan.

Paul en Floris doen opera
Podium Witteman had afgelopen zondag in een special over opera, die op de website van NPO 2 is terug te zien, vooraanstaande Nederlandse vocalisten te gast, waaronder Eva-Maria Westbroek, Karin Strobos en Thomas Oliemans.

Thomas in Madrid
Thomas Oliemans zit in het zuiden van Europa voor een rol in Billy Budd. Hij repeteert onder regie van Deborah Warner voor de première op 31 januari. De bariton zingt de rol van Mr. Redburn.

Net zo romantisch als in de opera
Hoe een eerste ontmoeting in de coulissen bij Madama Butterfly leidde tot het huwelijk van meneer Chioldi en meneer Hill.

School met muziek en beeldende kunst
Tom McKinney van de BBC volgt de voetstappen van de componisten van de Tweede Weense School – “Without Schoenberg, 20th and 21st-century music could never have been the same. No Schoenberg, no Stockhausen” – en koppelt ze aan beeldende kunst.

Glass is jarig
Ook in Glasgow en Edinburgh viert men de tachtigste verjaardag van componist Philip Glass. Zijn opera The trial, naar het boek van Kafka, wordt in beide steden opgevoerd. Rijk worden van opera valt niet mee. Glass zegt: “If you live a long time, you can make a living out of opera.”

Assepoester heeft een laptop
Cendrillon van Massenet gaat donderdag in première bij de Dutch National Opera Academy in Den Haag. Lees het verhaal van Place de l’Opera over de productie en kijk hier naar de repetitiefoto’s:

Het verhaal van Frank Martin
Werk van componist Frank Martin wordt nog regelmatig in Nederland uitgevoerd, zoals afgelopen zomer Le vin Herbé in Maastricht. Dit is een interview in het Frans met de in 1974 overleden componist.

Domingo reist over de wereld
Plácido Domingo zong afgelopen zaterdag Nabucco bij de Metropolitan Opera en wordt deze week alweer in Oman verwacht voor een optreden als dirigent en zanger. Over tien dagen wordt hij 76. Zijn debuut in Hamburg was zondag precies 50 jaar geleden.

In de pauze van Nabucco, afgelopen zaterdag in de bioscopen, was er een interview met de twee heren die samen in ruim driehonderd voorstellingen op het podium van het operahuis stonden: Plácido Domingo en dirigent James Levine.

Die andere Joyce
In Nederland kennen we sopraan Joyce El-Khoury onder meer van haar Violetta. Het was één van haar zestig optredens in die rol.

Goede opvolger
Na droef afscheid van Edwin Rutten als Muziekwijzer op Omroep Max namen we met instemming kennis van zijn opvolger. Die wordt door bijna alle luisteraars verwelkomd als de nieuwe vaste stem op de Radio 4-middag.

Stan spreekt
Een interview van 33 seconden, dat schiet lekker op. Stanislas de Barbeyrac vertelt over zijn rol als Tamino bij de Opéra National de Paris. De tenor zong in Nederland ruim een jaar geleden de Chevalier in Dialogues des Carmélites.

Moderne opera
De Concertzender heeft sinds kort een nieuw onderdeel in zijn programmering.

Meryl als zangeres
Haar toespraak bij de Golden Globes kreeg veel wereldwijde aandacht. Meryl Streep is als actrice genomineerd voor een BAFTA voor haar rol als Florence Foster Jenkins.

Vorig artikel

Discografie: Die Entführung aus dem Serail

Volgend artikel

Place de l'Opera bestaat acht jaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.